Siirry sisältöön

Sähkölaskut ja laskun maksu

Laskun maksamiseen liittyvät asiat

Voit hoitaa laskun maksamiseen liittyvät asiat suoraan laskutuskumppanimme Lowell Oy:n kanssa. Laskun sisältöä tai käytetyn energian määrää koskevissa kysymyksissä autamme asiakaspalvelussamme arkisin klo 8-20.

Lowell Suomi Oy
puh (02) 2700 390
laskutus(a)lowell.com
avoinna ma-pe klo 8-20, la klo 10-15
sähköinen asiointikanava oma.lowell.fi/laskutus

Maksuttomassa Oma Lowell laskutuspalvelussa voit:

  • tarkastella laskutietojasi ja selata laskuarkistoa
  • ladata maksuttoman laskukopion pdf-muodossa
  • siirtää sähkölaskusi eräpäivää ennen alkuperäistä eräpäivää
  • hoitaa myöhässä olevan maksun tai perintäasian kuntoon

Usein kysyttyä sähkölaskusta ja maksamisesta

Sähkön kokonaishinnan voi sanoa jakautuvan kolmeen osaan. Kotitalouskäyttäjällä sähköenergian osuus sähkölaskusta on noin kolmannes, sähköverojen osuus on noin reilu kolmannes ja vajaa kolmannes jää sähkön siirrolle eli verkkopalvelulle. Sähkönlaskun vero-osuudesta vajaa kaksi kolmannesta on arvonlisäveroa ja yksi kolmannes sähköveroa.

Sähköenergian hinta koostuu energiamaksusta ja perusmaksusta. Kuukausittain maksettava perusmaksu on aina sama sähkönkulutuksesta riippumatta. Energiamaksu ilmoitetaan sentteinä per kilowattitunti (snt/kWh) ja loppulaskun summa riippuu suoraan kulutetun sähkön määrästä. Jos sähkösopimus on pörssisähkösopimus (tunneittain hinnoiteltu), vaikuttaa energiamaksuun suoraan myös käytetyn energian ajankohta.

Sähkölaskulla sähkönmyyjä perii asiakkaalta sähkön pörssihinnan eli sähkön spot-hinnan, johon lisätään tunneittain marginaali. Laskun loppusummaan lisätään vielä perusmaksu sekä pakollinen arvonlisävero (24 %). Näiden kolmen tekijän yhteissumma on lopullinen sähkölaskussa nähtävä sähkön kilowattitunti- eli kWh-hinta. Pörssisähkön hinnoittelu on muita sopimustyyppejä läpinäkyvämpi, koska asiakkaan maksama marginaali on aina tiedossa ja pörssihinnasta eriteltynä, toisin kuin esimerkiksi perinteisissä määräaikaisissa tai toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa.

Sähkösopimusten perusmaksut veloitetaan Omavoimalla aina sopimuksen voimassaolopäivien mukaan. Jos sähkösopimus alkaa keskellä kalenterikuukautta, ei laskulla veloiteta koko kuukauden maksua.

Jos laskun loppusumma on alle 5 €, siirtyy summa maksettavaksi seuraavalle laskulle. Laskun toisella sivulla on ilmoitettu Muut maksut -kohdassa, nimikkeellä siirtyvä tuote tämä kyseinen summa. Sivun alaosassa myös mainitaan kokonaissumma, joka siirtyy seuraavalle laskulle. Verkkopankissa nollalaskun voi poistaa aiheettomana.

Jos kyseessä on sopimuksen päättymisen myötä loppulasku, emme veloita alle 4 € laskuja.

Sähkölaskun eräpäivän siirto onnistuu helposti ja maksutta Oma Lowell Laskutus -palvelussa. Siirto on tehtävä ennen varsinaista eräpäivää.

Kirjaudu Oma Lowell -palveluun

Ei kannata hätääntyä, jos lasku ei näy heti suoritettuasi maksettuna. Lasku näkyy yleensä maksettuna noin 1-3 pankkipäivän kuluessa. Jos siis esimerkiksi olet maksanut laskun viikonloppuna, alkaa laskenta vasta ensimmäisestä arkipäivästä eli maanantaista.

Sähkönjakelu ja sähkön myynti on eriytetty toisistaan. Itse valitsemasi ja kilpailuttamasi sähkön myyjä lähettää laskun sähkön myynnistä. Sähkönjakelusta eli verkkopalvelusta laskuttaa sähköverkkoyhtiö, jonka jakeluverkkoalueella sähkönkäyttöpaikkasi, kuten kesämökkisi tai omakotitalosi sijaitsee. Jos ostat sähkösi Omavoimalta ja sähkönkäyttöpaikkasi sijaitsee Rauman Energia Sähköverkko Oy:n, Valkeakosken Energia Oy:n tai Vakka-Suomen Voima Oy:n verkkoalueella saat vain yhden sähkölaskun, jossa on eriteltynä verkkopalvelun ja sähkönmyynnin osuudet.

Tällaisessa tilanteessa ylimääräinen maksu jää automaattisesti ennakoksi tulevia maksuja varten ja huomioidaan seuraavalla sähkölaskulla. Jos kuitenkin haluat summan palautettavan takaisin, niin tulee sinun ilmoittaa tilinumerosi Lowellin asiakaspalveluun.

Jos maksoit vähemmän kuin sähkölaskun loppusumma oli, voit maksaa loppuosan samoilla laskutiedoilla eli käyttämällä samaa viitettä. Tämän lisäksi suosittelemme muutaman pankkipäivän jälkeen tarkistamaan laskutilanteen Lowellin asiakaspalvelusta.

Jos maksoit enemmän kuin sähkölaskun loppusumma oli, jää ylijäämä ennakoksi tulevia maksuja varten ja huomioidaan tulevilla sähkölaskuilla. Halutessasi ylimääräinen maksu voidaan palauttaa tilillesi. Tilinumeron voit ilmoittaa Lowellin asiakaspalveluun.

Kaikki omat sähkölaskusi löydät helposti maksuttomasta Oma Lowell Laskutus -palvelusta. Voit tallentaa laskut halutessasi koneellesi pdf-tiedostona. Oma Lowell -palvelusta löydät myös laskuarkiston.

Uudistuneen Omavoiman Online -palvelun kautta voit myös selata sähkö- ja hyvityslaskujasi.

Sähkölaskut perustuvat edellisen laskutuskauden aikana kulutetun energian määrään. Tästä syystä ainakin sähkölämmitteisissä asunnoissa talvikuukauden sähkölasku voi olla merkittävästi kesäajan laskua suurempi, sillä käytetyn sähkön määrä on reilusti suurempi.

Huomaathan, että pörssisähkösopimuksella kulutetun energian määrän lisäksi kuukauden laskutushinta vaihtelee sen mukaan kuinka sähkönkulutuksesi sijoittuu kuukauden tuntihintojen osalta, ts. oletko käyttänyt sähköä kuukauden edullisemmilla vai kalliimmilla tunneilla.

Loppulasku toimitetaan samalla tavalla kuin sopimuksesi edellisetkin laskut. Muista siis ilmoittaa loppulaskullesi oikea postitusosoite. Jos olet saanut laskusi sähköisesti, suosittelemme silti ilmoittamaan uuden osoitetiedon, sillä mm. maksumuistutukset toimitetaan paperisesti.