Siirry sisältöön

Sähköauton lataaminen kotitaloudessa

Tarvitsetko apua kotilatauslaitteen hankinnassa?

Sähköauton latauslaite kotiin

Täyssähköautot ja ladattavat hybridit yleistyvät kovaa vauhtia ja viime vuosina ladattavien autojen määrä Suomessa on keskimäärin kaksinkertaistunut vuosittain. Vaikka sähköautojen julkinen latausverkosto paranee koko ajan, osoittavat tutkimukset sähkö- ja hybridiautojen lataamisen tapahtuvan usein kotona.

Kotona sähköautoa tai hybridiä voi ladata tietyin edellytyksin tilapäisesti suoraan tarkoitukseen soveltuvasta ulkopistorasiasta, mutta sähköturvallisuuden vuoksi turvallisempaa on hankkia erillinen latauslaite. Eri lataustavoista ja tavallisten pistorasioiden paloturvallisesta soveltuvuudesta sähköauton lataamiseen annetaan lisätietoa Motivan sivuilla.

Harkiten valittu latauslaite on pitkäikäinen hankinta. Vaikka latauslaite hankittaisiin nyt ladattavaa hybridiä varten, voi sama autolaturi voi toimia myös täyssähköauton lataamisessa ja latauslaitetta ei tarvitse päivittää auton vaihtuessa.

Mikä sähkösopimus sähköauton lataajalle sopii?

Sähköauton hitaan lataamisen kannalta otollista latausaikaa ovat illat ja yöt, jolloin autoa ei yleensä tarvita liikkumiseen. Iltaisin, viikonloppuisin ja öisin pörssisähkön hinta on tavanomaisesti arkipäivän tunteja edullisempaa, joten sähköauton lataajan kannalta tunneittain hinnoiteltava Priima-pörssisähkö voi olla olla hyvä vaihtoehto. Sähköauton lataaminen pörssisähkön edullisten tuntien aikaan on helppo tapa vaikuttaa omaan kuukausittaiseen kulutusvaikutukseen.

Sähköautoilijan kannattaa hinnan lisäksi miettiä valitun sähkösopimuksen sähkön tuotantotapaa. Jos lataa sähköautoa kotona ja oman sähkösopimuksen energia on tuotettu uusiutuvasti, ei sähköautolla ajelusta synny tällöin päästöjä. Ympäristöystävällisesti tuotettu sähkö maksaa yleensä hieman tavallista sähköä enemmän, mutta vuositasolla ero jää pieneksi. Priima-sopimuksen voit päivittää uusiutuvasti tuotetuksi, vihreäksi sähköksi pienellä kWh-pohjaisella lisämaksulla.

Ajankohtaista