Siirry sisältöön

Usein kysyttyä

Asiakaspalvelumme auttaa arkisin klo 8-20 puhelimitse numerossa (02) 880 0 880. Tältä sivulta löydät usein kysyttyjä kysymyksiä aihepiireittäin.

Usein kysytyt – sähkösopimus

Sähkösopimusten tuote-esittelyjen alta löydät suoraan tiettyyn sopimukseen liittyvät usein kysytyt kysymykset. Painikkeesta siirryt uudelle sivulle.

Usein kysyttyä Online-palvelu

Online-palveluun rekisteröitymiseen tarvitset pankkitunnukset ja sähköpostiosoitteen, joten ota ne valmiiksi esille. Pankkitunnistautuminen suoritetaan vain rekisteröitymisen yhteydessä eli tämän jälkeen käyttäjätunnuksenasi toimii sähköpostiosoitteesi. Vahva tunnistautuminen on mahdollista mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla.

Tunnistautumisen jälkeen voit täydentää ikkunoihin omat yhteystietosi ja keksiä haluamasi salasanan. Tietojen täydennyksen jälkeen saat sähköpostiisi vahvistuskoodin, jonka syöttämällä Vahvistuskoodi-kenttään saat vahvistettua tilin luomisen. Vahvistusviesti saapuu osoitteesta online@omavoima.fi. Vahvistuskoodin syöttämisen jälkeen rekisteröinti on valmis.

Rekisteröitymisen jälkeen pääset jatkossa pääset kirjautumaan palveluun osoitteessa https://online.omavoima.fi/login

Kuvalliset ohjeet rekisteröitymiseen

Uuteen Onlineen rekisteröitymisen yhteydessä tunnistamme kaikki asiakkaamme pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Näin asiointi uudessa Online-palvelussa on turvallista ja voimme olla varmoja siitä, kuka kanssamme asioi. Tästä syystä vanhat tunnukset eivät käy uudessa palvelussa.

Online-palvelussa voit nähdä kulutustietosi esimerkiksi tuntitasolla ja tarkastella kattavasti energian käyttöäsi ja sen jakautumista. Voit myös tarkastella sähkölaskujasi sekä asiakas- ja sopimustietojasi. Voit esimerkiksi tulostaa laskukopiosi tai nähdä määräaikaisen sopimuksesi päättymispäivän. Online-palvelun kautta myös yhteydenottopyynnön jättäminen on helppoa ja nopeaa, sillä olet jo tunnistautunut asiakkaaksemme.

Onlinessa voit myös solmia sähkösopimuksen kanssamme.

Online-palvelussa käyttäjätunnuksesi on sama kuin sähköpostiosoitteesi. Jos olet unohtanut salasanasi, voit tilata uuden salasanan klikkaamalla Oma Online -palvelun etusivulta Uusi salasana -painiketta. Uusi salasana lähetetään sähköpostiisi.

Voit muuttaa tietojasi tekemällä meille ilmoituksen muutettavista tiedoista Onlinen viestitoiminnallisuuden kautta. Valitse aiheeksi asiakastietojen päivitys ja kerro, mitä tietoja haluat meidän päivittävän. Olet tässä kohtaa jo tunnistautunut asiakas, joten pystymme muuttamaan tietosi suoraan järjestelmään.

Tämä voi johtua siitä, että et ole sopimuksellasi pääasiakkaana. Tällöin sopimuksellasi on useampi asiakkuus eli sopimus on esimerkiksi sinun ja kumppanisi nimellä. Näissä tapauksissa pyydämme ottamaan meihin yhteyttä , jotta voimme lisätä sopimuksen käyttäjätietoihisi manuaalisesti. Helpoin tapa on lähettää viestiä Ota yhteyttä -painikkeen kautta, jonka löydät Onlinen-palvelun oikeasta alareunasta.

Ei kannata hätääntyä, jos lasku ei näy heti suoritettuasi maksettuna. Lasku näkyy yleensä maksettuna noin 1-3 pankkipäivän kuluessa. Jos siis esimerkiksi olet maksanut laskun viikonloppuna, alkaa laskenta vasta ensimmäisestä arkipäivästä eli maanantaista.

Rekisteröidy normaaliin tapaan Online-palveluun omia tietojasi käyttäen. Tämän jälkeen toimita meille valtakirja valtuutuksena käyttöön. Valtakirjan voitte toimittaa suoraan Onlinen-palvelussa Ota yhteyttä -painikkeen kautta, jonka löydät Online-palvelun oikeasta alareunasta. Lisäämme yrityksen/taloyhtiön tiedot käyttäjätilisi alle.

Rekisteröidy normaaliin tapaan Online-palveluun omia tietojasi käyttäen. Tämän jälkeen toimita meille valtakirja valtuutuksena käyttöön. Valtakirjan voitte toimittaa suoraan Onlinen-palvelussa Ota yhteyttä -painikkeen kautta, jonka löydät Online-palvelun oikeasta alareunasta. Lisäämme edustamanne henkilön tiedot käyttäjätilisi alle. 

Kuolinpesän asioihin voit tutustua täällä.

Usein kysyttyä Priiman Live-palvelu

Live on Priima-asiakkaiden ilmainen energiankäytön hallintapalvelu, jonka avulla voit seurata sähkön käyttöäsi tunneittain kulutuksen ja kustannusten suhteen tai tehdä hintakiinnityksiä. Palvelussa näkyvät tarjoushinnat ovat sähköpörssin oikeita tämän hetken tukkuhintoja.Voit kokeilla toimintoja, tehdä kiinnityksiä ja asettaa hintahälytyksiä Live-palvelun esimerkkiversiossa vapaasti. Käyttötiedot ja kustannukset – osiossa näet toteutuneen energiankäytön ja kustannukset esimerkkiasiakkailla. Esimerkkiversiossa voit valita haluatko tarkastella sähkölämmittäjän, maalämpöasiakkaan vai kerrostaloasukkaan sähkönkäyttöä.
Onko sinulla jo Priima-sopimus? Kirjaudu Liveen tästä >>

Live-palvelun esimerkkiversiossa käytössäsi ovat kaikki samat ominaisuudet kuin oikeassa Live-palvelussa. Livessä voit seurata sähkönkäyttöä ja kustannuksia tuntitasolla sekä näet voimassa olevat hintatarjoukset ja voit tehdä hintakiinnityksiä. Voit katsoa omia asiakastietojasi ja hintakiinnityksiäsi sekä tilata hintavahdin tai kytkeä kiinnitysautomaatin päälle. Voit myös tilata uusiutuvasti tuotettua sähköä tai määritellä uudelleen omat ilmoitusasetuksesi.
Huomaathan, että Live-palvelussa näet ainoastaan sähkönmyyntiä koskevia tietoja, kaikki jakeluverkkoon liittyvät kustannukset näet jakeluverkonhaltijan (siirtoyhtiön) palvelusta tai verkkosivuilta.

Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat meiltä kerran kuussa Priimapostin sähköpostitse. Kirjeen aluksi kerromme asiakkaan edellisen kuukauden sähkönkulutuksen ja sen hinnan. Kulutustietojen lisäksi Priimaposti sisältää aina ajankohtaisia vinkkejä, sähkömarkkinakatsauksen, spekulointia tulevasta sähkönhinnasta ja tietoa sähkön hinnanmuodostumisesta.
Huom! Jos Priima-sopimuksesi on vasta alkamassa tulevaisuudessa, saat silti Priimapostin kuukausittain. Näin voit halutessasi tehdä hintakiinnityksiä tuleville jaksoille.  Priimapostien markkinakatsausosiot julkaisemme kuukauttain myös blogissa >>

Live-palveluun kirjaudutaan rekisteröitymisen jälkeen osoitteessa https://live.omavoima.fi Kirjautumisikkunan alaosasta löydät linkit salasanan ja käyttäjätunnuksen unohtamisen varalta. Linkkien kautta voit helposti tilata itsellesi joko kokonaan uuden salasanan tai selvittää käyttäjätunnuksesi. Huomaathan, Omavoiman asiakaspalvelu ei voi vaihtaa salasanaa puolestasi vaan se on tietoturvasyistä tehtävä aina itse.

Live-palvelussa näet kertakirjautumisen jälkeen kaikki kiinteistöt, joihin sinulla on Priima- tai Priimaplus-yrityssopimus solmittuna. Kesämökin ja sähkölämmitteisen omakotitalon Live-palvelussa näkyvä sähkön hinta voi erota eri kohteiden välillä merkittävästi, koska eri käyttöpaikkojen sähkönkäytön kulutusvaikutus (eli sähkön käytön ajoittuminen eri vuorokauden tunneille) on erilainen. Omakotiasujan on mahdollista ajoittaa sähkönkäyttöään enemmän edullisille tunneille kuin esimerkiksi kerrostaloasujan. Kulutusvaikutuksen lisäksi sähkönhinta voi olla erilainen ei kohteissa erilaisten hintakiinnitysten vuoksi. Hintakiinnitykset tehdään aina kohteittain.

Ilmoitusasetukset -osiossa voit tilata ilmoituksia spot-hinnoista tai hintakiinnitysjaksojen sulkeutumisesta. Jos asetat spot-hinnan ilmoituksen hintarajan tarpeeksi alas (esim. 0,01 snt/kWh), saat päivittäin noin klo 15 tai 16 tekstiviestin tai sähköpostin seuraavan vuorokauden niistä tunneista, joiden osalta ennakkoon asettamasi hintaraja on ylittynyt. Näin saat helposti päivittäin itsellesi tiedon seuraavan vuorokauden tuntihinnoista.

Jos et pysty aktivoimaan hintavahtia, kannattaa tarkistaa, oletko jo kiinnittänyt sähkönhintasi 100% osuudella tuolle ajankohdalle. Jos joku hintajakso on jo kiinnitetty kokonaan (100%) ei hintavahtia voi laittaa päälle.

Hinnan voi kiinnittää tarjolla oleville ajanjaksoille Priima-asiakkaiden osalta joko 50% tai 100% jaksoissa, Priimaplus-asiakkailla 25, 50, 75 tai 100 prosentin erissä. Jos joltain kaudelta hinta on jo kiinnitetty 100% osalta, ei hintakiinnitystä enää voi tehdä kyseiselle jaksolle.

Joissain tapauksissa Live-palvelussa on tarjolla myös kahden vuoden kiinnityshinta. Jos Hintakiinnitykset -osiossa tällaista vaihtoehtoa ei näy, voivat syynä olla seuraavat asiat:

  • Sopimuksella on jo aikaisemmin tehtyjä hintakiinnityksiä jollekin tulevaisuuden hintajaksolle.
  • Avoimia hintajaksoja sopimuksen voimassaoloaikana on liian vähän eli sopimus on alkanut kesken kvartaalin.
  • Priima-sopimus on alkanut vähän aikaa sitten ja järjestelmään ei ole vielä päivittynyt kulutusennuste. Käy tässä tapauksessa katsomassa lähipäivinä tilannetta uudestaan.

Joskus Live-palvelun kulutustiedoissa voi olla viiveitä tai aukkoja eri päivien välillä. Viiveet tai tietojen puuttumiset johtuvat tyypillisesti siitä, että jakeluverkkoyhtiö ei saa sähkön kulutusmittaria jostain syystä luettua eikä dataa yksinkertaisesti ole sen vuoksi esitettäväksi. Lähtökohtaisesti mittarit luetaan joka ikinen yö, mutta esimerkiksi heikko kuuluvuus aiheuttaa aika ajoin tilanteita, että mittariin ei yksinkertaisesti saada datayhteyttä. Tällaisissa tilanteissa kulutustietoja täydennetään jälkikäteen, kun kulutustiedot on saatu. Tällainen katkos kulutustiedoissa on merkitty harmaalla taustalla kulutustietokaavioon.

Kulutustietojen puutteet voivat johtua jakeluverkkoyhtiön tiedonsiirron viiveistä (ks. ed. kysymys), mutta tietojen puute voi johtua myös sopimuksen aloitushetkestä tai tarkasteluhetkestä. Järjestelmäteknisistä syistä Liven kustannuslaskenta käynnistyy aina vasta kuluvan kuukauden 4. päivän iltana. Tämän lisäksi kulutustiedot päivittyvät Liveen parin päivän viiveellä, verkkoyhtiöistä riippuen. Esimerkiksi päivän 4.10.2023 tuntikulutukset päivittyvät Liveen 6.10.2023.

Lähetämme rekisteröitymisviestin automaattisesti sopimuksen tekemistä seuraavan päivänä. Viesti saapuu osoitteesta viestinta(at)omavoima.fi, viestin otsikkona on ”Omavoiman Live -palveluun rekisteröityminen” ja se lähetetään aamulla. Jos rekisteröitymisviestiä ei löydy roskapostistakaan, ota yhteyttä asiakaspalveluun, niin lähetämme sinulle uuden rekisteröitymisviestin tunnuksien luomista varten. Rekisteröitymisviesti ei vanhene, eli vaikka et ehtisi heti rekisteröityä, voit käyttää samaa linkkiä myöhemminkin.

Rekisteröitymisviestissä on ohjeet ja osoitteet Live-palveluun rekisteröitymistä varten. Rekisteröitymisen yhteydessä voit itse määritellä itsellesi käyttäjätunnuksen sekä salasanan. Käyttäjätunnukseksi voit valita esim. oman sähköpostiosoitteesi, jotta se on helposti muistettavissa. Rekisteröitymisen jälkeen tulee jatkossa kirjautua Live-palveluun osoitteessa live.omavoima.fi.

Usein kysyttyä sähkölasku

Sähkön kokonaishinnan voi sanoa jakautuvan melko tasaisesti kolmeen osaan. Kotitalouskäyttäjällä sähköenergian osuus sähkölaskusta on noin kolmannes, sähköverojen osuus on noin reilu kolmannes ja vajaa kolmannes jää sähkön siirrolle eli verkkopalvelulle.  Sähkönlaskun vero-osuudesta vajaa kaksi kolmannesta on arvonlisäveroa ja yksi kolmannes sähköveroa.

Sähköenergian hinta koostuu energiamaksusta ja perusmaksusta. Kuukausittain maksettava perusmaksu on aina sama sähkönkulutuksesta riippumatta. Energiamaksu ilmoitetaan sentteinä per kilowattitunti (snt/kWh) ja loppulaskun summa riippuu suoraan kulutetun sähkön määrästä.

Sähkölaskulla sähkönmyyjä perii asiakkaalta sähkön pörssihinnan eli sähkön spot-hinnan, johon lisätään tunneittain marginaali. Laskun loppusummaan lisätään vielä perusmaksu sekä pakollinen arvonlisävero (24 %). Näiden kolmen tekijän yhteissumma on lopullinen sähkölaskussa nähtävä sähkön kilowattitunti- eli kWh-hinta. Pörssisähkön hinnoittelu on muita sopimustyyppejä läpinäkyvämpi, koska asiakkaan maksama marginaali on aina tiedossa ja pörssihinnasta eriteltynä, toisin kuin esimerkiksi perinteisissä määräaikaisissa tai toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa.

Sähkösopimusten perusmaksut veloitetaan Omavoimalla aina sopimuksen voimassaolopäivien mukaan. Jos sähkösopimus alkaa keskellä kalenterikuukautta, ei laskulla veloiteta koko kuukauden maksua.

Jos laskun loppusumma on alle 5 €, siirtyy summa maksettavaksi seuraavalle laskulle. Laskun toisella sivulla on ilmoitettu Muut maksut -kohdassa, nimikkeellä siirtyvä tuote tämä kyseinen summa. Sivun alaosassa myös mainitaan kokonaissumma, joka siirtyy seuraavalle laskulle. Verkkopankissa nollalaskun voi poistaa aiheettomana.

Jos kyseessä on sopimuksen päättymisen myötä loppulasku, emme veloita alle 4 € laskuja.

Sähkölaskun eräpäivän siirto onnistuu helposti ja maksutta Oma Lowell Laskutus -palvelussa. Siirto on tehtävä ennen varsinaista eräpäivää. Kirjaudu Oma Lowell -palveluun tästä.

Ei kannata hätääntyä, jos lasku ei näy heti suoritettuasi maksettuna. Lasku näkyy yleensä maksettuna noin 1-3 pankkipäivän kuluessa. Jos siis esimerkiksi olet maksanut laskun viikonloppuna, alkaa laskenta vasta ensimmäisestä arkipäivästä eli maanantaista.

Sähkönjakelu ja sähkön myynti on eriytetty toisistaan. Itse valitsemasi ja kilpailuttamasi sähkön myyjä lähettää laskun sähkön myynnistä. Sähkönjakelusta eli verkkopalvelusta laskuttaa sähköverkkoyhtiö, jonka jakeluverkkoalueella sähkönkäyttöpaikkasi, kuten kesämökkisi tai omakotitalosi sijaitsee. Jos ostat sähkösi Omavoimalta ja sähkönkäyttöpaikkasi sijaitsee Rauman Energia Sähköverkko Oy:n, Valkeakosken Energia Oy:n tai Vakka-Suomen Voima Oy:n verkkoalueella saat vain yhden sähkölaskun, jossa on eriteltynä verkkopalvelun ja sähkönmyynnin osuudet.

Tällaisessa tilanteessa ylimääräinen maksu jää automaattisesti ennakoksi tulevia maksuja varten ja huomioidaan seuraavalla sähkölaskulla. Jos kuitenkin haluat summan palautettavan takaisin, niin tulee sinun ilmoittaa tilinumerosi Lowellin asiakaspalveluun.

Jos maksoit vähemmän kuin sähkölaskun loppusumma oli, voit maksaa loppuosan samoilla laskutiedoilla eli käyttämällä samaa viitettä. Tämän lisäksi suosittelemme muutaman pankkipäivän jälkeen tarkistamaan laskutilanteen Lowellin asiakaspalvelusta.

Jos maksoit enemmän kuin sähkölaskun loppusumma oli, jää ylijäämä ennakoksi tulevia maksuja varten ja huomioidaan tulevilla sähkölaskuilla. Halutessasi ylimääräinen maksu voidaan palauttaa tilillesi. Tilinumeron voit ilmoittaa Lowellin asiakaspalveluun.

Kaikki omat sähkölaskusi löydät helposti maksuttomasta Oma Lowell Laskutus -palvelusta. Voit tallentaa laskut halutessasi koneellesi pdf-tiedostona. Oma Lowell -palvelusta löydät myös laskuarkiston.

Sähkölaskut perustuvat edellisen laskutuskauden aikana kulutetun energian määrään. Tästä syystä ainakin sähkölämmitteisissä asunnoissa talvikuukauden sähkölasku voi olla merkiittävästi kesäajan laskua suurempi, sillä käytetyn sähkön määrä on reilusti suurempi.
Huomaathan, että pörssisähkösopimuksella kulutetun energian määrän lisäksi kuukauden laskutushinta vaihtelee sen mukaan kuinka sähkönkulutuksesi sijoittuu kuukauden tuntihintojen osalta, ts. oletko käyttänyt sähköä kuukauden edullisemmilla vai kalliimmilla tunneilla.

Loppulasku toimitetaan samalla tavalla kuin sopimuksesi edellisetkin laskut. Muista siis ilmoittaa loppulaskullesi oikea postitusosoite. Jos olet saanut laskusi sähköisesti, suosittelemme silti ilmoittamaan uuden osoitetiedon, sillä mm. maksumuistutukset toimitetaan paperisesti.

Usein kysyttyä sähkömyyntisopimus

Sähkönmyyntisopimuksen voit tehdä haluamasi sähköyhtiön kanssa. Sähkönmyynnissä ei ole aluerajoituksia eli kaikki sähkönmyyjät voivat myydä sähköä valtakunnallisesti ympäri Suomen. Sähkönmyyntisopimuksella sovitaan sähköenergian hinnasta, joka koostuu sähkön hankinta- ja myyntikustannuksista. Sähkönmyyjä voi hankkia myymänsä sähkön muun muassa omilta tai toisten omistamilta voimalaitoksilta tai pohjoismaisesta sähköpörssistä, Nordpoolista. Myyntikustannuksilla tarkoitetaan laskutuksesta ja muusta asiakaspalvelusta sekä hallinnosta aiheutuvia kustannuksia.

Energiateollisuuden suosittelemissa sähkönmyyntiehdoissa (SME2014) edellytetään, että jos sähkönmyyntisopimus tehdään muutoin kuin kirjallisesti, myyjän tulee lähettää käyttäjälle sopimuksen vahvistusilmoitus laskutusosoitteeseen tai muuhun erikseen sovittuun osoitteeseen. Vahvistusilmoituksessa kerrotaan sähkönmyyntisopimuksen voimaantulon ajankohta ja yksilölliset ehdot, mahdolliset hinnastot ja selvitys käyttäjän huomautusajasta. Huomautusaikana ostajan on huomautettava sellaisista vahvistuksen ehdoista tai hinnoista, joita hän pitää sovitun vastaisina. Huomautusaika alkaa vahvistusilmoituksen päiväyksestä ja aikaa pyytää muutoksia vahvistukseen täytyy olla vähintään kolme viikkoa. Jos vahvistusilmoitus on kunnossa, eikä ehdoista tai hinnoista huomauteta kolmen viikon sisällä, astuu sähkösopimus voimaan vahvistuksen mukaisesti.

Lähetämme sopimustilauksista vahvistusilmoituksen joko postitse tai sähköpostitse sopimustyypistä ja asiakkaan toiveesta riippuen. Vahvistuksen saapumisesta alkaen asiakkaillamme on 14 vrk:n peruutusoikeus. Sähkösopimuksen peruutuksen syytä ei tarvitse ilmoittaa. Sopimuksen perumiseksi tarvitsemme asiakkaan nimen, lähi- ja postiosoitteen, puhelinnumeron ja mahdollisen sähköpostiosoitteen. Perumispäätöksestä voi ilmoittaa meille esimerkiksi kirjeellä postitse, soittamalla tai sähköpostilla. Huomaathan, että sähkömyyntisopimuksen perumalla sinulla ei ole voimassa olevaa myyntisopimusta, joka on sähköntoimituksen edellytys eli ilman myyntisopimusta emme voi toimittaa sinulle sähköä. Kun olemme vastaanottaneet perumisilmoituksen, niin sähkösopimus raukeaa. Jos olet pyytänyt sähköntoimituksen aloittamista ennen peruuttamisajan päättymistä, on sinun maksettava meille peruuttamisilmoituksen tekemiseen mennessä toimitetusta sähköstä sopimusvahvistuksen mukainen korvaus.

Sähkösopimus päättyy aina muuton yhteydessä, olipa kyseessä määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Kun teet uuden sähkösopimuksen kanssamme, voimme lopettaa puolestasi myös vanhan sopimuksen riippumatta siitä minkä sähköyhtiön asiakas olet. Hoidamme samalla verkkopalvelusopimuksen aloituksen sähköverkkoyhtiölle. Muuttaessa sinun ei siis tarvitse tehdä muuta kuin ottaa yhteyttä meihin.

Sähkösopimus on hyvä hankkia uuteen asuntoon heti, kun muuttopäivä on selvillä. Samassa yhteydessä pystymme päättämään edellisen asunnon sähkösopimuksen halutulle päivälle (ulosmuutto tehdään aikaisintaan kuluvalle päivälle, joten takautuva poismuutto ei ole mahdollista). Uuden asunnon sähkösopimuksen alkamispäivän ei tarvitse olla sama kuin edellisen sähkösopimuksen päättymispäivä eli asiakkuudella voi olla samanaikaisesti useampi sopimus voimassa.

Jos muuttoajankohtaan on alle 5 arkipäivää, soitathan asiakaspalveluumme puh. (02) 880 0880.

Jos olet tehnyt ilmoituksen sopimuksen päättymisestä jakeluverkonhaltijallesi, päättyy myyntisopimus myös automaattisesti. Jos et ole itse ilmoittanut muutosta, luultavasti kohteen uusi asukas on tehnyt itselleen sähkösopimuksen. Samassa toimitusosoitteessa ei voi olla samanaikaisesti useampaa sähkösopimusta voimassa.

Sähkösopimuksen irtisanominen voi tulla ajankohtaiseksi sähkönmyyjän vaihtamisen tai muuton yhteydessä. Näissä tapauksissa uusi, valitsemasi sähkönmyyjä hoitaa yleensä kaikki käytännön järjestelyt, kuten vanhan sopimuksen purkamisen. Voit esimerkiksi valtuuttaa Omavoiman irtisanomaan vanhan sähkösopimuksesi kun teet sähkösopimuksen kanssamme.
Jos taas olet esimerkiksi muuttamassa ulkomaille ja haluat pelkästään irtisanoa voimassa olevan sähkösopimuksen, etkä solmia uutta, voit olla yhteydessä meihin tai nykyiseen sähkönmyyjään ja irtisanoa sopimuksesi omatoimisesti. Irtisanomisen voi hoitaa puhelimitse, sähköpostitse tai täyttämällä yhteydenottolomakkeen. Sähkömarkkinalain mukaan kuluttajalla on kahden viikon irtisanomisaika toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen kohdalla.

Kun olet ilmoittanut sopimuksen päättymisestä muuton yhteydessä ja saanut tähän kuittauksen, sopimus päättyy automaattisesti tuohon ajankohtaan. Tärkeintä sopimuksen päättymisen yhteydessä on ilmoittaa meille loppulaskun osoite. Emme saa tätä tietoa suoraan postilta, joten vastuu ilmoituksesta kuuluu asiakkaalle. Jos sähkölaskusi on tullut sähköisellä laskutustavalla, niin saat myös loppulaskun näin. Huomaa kuitenkin, että maksumuistutukset lähtevät paperisena, joten loppulaskun osoite olisi hyvä aina ilmoittaa.

Lähetämme jatkotarjouksen määräaikaisen sopimuksen umpeutuessa automaattisesti hyvissä ajoin ennen sopimuskauden päättymistä. Lähetämme ensisijaisesti jatkotarjoukset sähköpostitse ja tekstiviestitse, mutta joissain tapauksissa voit saada meiltä perinteistä kirjepostia. Jos olet saanut jatkotarjouksen, pääset uusimaan sopimuksesi helposti Online-palvelussamme.

Jos et tartu jatkotarjoukseemme, muuttuu sopimuksesi automaattisesti, ilman erillistä yhteydenottoa toistaiseksi voimassa olevaksi sähkösopimukseksi jatkotarjouksella ilmoittamiemme toistaiseksi voimassa olevien hintojen mukaisesti.

Kuluttajansuojalaki muuttuu 1.10.2023, jonka jälkeen sopimusta ei voida solmia ilman vahvaa tunnistautumista, eli asiakkaan tunnistamista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Kuolinpesän asioiden hoitamiseen tarvitaan valta- ja perunkirja. Voit tutustua asiaan tarkemmin täältä.

Usein kysyttyä sähkömarkkinat

Sähkön markkinapaikka, jossa muodostuu sähkön tukkuhinta. Hintaan vaikuttavat mm. sähkön kysyntä ja tarjonta, tuotantotilanne, säätila ja mahdolliset häiriöt niin pohjoismaisella kuin eurooppalaisellakin tasolla.

Suomi on osa pohjoismaisia sähkömarkkinoita, joihin kuuluvat Pohjoismaat Islantia lukuun ottamatta sekä Baltian maat.

Päästökaupan avulla voidaan säädellä Euroopan talousalueen päästöjen syntymistä. Päästökaupan piiriin kuuluvat laitokset voivat myydä ja ostaa keskenään päästöoikeuksia, jotka oikeuttavat tietyn päästömäärän tuottamiseen. Päästöoikeudet hinnoitellaan euroa / päästötonni. EU:n päästökauppa on toiminut vuodesta 2005 saakka.

Laskennallinen yhteispohjoismainen hinta, jossa ei huomioida siirtoyhteyksien aiheuttamia rajoituksia. Systeemihinta syntyy sähköpörssin kaikista pohjoismaisista osto- ja myyntitarjouksista, riippumatta siitä missä kulutus ja tuotanto sijaitsevat.

Ilmoitusalueen hinta, joka poikkeaa yllä selitetystä systeemihinnasta, jos sähkön siirtokapasiteettia ei ole riittävästi. Ruotsissa ja Norjassa on useita hinta-alueita, mutta Suomessa ja Baltian maissa vain yksi. Ylen artikkelissa taustoitetaan erinomaisesti aluehintaerojen vaikutusta sähkön hintaan suomalaisten kuluttajien kannalta.

Pörssisähkösopimuksella energiamaksu seuraa tunneittain sähkön pörssihintaa eli spot-hinnoittelua. Spot-hinta määräytyy pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan seuraavan päivän osalta. Spot-markkinoilla toimijat lähettävät päivittäin tarjouksena Nord Pooliin, jossa he kertovat, millä hinnalla ja kuinka suuren määrän he ovat valmiita ostamaan tai myymään sähköä kullakin tunnilla. Näiden tarjousten perusteella Nord Pool laskee spot-sähkön hinnan kullekin tunnille.

Olemme koonneet verkkosivuillemme spot-sähkön kuukausittaisia keskihintoja tammikuusta 2018 eteenpäin. Pörssisähkön hintahistoriaa edellisten vuosien ajalta löydät täältä. Huomaathan, että menneet hinnat eivät ole tae tulevista hinnoista.

Laskemme myymämme sähkön tuotantomuotojakauman heti, kun Energiavirasto kertoo Suomessa käytetyn varmentamattoman sähkön tuotantojakauman. Sähkönmyyjien tulee käyttää jäännösjakaumaa alkuperän pohjaksi alkuperältään tuntemattomalle sähkölle sekä varmentamattomalle uusiutuvalle sähkölle. Energiavirasto ilmoittaa jäännösjakauman vuosittain 30.6. mennessä. Tämä jäännösjakauman odottelu voi johtaa siihen, että esim. huhtikuussa 2022 näet sivuillamme ja sähkölaskullasi edelleen vuoden 2020 tuotantotiedot.

Sähkönkäytön ekologisuudessa merkityksellistä on ostamasi sähkön tuotantomuoto, käyttämäsi sähkön määrä ja kolmanneksi koko Suomen tason sähkön käyttö. Toisin sanoen, jos itse käyttäisimme mahdollisimman vähän sähköä silloin, kun esimerkiksi valmistava teollisuus tarvitsee paljon sähköä tai pakkanen on kireä, saadaan kulutushuippuja tasattua.

Kun sähkön kysyntä on koko Suomen tasolla pienempää, on tuntikohtainen spot-hintakin yleensä alhaisempi ja tällöin sähköä ei tarvitse tuottaa niin saastuttavilla tuotantomuodoilla. Kulutuksessa joustaminen vaikuttaa laskevasti myös sähkön spot-hintoihin, jotka taas edelleen vaikuttavat kaikkiin Suomessa tarjolla olevien sähkösopimusten hintoihin.