Siirry sisältöön

Energiayhteisö – yhteinen aurinkovoimala

Energiayhteisöllä tarkoitetaan yhteisöä, joka tuottaa esimerkiksi aurinkosähköä kaikkien yhteisöön kuuluvien jäsenten käyttöön. Energiayhteisön avulla on mahdollista pienentää ostosähkön määrää ja lisätä omavaraisuutta. Nykylainsäädännön mukaan energiayhteisön voi perustaa, jos energiayhteisöön osallistuvat sähkönkäyttöpaikat sijaitsevat samalla kiinteistöllä tai kiinteistöryhmällä sekä saman sähköliittymän alaisuudessa. Tällaisia ovat esimerkiksi taloyhtiö ja maatalouden kiinteistöt. Voit lukea erilaisista energiayhteisömalleista Motivan sivuilta.

Aurinkosähkö entistä kannattavampaa taloyhtiössä

Aiemmin taloyhtiöt ovat voineet hyödyntää itse tuottamaansa aurinkosähköä vain kiinteistön yleisissä tiloissa, kuten
portaikkojen valaistuksessa, hississä ja saunatiloissa. Hyvityslaskennan eli energiayhteisön myötä aurinkosähköä voidaan kuitenkin jakaa suoraan asukkaiden omaan käyttöön.

Hyvityslaskennassa taloyhtiön tuottama aurinkosähkö jaetaan energiayhteisön kesken, jolloin se ohjautuu suoraan huoneistojen sähkönkulutukseen. Vasta hyvityslaskennan myötä ylimääräinen, käyttämättä jäänyt sähkö myydään takaisin sähköverkkoon. Hyvityslaskennan ansiosta aurinkovoimala voidaan mitoittaa suuremmaksi ilman, että verkkoon myytävän aurinkosähkön osuus kasvaa. Tämä parantaa aurinkovoimalan kannattavuutta.

Alueelliset jakeluverkkoyhtiöt ja energiayhteisön perustaminen

Jakeluverkkoyhtiöillä voi olla erilaisia toimintatapoja energiayhteisöjen perustamiseen sekä käyttöönottoon liittyen. Tutustu tarkemmin siirtoyhtiöiden ohjeisiin:

Energiayhteisöt – usein kysytyt kysymykset

Aikaisemmin taloyhtiöt ovat pystyneet hyödyntämään aurinkopaneelien tuottamaa sähköä vain kiinteistön yleisissä tiloissa (mm. portaikkojen valaistus, hissi ja saunatilat), mutta energiayhteisön avulla sitä voidaan hyödyntää myös asukkaiden käyttöön asunnoissa.

Ensisijaisesti aurinkopaneeleilla tuotetulla sähköllä katetaan kiinteistön kulut, mutta aurinkosähkön tuoton ollessa suurempi, jaetaan se asuntojen kulutukseen. Tuotettu sähkö jakautuu kiinteistössä ja asunnoissa hyvityslaskennassa sovitun jako-osuuden mukaan. Itse tuotetun sähkön käyttö pienentää suoraan sähkölaskun loppusummaa verkko- ja energiamaksun sekä sähköveron osalta.

Energiayhteisön myötä kaikki taloyhtiön asukkaat pääsevät hyötymään aurinkopaneelien tuottamasta sähköstä huoneistoissaan eikä tuotettu sähkö mene ainoastaan kiinteistön tarpeisiin. On kannattavampaa hyödyntää itse tuotettu sähkö kuin myydä ylimääräinen aurinkosähkö takaisin sähköverkkoon.

Hyvityslaskenta ja energiayhteisön perustaminen mahdollistaa suuremman aurinkovoimalan mitoituksen. Näin aurinkosähköjärjestelmän suhteellinen hankintahinta (€/kWp) pienenee ja aurinkosähköä voidaan hyödyntää pelkän kiinteistösähkön lisäksi osakkaiden omaan sähkönkulutukseen. Näin aurinkopaneeli-investoinnin kannattavuus paranee.

Huomaathan, että aurinkosähköä ei voi varastoida ilman akustoja eli se on käytettävä saman tunnin aikana, kun se tuotetaan. Järkevä aurinkovoimalan mitoitus energiayhteisön tarpeisiin sekä sähkönkulutuksen ajastus auttaa nostamaan aurinkovoimalan omakäyttöastetta.  Kysy taloyhtiökartoitusta Omavoiman ammattilaisilta.

Hyvitystapoja on kahdenlaisia.

Jakotapa SMA: Tässä jakotavassa energiayhteisön kokonaistuotanto jaetaan kaikille kulutuskäyttöpaikoille niiden jako-osuuksien perusteella. Mikäli tämän jälkeen jää aurinkosähkön ylijäämää, se kirjautuu energiayhteisön määritellylle yhdelle tuotantokäyttöpaikalle, esimerkiksi taloyhtiölle.

Jakotapa SMB:  Tässä jakotavassa jokaiselle energiayhteisön jäsenelle perustetaan oma tuotantokäyttöpaikka. Mikäli jäseneltä jää käyttämättömäksi hyvityslaskennassa jyvitettyä aurinkosähköä, ylijäämäsähkö siirtyy hänen omalle tuotantokäyttöpaikalleen. Jokainen asukas tekee oman ylijäämäsähkön sopimuksen tuotantokäyttöpaikalleen sähkönmyyjän kanssa. Sähkönmyyjä ostaa ylijäämäsähkön ja asiakas saa siitä rahallisen korvauksen.

Hyvityslaskenta on käyttöpaikkakohtainen eli asukkaan vaihto ei vaikuta hyvityksen laskentaan ja aurinkosähkön käyttöön. Hyvityspalvelu jatkuu ennallaan, kun asukas tekee kohteeseen sähkönmyyntisopimuksen ja tarvittaessa ylijäämän ostosopimuksen riippuen hyvityslaskennan jakotavasta.

Hyvityslaskennalla huoneistoon jyvitetystä sähköstä hyödyn saa huoneiston sähkösopimuksen tekijä eli vuokralainen. Osakkaat eivät suoraan saa hyötyä aurinkopaneelien tuotosta, jos eivät asu itse kohteessa, mutta aurinkosähköstä saatavan hyödyn voi huomioida esimerkiksi vuokrasopimuksessa.

Tuntinetotuksessa yhden tunnin aikana tuotetusta sähköstä vähennetään ensin saman tunnin aikana asunnossa kulutettu sähkö. Näin samalla tunnilla ei voi olla sekä sähkön ostoa että myyntiä ja voimalan kannattavuus paranee säästyneiden sähkönsiirtomaksujen ja sähköverojen verran.

Aurinkosähköä käytetään aina samaan aikaan, kun sitä tuotetaan. Aurinkosähkö ei varastoidu ilman erillisiä varastoimiseen tarkoitettuja akkuja. Ylijäämäsähkön osuus myydään myyjäyhtiölle, jos tuottoa on enemmän kuin kiinteistössä/asunnossa kulutusta.