Siirry sisältöön

Pörssisähkön ohjauspalvelu – hyödyt irti tuntihintavaihtelusta

Pörssisähkön ohjauspalvelu ohjaa sähkönkäyttöä pörssisähkön edullisille tunneille ja vähentää käyttöä kalliiden spot-tuntien ajalta. Näin saat hyödyt irti tuntihintojen vaihtelusta ja sähkönkulutus on pienempää pörssisähkön kalliiseen aikaan. Pörssisähkösopimuksella tai kulutusvaikutuksen sisältävillä yhdistelmäsähkösopimuksilla sähkönkulutuksen ohjaaminen pörssihinnan mukaan näkyy sähkölaskun loppusummassa.

Huomaathan, että ohjauspalvelun euromääräinen vaikutus riippuu pörssisähkön hintavaihtelusta, kiinteistön ominaisuuksista sekä omista sähkönkäyttötottumuksista. Pörssisähkön ohjauspalvelu on kehitysvaiheessa ja haemme testaajia vuoden 2024 loppuun saakka kestävälle ilmaiselle testijaksolle.

Mikä pörssisähkön ohjauspalvelu on?

 • kodin lämmitysjärjestelmän ohjaamiseen tarkoitettu ratkaisu, perustuu Shelly-älyreleisiin
 • palvelulla voit ohjata esim. sähköauton latauslaitetta, lämminvesivaraajaa, lattialämmityskaapeleita tai hyödyntää paremmin oman aurinkovoimalan tuotantoa eli kasvattaa omakäyttöastetta
 • perustuu sähkön hintavaihteluiden hyödyntämiseen – sähköä käytetään, kun se on halpaa tai ohjataan pois päältä, kun sähkö on kallista
 • ohjaus tapahtuu päivittäin automaattisesti sen jälkeen, kun ohjausasetukset on kerran laitettu kuntoon
 • mitä isompi kohde ja isommat ohjattavat sähkökuormat, sitä nopeammin palvelu maksaa itsensä takaisin

Pörssisähköohjaus – kenelle se sopii?

 • Asiakkaalle, joka on kiinnostunut sähkönkulutuksen ohjaamisesta, talotekniikasta ja ymmärtää pörssisähköohjauksen vaikutukset kiinteistön lämpötilojen vaihteluun
 • Kohteeseen, jonka omistaja osaa sujuvasti käyttää verkkopalveluita ja mobiilisovelluksia sekä ymmärtää englantia (Shelly-laitteiden asennussovellus Shelly Smart Control on saatavilla vain englanninkielisenä. Et tarvitse sovellusta enää asentamisen jälkeen.)
 • Kohteeseen, jossa kiinteistön Ethernet- tai WiFi-internetyhteys toimii moitteetta Shelly-ohjauslaitteiden asennuspaikan välittömässä läheisyydessä
 • Varaavalle sähkölämmityskohteelle ja/tai lämminvesivaraajan tuntihintaohjaukselle
 • Taloon, jonka sähkönkulutus on vuositasolla yli 10 000 kWh
 • Sähköauton lataajalle – edellyttää yhteensopivaa latauslaitetta
 • Kohteeseen, jossa on voimassaoleva sähkösopimus Omavoiman kanssa (lisätietoa Priima-pörssisähköstä)
Energiaohjauspalvelulla ajoitat sähkönkäyttöäsi hintojen mukaan
Pörssisähkön ohjauspalvelussa voit valita haluttujen lämmitystuntien lukumäärän ja ohjata sähkölaitteita joko päälle tai pois päältä sähkön tuntihinnan sekä omien mieltymysten mukaisesti.

Energiaohjauspalvelu Shelly-laitteilla – miten saat palvelun käyttöön?

 • Käy läpi kiinteistösi sähkökytkennät ja omat ohjaustarpeesi valitsemasi sähköasennusammattilaisen kanssa. Varmistathan, että sähköasentajalla on aiempaa kokemusta Shelly-laitteista.
 • Hanki Shelly kotiautomaatiolaitteet haluamaltasi jälleenmyyjältä ja valitse laitteita omien ohjaustarpeiden mukaan. Teemme yhteistyötä kotimaisen Shellykauppa.fi:n kanssa. Shellykaupan sivulta näet suoraan ohjauspalvelun kanssa yhteensopivat tuotteet.
  (Huom! Omavoima ei myy Shelly-laitteita)
 • Palvelun tukemat Shelly-laitteet
  • Shelly Pro 1 with 1x relay
  • Shelly Pro 2 with 2x relay
  • Shelly Pro 3 with 3x relay
  • Shelly Plus 1
  • Shelly Plus 1 Mini
  • Shelly Plus HT with temperature + humidity sensor
 • Asennuta laitteet sähköasennusammattilaisen kautta. Laitteiden asennusaika riippuu kohteesta, varmista hinnoittelu valitsemaltasi asentajalta (Huom! Omavoima ei tarjoa asennuspalvelua)
 • Laitteiden käyttöönotto tapahtuu Shelly Smart Control -sovelluksen avulla
 • Kun Shelly-laitteet on asennettu ja käyttöönotettu, tarjoamme pörssisähkön ohjauspalvelun helppokäyttöisenä verkkopalveluna.
 • Pääset lisäämään kiinteistösi ohjauspalvelun piiriin suoraan Omavoiman Online-palvelusta, valikon Muut palvelut -kautta.
 • Pörssisähkön ohjauspalvelussa voit ohjata palveluun valitsemiesi sähkökuormien käyttöä puhelimella tai tietokoneella.
 • Ohjauspalvelun irtisanomisaika 14 vrk, palvelun käyttö loppuu Omavoiman sähkösopimuksen umpeuduttua.

Pörssisähkön ohjauspalvelun hinnoittelu

 • Jatkuvan pörssisähköohjauksen kustannus 3 €/kk/ohjattu sähkökuorma, valittu laitteisto määrittelee ohjattujen kuormien määrän
 • Esim. Shelly Pro 2 kahden kuorman ohjaamiseen, hinta 6 €/kk, sis. esim. lämminvesivaraaja ja yksi lämmityspiiri
 • Voit liittää ilmaiseksi yhden Shelly Plus H&T -laitteen ohjauspalvelun piiriin
 • Palvelu laskutetaan osana asiakkaan sähkönmyyntilaskua, minkä vuoksi ohjauspalvelu edellyttää Omavoiman sähkönmyyntisopimusta
 • Palvelun beta-version testikäyttö on ilmaista 31.12.2024 asti

Yhteydenottolomake pörssisähkön tuntihinta ohjauspalvelusta

Ohjauspalvelun yhteydenottopyyntö

Kyllä, kertokaa minulle lisää energiaohjauspalvelusta. Lomakkeen voi täyttää sitoumuksetta, kerromme lisää palvelusta lomakkeen täyttäjille.(Pakollinen)
Uutiskirjelupa(Pakollinen)
Tietojen käsittelylupa(Pakollinen)

Pörssisähköohjauksen usein kysytyt kysymykset

Energiaohjauspalvelu on kodin energiankäytön ohjaamiseen tarkoitettu palvelu, jolla voit ohjata helposti sähkönkäyttöäsi pörssisähkön edullisemmille tunneille.

Kyllä. Katso esimerkkiasiakkaan kuukausitason säästöt Live-palvelun esimerkkiversiosta Käytöt ja kustannukset -välilehdeltä. Varaavan sähkölämmityksen lisäksi kohteessa on sähköauto.

Sähkön kulutusvaikutus eli profiilivaikutus tai käyttövaikutus määräytyy sähkönkäyttösi ja pörssisähkön hintavaihteluiden mukaan. Voit muokata energiaohjauspalvelun avulla sähkönkäyttöäsi sinulle edullisempaan suuntaan ja säästää sähkönmyyntilaskussasi saamalla kulutusvaikutuslukusi negatiiviseksi eli laskun loppusummaa alentavaksi. Yksinkertaisuudessaan kyse on siitä, että kotiautomatiikan avulla on helppo vältellä kalliita pörssitunteja ja hyödyntää spot-sähkön halpoja tunteja.

Omavoima on paikallisesti omistettu sähkönmyyjä, mutta myymme sähköä ja energiaohjauspalvelua valtakunnallisesti kaikkialle Suomessa.

Aurinkovoimaloiden ja latauspisteiden osalta palvelemme omistajiemme lähialueilla. Tampereen seudulla omistajia ovat Leppäkoski Group ja Valkeakosken Energia. Aurinkosähkö- tai sähköauton latauslaitekartoituksen voit varata veloituksetta Pirkanmaalla mm. paikkakunnilla Tampere, Ylöjärvi, Nokia, Pirkkala, Kangasala, Lempäälä, Valkeakoski, Ikaalinen, Parkano ja Jämijärvi.

Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueella omistajiamme ovat Rauman Energia ja VSV-konserni. Aurinkopaneelien ja latauslaitteiden osalta palvelemme mm. paikkakunnilla Rauma, Laitila, Turku, Raisio, Naantali, Paimio ja Kaarina.

Jos haluat asioida henkilökohtaisesti toimipisteellä, löydät verkkosivuilta Tampereen, Turun ja Rauman lähialueiden paikallisten palvelupisteiden aukioloajat ja ajanvarausmahdollisuudet.

Kyllä. Shelly-laitteita myyviä suomenkielisiä verkkokauppoja ja kivijalkaliikkeitä  löytyy paljon. Ennen laitteiden hankintaa kannattaa konsultoida omaa paikallista sähköasentajaa.

Omavoima tekee yhteistyötä kotimaisen Shellykaupan kanssa, jonka valikoimista löydät monipuolisesti Shelly-laitteita eri tarkoituksiin. Ohjauspalvelun kanssa yhteensopivat Shelly-laitteet näet suoraan Shellykaupan Omavoiman alasivulta.

Omavoima ei myy ohjauslaitteita tai älyreleitä vaan keskittyy ohjauspalveluiden kehittämiseen ja tarjoamiseen. Laitteita myyvät siihen erikoistuneet toimijat ja tukkurit. Googlen avulla löydät useita eri verkkokauppoja.

Energiaohjauspalvelun kautta voit veloituksetta liittää oman lämpötilamittauksen näkymään Online-palvelussa. Suosittelemme sisälämpötilan mittaukseen Shelly Plus H&T Gen3 laitetta. Lämpötilamittauksen liittäminen onnistuu hyväksymällä energiaohjauspalvelun käyttöehdot ja seuraamalla asennusohjeita. Lämpötilamittaus on asiakkaillemme maksuton myös jatkossa, vaikka energiankäyttöä ohjaavien releiden käyttö muuttuukin maksulliseksi.

Energiaohjauspalvelun käyttö vaatii asiakkuuden ja käyttäjätunnuksen Online-palveluun, jonka kautta palvelua käytetään. Energiaohjauspalvelun pariksi sopii loistavasti Priima-pörssisähkösopimus tai aurinkovoimala, jolloin voimalan omakäyttöastetta saadaan nostettua.

Kyllä voit. Lämminvesivaraaja on täydellinen sähkökuorma energiaohjauspalveluun kytkettäväksi. Lämminvesivaraaja on lisäksi yleensä kytketty jonkin kellon tai ajastimen taakse, joten korvaava ohjauskytkentä on tyypillisesti suoraviivainen tehtävä eli edullinen ja nopea asentaa.

 

Ilmalämpöpumppu ei ole suositeltava ohjattava laite, koska pumpun tekniikkaa ei ole suunniteltu tämän kaltaiseen jatkuvaan ”pätkimiseen”. Lisäksi talon ilma ei varaa lämpöä samalla tavalla kuin betoni. Kaikista kiinteistöistä löytyy yleensä jotain muuta lämmityskuormaa, jota voidaan ohjata pörssisähkön hinnan mukaan. Ohjauspalvelulla  voidaan ajastaa esim. lämminvesivaraajaa, lattialämpöpiirejä sekä kosteita tiloja tietyin edellytyksin.

Pörssiohjauspalvelun piirissä on mm. kaksikerroksinen suoralla sähkölämmityksellä toimiva talo, johon on asennettu ilmalämpöpumput molempiin kerroksiin. Energiaohjauspalvelulla huolehditaan käyttöveden lämmityksestä sekä osittain varaavan lattian (keittiö, eteistilat etu- ja takaovella) ohjauksesta. Ohjauspalvelun ansiosta saavutettiin syyskesällä 2023 n. 10-15 % kuukausittainen säästö pörssisähkölaskun loppusummasta. Ilmalämpöpumppuja ja sähköpattereja käytettiin tavanomaiseen tapaan ja osittain varaavia lattioita pystyttiin ohjaamaan 20 vuotta sitten asennetuilla mekaanisilla termostaateilla.

Kyllä, ohjauspalvelua voi käyttää myös aurinkosähkön ajastuksen apuna. Aurinkovoimalasta saat aina suurimman hyödyn, mitä enemmän omaa tuotantoa saat käytettyä itse ja mitä vähemmän ostosähköä tarvitaan tai mitä vähemmän joudut myymään ylijäämäsähköä takaisin sähkönmyyjälle.

Koska aurinkopaneelien tuottamaa sähköä ei voida ilman arvokkaita akustoja varastoida vaan tuotettu aurinkosähkö täytyy käyttää sen tunnin aikana jolloin se tuotetaan, saadaan ohjauspalvelulla omaa käyttöastetta nostettua ja myyntiin jäävän ylijäämäsähkön määrä vähenee. Kesäaikaan itse tuotettua aurinkosähköä voidaan ohjauspalvelun avulla helposti hyödyntää esim. lämminvesivaraajan lämmittämiseen tai sähköauton lataamiseen.

Ei. Kunhan ohjausasetukset on aluksi laitettu kuntoon, saattaa koko palvelun olemassa olon jopa unohtaa.