Siirry sisältöön

Sähkösopimuksen valinta – millainen sopimus minulle sopii?

Vaikka sähkösopimuksen ostaminen onkin helppoa, sen valinta ei välttämättä sitä ole, sillä vaihtoehtoja on paljon ja tarjoajia runsas joukko. Sopimuksen valintaa varten tärkeintä on tietää, paljonko sähköä käytät, mitä tällä hetkellä siitä maksat ja mitä sopimukseltasi odotat.

Sen jälkeen sähkösopimuksen valinta on paljon helpompaa! Asiasta ei kuitenkaan kannata tehdä mörköä, vaan on hyvä perehtyä erilaisiin vaihtoehtoihin. 

Sähköä määräajaksi ja kiinteällä hinnalla

Perinteinen tapa solmia sähkösopimus on ollut määräaikaiseen sopimukseen sitoutuminen vuodeksi kerrallaan. Sopimusta ei voi irtisanoa kesken sopimuskauden, vaan se päättyy vasta määräajan umpeutuessa – poikkeuksena esimerkiksi muutto, jolloin sopimus purkautuu.

Määräaikaisen ja kiinteähintaisen sähkösopimuksen myyjä joutuu hinnoitteluhetkellä arvioimaan sähkön hintakehitystä jopa kahdeksi vuodeksi tulevaisuuteen. Samalla myyjän on varmistettava, että hinnassa on mukana sen verran katetta, että jokainen myyty sähkösopimus pysyisi kannattavana koko sopimusajan. Muutoin ei kauppa kannata.

Asiakkaan etuna tässä sopimustyypissä on, että silloin tietää sähkön hinnan pysyvän samana koko sopimuskauden. Toisaalta se voi olla myös riski, sillä yleisen hintatason laskiessa voi sopimuksen hinta olla paljonkin markkinahintaa korkeampi.

Määräaikaisen sopimuksen kannattavuus riippuu täysin sopimushetken ajoituksesta. Parhaassa tapauksessa sähkösopimuksen on onnistunut tekemään juuri oikealla hetkellä, kun sähkön hinta on ollut markkinoilla historiallisen alhaalla, mutta huonoimmassa tapauksessa silloin, kun hinnat ovat huipussaan. Väärällä hetkellä tehdyn sopimuksen kanssa joutuu silloin elämään vielä pitkään.

Sähköpörssin hintoihin perustuva sopimus

Toinen vaihtoehto on ostaa sähköä jatkuvasti sähköpörssin hinnalla, eli toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Hinta muodostuu tunti tunnilta todellisen kysynnän ja tarjonnan mukaan, jolloin myös hinnat eri tunteina vaihtelevat. Esimerkiksi öisin sähkön hinta voi olla jopa lähellä nollaa, kun taas päivällä ja yksittäisten kulutuspiikkien aikaan se on usein keskimääräistä korkeampi. Yksittäiset päivät tai tunnit eivät kuitenkaan vuositasolla vaikuta sähkön keskihintaan merkittävästi.

Pörssisähkön hintatiedot ovat julkisia ja jatkuvasti kaikkien nähtävillä. Myyjät käyvätkin kilpailua lähinnä lisäpalveluilla ja toimitusmarginaalin suuruudella – tai paremminkin pienuudella. Pörssisähkösopimus on myös asiakkaalle läpinäkyvä, koska kaikki hintakomponentit on eritelty laskussa. Hinnoittelu muistuttaakin pitkälti pankkilainojen hinnoittelumallia.

Pörssisähkösopimuksessa asiakas voi itse vaikuttaa sähkönsä hintaan esimerkiksi painottamalla sähkön käyttöä vuorokauden halvemmille tunneille. Tämän lisäksi pörssisähkön hinnassa ei ole sähkönmyyjän riskimarginaalia, kuten määräaikaisten sopimusten yksikköhinnassa. Siksi pörssisähkö on pidemmällä aikavälillä usein edullisin tapa ostaa sähköä.

Uusilla sähkömarkkinoilla sähkösopimukselta vaaditaan älykkyyttä

Vielä vuosikymmen sitten sähkön tuotanto pystyi esimerkiksi talvipakkasilla vastaamaan nopeasti kasvavaan sähköntarpeeseen lisäämällä tuotantoa. Uusiutuvan ja sääriippuvaisen sähköntuotannon osuus Suomen sähkön tarpeesta on sittemmin nopeasti kasvanut tuulivoiman ja aurinkosähkön yleistymisen myötä. Tämä vaatii vuorostaan enemmän joustavuutta sähköjärjestelmältä, kun sähköä tulee tai ei tule säätilasta riippuen.

Priima-sähkösopimus on uusien palvelujen mahdollistaja entistä älykkäämmän sähköverkon ja kodin välillä. Käyttämäsi sähkö on koko ajan valmiiksi kilpailutettua pörssisähköä, jolloin voit vaikuttaa itse sähkön hintaan ilman jatkuvaa kilpailuttamisen vaivaa. Voit myös vakauttaa sähkön hintaa tekemällä hintakiinnityksiä esimerkiksi talvikauden ajaksi. Jos omistat aurinkosähköjärjestelmän, saat itse tuottamastasi ja myymästäsi sähköstä parhaan mahdollisen hyödyn.

Hintakiinnitykset tuovat lisävarmuutta

Jos kaipaat tuntipohjaiseen hinnoitteluun enemmän vakautta, voit hyödyntää hintakiinnityksiä. Priima-sopimuksessa on mahdollista tehdä hintakiinnityksiä kolmelle kuukaudelle kerrallaan ja jopa kahdeksi vuodeksi tulevaisuuteen. Käytännössä voit siis päättää esimerkiksi tammikuussa, että haluat kiinnittää sähkön hinnan heinä-, elo- ja syyskuulle. Voit tehdä kiinnityksen joko kokonaan energian hinnasta, tai kiinnittää siitä vain puolet. Näin saat sähköä valitsemallesi ajanjaksolle kiinteään hintaan. Hintakiinnittäjänkin on silti järkevää ajoittaa kulutusta mahdollisuuksien mukaan edullisemmille tunneille, sillä kiinnityshintaan lisätään tai vähennetään kulutusvaikutus.

Esimerkiksi talvisin hinnankiinnitykset tuovat mielenrauhaa, kun pakkasten tai mahdollisten tuotantohäiriöiden aikana ei sähkön hintaa tarvitse sen kummemmin pohtia. Kiinnitysten etu on myös siinä, ettei samaan hintaan tarvitse sitoutua pitkäksi aikaa, vaan kiinnitykset ovat kolmen kuukauden jaksoissa. Määräaikaiset sopimukset ovat usein kahden vuoden mittaisia, jolloin minkäänlaista mahdollisuutta reagoida markkinoiden muutoksiin ei ole.

Ohjevideo – tee hintakiinnitys Priima-sopimukselle

Sähkösopimusvalinta – kuusi vinkkiä

Vaikka suurin osa sähkönmyyjistä noudattaakin hyviä kauppatapoja, mahtuu joukkoon valitettavasti myös muunlaisia yrittäjiä. Myyjän ja hänen edustamansa yrityksen taustat kannattaa tarkistaa esimerkiksi vierailemalla yrityksen nettisivuilla. On myös syytä varmistaa, että luvattu sähkötarjous on todellakin tarjous eikä sopimus ja miltä yhtiöltä tarjous todella tulee.

Muutamat hyvin tyypilliset piirteet ja toimintatavat paljastavat epäluotettavan myyjän. Kiireisen oloisen ja epäselvästi itsensä ja yrityksensä esittelevän myyjän kohtaamiseen on hyvä suhtautua varauksella. Epämääräisellä sähkönmyyjällä voi olla tavoitteena saada kauppa nyt ja heti, eikä niinkään välittää siitä, mikä olisi asiakkaan etu.

  • Myyjän hoputukseen ei kannata alistua, vaan vaadi kuultavaksesi kaikki sopimuksen yksityiskohdat niin, että ymmärrät ne.
  • Tarkista, liittyykö hintaan mahdollisesti muita lisäkuluja tai onko sopimuksessa sellaista pykälää, jonka perusteella myyjä voi nostaa hintoja yksipuolisesti.
  • Älä suostu sellaiseen sopimukseen, jossa maksat sähköstä etukäteen. Se on hyvän markkinatavan vastaista ja vastoin lakia.
  • Varmista, että myyjällä on tarjota hyvin toimiva nettipalvelu, josta pystyt itse seuraamaan, mistä maksat ja paljonko sähköä kuluu.
  • Jos saat kotiisi vastoin pyyntöäsi valmiin tilausvahvistuksen, reklamoi siitä myyjäyhtiöön kirjallisesti pian. Jos sopimuksen peruuttaminen ei muutoin onnistu, vaadi kuultavaksesi kyseisen puhelun nauhoitus.
  • Kirjoita lopuksi ylös myyjän yritys, soittajan nimi ja yhteystieto, jos ne jäävät puhelun aikana vähänkään epäselviksi.