Artikkeli on julkaistu Omavoiman asiakaslehdessä 13.3.2024. Teksti Anna-Mari Nyyssönen & Mika Mankinen, kuva Kuvakati.

Töpselistä kilometrejä autoon

Omavoiman tuotepäällikön Mika Mankisen työpäivät täyttyvät sähköautojen latauslaitteisiin, latausjärjestelmien kartoituksiin, aurinkovoimaloihin ja energiaohjauspalveluun liittyvillä tehtävillä. Kävimme Mikan kanssa läpi sähköautojen lataamisen harhaluuloja.

Ajan ladattavaa hybridiä, en hyödy latauslaitteesta.

Ladattavien hybridien akut ovat kasvaneet, minkä vuoksi myös latausajat ovat pidentyneet. Kotitalouspistorasiasta lataaminen voi kestää hyvin kauan, jos autoa ladataan sähköturvallisuuden vuoksi rajatulla 8 ampeerin teholla.

Erillinen latauslaite mahdollistaa nopeamman latauksen ja lataus on helppo ajoittaa pörssisähkön edullisemmille tunneille. Lisäksi autoa voi ladata suoraan oman aurinkovoimalan sähköllä. Tärkein syy latauslaitteen hankintaan on sähköturvallisuus: lataaminen on aina turvallisinta lataukseen suunnitelluilla laitteilla.

Harkiten valittu latauslaite on pitkäikäinen hankinta. Sama laturi voi toimia myös täyssähköauton lataamisessa, eikä latauslaitetta tarvitse päivittää auton vaihtuessa.

Olen sähköautoilija ja sähkölämmittäjä. Pääsulakekokoa täytyy suurentaa ja jakeluverkkoyhtiön perusmaksu nousee.

Jos latausratkaisu suunnitellaan yhdessä ammattilaisten kanssa, otetaan latauslaitteen valinnassa huomioon kiinteistön sähkönkulutus kokonaisuutena. Pääsulakekokoa ei välttämättä tarvitse kasvattaa, jos latauslaitteeseen on saatavilla dynaaminen kuormanhallinta. Tämä antaa autolle virtaa muun sähkönkulutuksen ja liittymäkoon huomioiden, eikä asukkaan tarvitse miettiä, voiko saunaa tai lämminvesivaraajaa käyttää yhtä aikaa auton lataamisen kanssa.

Latauslaitteita pitäisi hankkia useampi, sillä haluamme ladata autoa myös vapaa-ajan asunnolla.

Useamman kiinteän latauslaitteen asentaminen on mahdollista, mutta latureita on myös mukaan otettavia malleja. Kannettavan laitteen avulla lataus onnistuu niin vapaa-ajan asunnolla kuin sukulaisten luona vieraillessa.

Mika Mankinen

Tuotepäällikkö

puh. 040 486 6084