Ilmalämpöpumpun huoltovinkit

Ohje on julkaistu Omavoiman asiakaslehden vuoden 2022 toisessa numerossa, joka ilmestyi 8.6.2022. Ensimmäisen kerran artikkeli on julkaistu Omaavoimaa-lehdessä 8.12.2007.
Teksti Tuomas Lehtonen, asiantuntijana Heikki Kurkela / Lämpöykkönen Oy, kuvat Istockphoto, Anna-Mari Nyyssönen, Elmeri Elo

Ilmalämpöpumppu on huollettava säännöllisesti, jotta teho ja toimintakyky säilyvät. Osan huoltotoimista voi tehdä itse, mutta haastavammat toimet ovat ammattilaisen heiniä.

Sisäyksikön puhdistus

Tärkein ilmalämpöpumpun huoltotoimenpide on sisäyksikön kannen alla olevien karkeasuodattimien puhdistus. Suodattimet olisi hyvä puhdistaa 2-4 viikon välein. Avaa sisäyksikön kansi ja vedä verkkomaiset suodattimet irti. Työkaluja et tarvitse. Imuroi irtolika ja pese suodattimet vedellä. Kiinnitä suodattimet paikoilleen vasta kun ne ovat kuivuneet kunnolla. 

Ulkoyksikön puhdistus

Puhdista ulkoyksikön kotelo liasta ja lehdistä esimerkiksi harjalla, jotta lika ei pääse ilmalämpöpumpun kennostoon. Kotelon voit halutessasi pyyhkiä kostealla rätillä. Tarkasta, että kotelo on ehjä eikä ulkoyksikön ritilän edessä ole ilmanottoa häiritseviä esteitä, kuten esimerkiksi lunta tai mitään esineitä. Ulkoyksikön puhdistus on hyvä tehdä kuukausittain.

Huollon tilaaminen

Teetä perusteellisempi huolto ammattilaisella 2-4 vuoden välein. Huoltovälin tiheyteen vaikuttavat pumpun toimintaolosuhteet, erityisesti sisäyksikön sijainti. Esimerkiksi runsas vaatepöly ja rasva tukkivat pumpun kennoston nopeasti. Teetä huolto pikaisesti, jos pumpusta tuleva ilma haisee pahalle, lämmitysteho on heikentynyt tai pumpun puhallus on epätasaista.