Siirry sisältöön

Energiaohjauspalvelulla hyödyt irti tuntihintojen vaihtelusta

Pörssisähkön ohjauspalvelu ohjaa sähkönkäyttöä automaattisesti Shelly-laitteiden avulla pörssisähkön edullisille tunneille ja vähentää käyttöä kalliiden spot-tuntien ajalta – Omavoiman energiaohjauspalvelun kehitysversiolla hyödynnät pörssisähkön edulliset tunnit ja vähennät sähkönkulutusta pörssisähkön kalliilta ajalta. Pörssisähkösopimuksella tai kulutusvaikutuksen sisältävillä yhdistelmäsähkösopimuksilla sähkönkulutuksen ohjaaminen pörssihintojen mukaan näkyy sähkölaskun loppusummassa.

Huomaathan, että ohjauspalvelun euromääräinen vaikutus riippuu pörssisähkön hintavaihtelusta, kiinteistön ominaisuuksista sekä omista sähkönkäyttötottumuksista. Pörssisähkön ohjauspalvelu on kehitysvaiheessa ja haemme innokkaita testaajia vuoden 2024 loppuun saakka kestävälle ilmaiselle testijaksolle.

Pörssisähköohjaus – kenelle se sopii?

 • Asiakkaalle, joka on kiinnostunut energiankäytön ohjaamisesta, talotekniikasta ja ymmärtää pörssisähköohjauksen mahdolliset vaikutukset kiinteistön lämpötilojen vaihteluun
 • Kohteeseen, jonka omistaja osaa sujuvasti käyttää verkkopalveluita ja mobiilisovelluksia sekä ymmärtää englantia (Shelly-laitteiden asentamiseen tarvittava Shelly Smart Control -sovellus on saatavilla vain englanninkielisenä. Et tarvitse sovellusta enää asentamisen jälkeen.)
 • Kohteeseen, jossa kiinteistön Ethernet- tai WiFi-internetyhteys toimii moitteetta Shelly-ohjauslaitteiden asennuspaikan välittömässä läheisyydessä
 • Varaavalle sähkölämmityskohteelle ja/tai lämminvesivaraajan ohjaukselle
 • Taloon, jonka sähkönkulutus on vuositasolla yli 10 000 kWh
 • Sähköauton lataajalle – edellyttää yhteensopivaa latauslaitetta
 • Kohteeseen, jossa on voimassaoleva sähkösopimus Omavoiman kanssa (lisätietoa Priima-pörssisähköstä)
Energiaohjauspalvelulla ajoitat sähkönkäyttöäsi hintojen mukaan
Pörssisähkön ohjauspalvelussa voit valita haluttujen lämmitystuntien lukumäärän ja ohjata sähkölaitteita joko päälle tai pois päältä sähkön tuntihinnan sekä omien mieltymysten mukaisesti.

Energiaohjauspalvelu Shelly-laitteilla – miten saat palvelun käyttöön?

 • Käy läpi kiinteistösi sähkökytkennät ja omat ohjaustarpeesi valitsemasi sähköasennusammattilaisen kanssa. Varmistathan, että sähköasentajalla on aiempaa kokemusta Shelly-laitteista.
 • Hanki Shelly kotiautomaatiolaitteet haluamaltasi jälleenmyyjältä ja valitse laitteita omien ohjaustarpeiden mukaan (Huom! Omavoima ei myy Shelly-laitteita)
 • Palvelun tukemat Shelly-laitteet
  • Shelly Pro 1 with 1x relay
  • Shelly Pro 2 with 2x relay
  • Shelly Pro 3 with 3x relay
  • Shelly Plus 1
  • Shelly Plus 1 Mini
  • Shelly Plus HT with temperature + humidity sensor
 • Asennuta laitteet sähköasennusammattilaisen kautta. Laitteiden asennusaika riippuu kohteesta, varmista hinnoittelu valitsemaltasi asentajalta (Huom! Omavoima ei tarjoa asennuspalvelua)
 • Laitteiden käyttöönotto tapahtuu Shelly Smart Control -sovelluksen avulla
 • Kun laitteet on asennettu ja käyttöönotettu, tarjoamme pörssisähkön ohjauspalvelun helppokäyttöisenä verkkopalveluna
 • Verkkopalvelussa voit ohjata palveluun valitsemiesi sähkökuormien käyttöä puhelimella tai tietokoneella
 • Ohjauspalvelun irtisanomisaika 14 vrk, palvelun käyttö loppuu Omavoiman sähkösopimuksen umpeuduttua

Pörssisähkön ohjauspalvelun hinnoittelu

 • Jatkuvan pörssisähköohjauksen kustannus 3 €/kk/ohjattu sähkökuorma, valittu laitteisto määrittelee ohjattujen kuormien määrän
 • Esim. Shelly Pro 2 kahden kuorman ohjaamiseen, hinta 6 €/kk, sis. esim. lämminvesivaraaja ja yksi lämmityspiiri
 • Voit liittää ilmaiseksi yhden Shelly Plus H&T -laitteen ohjauspalvelun piiriin
 • Palvelu laskutetaan osana asiakkaan sähkönmyyntilaskua, minkä vuoksi ohjauspalvelu edellyttää Omavoiman sähkönmyyntisopimusta
 • Palvelun beta-version testikäyttö on ilmaista 31.12.2024 asti

Yhteydenottolomake energiaohjauspalvelun tilaamisesta

Ohjauspalvelun yhteydenottopyyntö

Kyllä, kertokaa minulle lisää energiaohjauspalvelusta. Lomakkeen voi täyttää sitoumuksetta, kerromme lisää palvelusta lomakkeen täyttäjille.(Pakollinen)
Uutiskirjelupa(Pakollinen)
Tietojen käsittelylupa(Pakollinen)

Pörssisähköohjauksen usein kysytyt kysymykset

Energiaohjauspalvelu on kodin energiankäytön ohjaamiseen tarkoitettu palvelu, jolla voit ohjata helposti sähkönkäyttöäsi pörssisähkön edullisemmille tunneille.

Kyllä. Katso esimerkkiasiakkaan kuukausitason säästöt Live-palvelun esimerkkiversiosta Käytöt ja kustannukset -välilehdeltä. Varaavan sähkölämmityksen lisäksi kohteessa on sähköauto.

Sähkön kulutusvaikutus eli profiilivaikutus tai käyttövaikutus määräytyy sähkönkäyttösi ja pörssisähkön hintavaihteluiden mukaan. Voit muokata energiaohjauspalvelun avulla sähkönkäyttöäsi sinulle edullisempaan suuntaan ja säästää sähkönmyyntilaskussasi saamalla kulutusvaikutuslukusi negatiiviseksi eli laskun loppusummaa alentavaksi. Yksinkertaisuudessaan kyse on siitä, että kotiautomatiikan avulla on helppo vältellä kalliita pörssitunteja ja hyödyntää spot-sähkön halpoja tunteja.

Omavoima on paikallisesti omistettu sähkönmyyjä, mutta myymme sähköä ja energiaohjauspalvelua valtakunnallisesti kaikkialle Suomessa.

Aurinkovoimaloiden ja latauspisteiden osalta palvelemme omistajiemme lähialueilla. Tampereen seudulla omistajia ovat Leppäkoski Group ja Valkeakosken Energia. Aurinkosähkö- tai sähköauton latauslaitekartoituksen voit varata veloituksetta Pirkanmaalla mm. paikkakunnilla Tampere, Ylöjärvi, Nokia, Pirkkala, Kangasala, Lempäälä, Valkeakoski, Ikaalinen, Parkano ja Jämijärvi.

Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueella omistajiamme ovat Rauman Energia ja VSV-konserni. Aurinkopaneelien ja latauslaitteiden osalta palvelemme mm. paikkakunnilla Rauma, Laitila, Turku, Raisio, Naantali, Paimio ja Kaarina.

Jos haluat asioida henkilökohtaisesti toimipisteellä, löydät verkkosivuilta Tampereen, Turun ja Rauman lähialueiden paikallisten palvelupisteiden aukioloajat ja ajanvarausmahdollisuudet.

Kyllä. Shelly-laitteita myyviä suomenkielisiä verkkokauppoja ja kivijalkaliikkeitä  löytyy paljon. Ennen laitteiden hankintaa kannattaa konsultoida omaa paikallista sähköasentajaa.

Omavoima ei myy ohjauslaitteita tai älyreleitä vaan keskittyy ohjauspalveluiden kehittämiseen ja tarjoamiseen. Laitteita myyvät siihen erikoistuneet toimijat ja tukkurit. Googlen avulla löydät useita eri verkkokauppoja.

Energiaohjauspalvelun kautta voit veloituksetta liittää oman lämpötilamittauksen näkymään Online-palvelussa. Suosittelemme sisälämpötilan mittaukseen Shelly Plus H&T Gen3 laitetta. Lämpötilamittauksen liittäminen onnistuu hyväksymällä energiaohjauspalvelun käyttöehdot ja seuraamalla asennusohjeita. Lämpötilamittaus on asiakkaillemme maksuton myös jatkossa, vaikka energiankäyttöä ohjaavien releiden käyttö muuttuukin maksulliseksi.

Energiaohjauspalvelun käyttö vaatii asiakkuuden ja käyttäjätunnuksen Online-palveluun, jonka kautta palvelua käytetään. Energiaohjauspalvelun pariksi sopii loistavasti Priima-pörssisähkösopimus.

Kyllä voit. Lämminvesivaraaja on täydellinen kuorma energiaohjauspalveluun kytkettäväksi. Lämminvesivaraaja on lisäksi yleensä kytketty jonkin kellon tai ajastimen taakse, joten korvaava ohjauskytkentä on tyypillisesti suoraviivainen tehtävä eli edullinen ja nopea asentaa.

 

Ilmalämpöpumppu ei ole suositeltava ohjattava laite, koska pumpun tekniikkaa ei ole suunniteltu tämän kaltaiseen jatkuvaan ”pätkimiseen”. Lisäksi talon ilma ei varaa lämpöä samalla tavalla kuin betoni. Kaikista kiinteistöistä löytyy yleensä jotain muuta lämmityskuormaa, jota voidaan ohjata pörssisähkön hinnan mukaan. Ohjauspalvelulla  voidaan ajastaa esim. lämminvesivaraajaa, lattialämpöpiirejä sekä kosteita tiloja tietyin edellytyksin.

Pörssiohjauspalvelun piirissä on mm. kaksikerroksinen suoralla sähkölämmityksellä toimiva talo, johon on asennettu ilmalämpöpumput molempiin kerroksiin. Energiaohjauspalvelulla huolehditaan käyttöveden lämmityksestä sekä osittain varaavan lattian (keittiö, eteistilat etu- ja takaovella) ohjauksesta. Ohjauspalvelun ansiosta saavutettiin syyskesällä 2023 n. 10-15 % kuukausittainen säästö pörssisähkölaskun loppusummasta. Ilmalämpöpumppuja ja sähköpattereja käytettiin tavanomaiseen tapaan ja osittain varaavia lattioita pystyttiin ohjaamaan 20 vuotta sitten asennetuilla mekaanisilla termostaateilla.