Siirry sisältöön

Aurinkoenergiaa omalta katolta

Aurinkovoimala on asennettu ja tuottaa aurinkoisella säällä energiaa voimalan tehosta riippuen. Tälle sivulle olemme koonneet vinkkejä aurinkopaneelien optimaaliseen käyttöön. Aurinkosähköjärjestelmä koostuu alla olevista osista, joista osaa voidaan hallinnoida suoraan kiinteistöstä ja osan hallinnointi kuuluu paikalliselle jakeluverkkoyhtiölle. Kokemuksia Omavoiman aurinkovoimaloista >>

aurinkovoimalan osat

Aurinkovoimalan omistajan muistilista

  • Varmista jakeluverkonhaltijalta uuden aurinkovoimalan tuotannon käyttöpaikkatunnus (GSRN-numero). Jatkossa kiinteistössä on kaksi käyttöpaikkaa ja GSRN-nroa, sillä kulutus- ja tuotantokäyttöpaikkoja käsitellään erikseen.
  • Oletko tehnyt ylijäämäsähkön myyntisopimuksen, jotta saat hyvitystä sähköstä, jota et ehdi itse käyttää?
  • Oletko hakenut kotitalousvähennyksen Verottajalta aurinkovoimalan työn osuudesta?
  • Onko sähkösopimuksesi sopiva, nyt kun voit hyödyntää osan vuodesta itse tuottamaasi sähköä?
  • Voisiko kotiautomaatiolla tai ohjausratkaisuilla saada omasta sähköntuotannosta suuremman osan ohjattua omaan käyttöön? Onko esim. lämminvesivaraajaa mahdollista ohjata käynnistymään keväällä ja kesällä päiväsaikaan? Mitä enemmän voit siirtää kulutusta päivän aurinkoisille tunneille, sitä paremmin pystyt hyödyntämään aurinkosähköjärjestelmällä tuottamaasi puhdasta sähköä.

Usein kysyttyä aurinkovoimaloista

Seuraa säännöllisesti, ettei esimerkiksi invertterissä eli vaihtosuuntaajassa näy ylimääräisiä varoitusvaloja. Invertterit yleensä ilmoittavat vioista ja käyttöohjeen avulla voi usein päätellä mistä vika johtuu. Esimerkiksi ylijännitevaroituksen syy täytyy aina selvittää. Ukkonen voi aiheuttaa invertterin sammumisen, jolloin laitteen uudelleen käynnistys on yleensä tarpeen.

Huomaathan, että iltaisin ja öisin ilmenevä invertterin näennäinen sammuminen on normaalia ja invertteri käynnistyy itsestään aamulla, kun järjestelmä alkaa tuottaa taas sähköä ja aurinko paistaa.

Aurinkopaneelien huoltotarve on erittäin vähäinen ja aurinkopaneelit komponentteineen toimivat hyvin suomalaisissa olosuhteissa. Suosittelemme, että aurinkosähköjärjestelmälle tehdään vuosittain kevyt silmämääräinen tarkastus. Jos paneelien pinnalla on näkyvää pölyä tai likaa, voi ne aika ajoin varovasti pestä vedellä tai harjata pehmeällä harjalla. Paneelien päällä olevat lehdet ja risut on hyvä poistaa, sillä ne voivat estää paneeleita toimimasta optimaalisella tavalla.

Huoltotöissä on tärkeää varoa vahingoittamasta paneelien lasipintaa. Paneelien päällä ei myöskään saa kävellä, sillä ne saattavat murtua. Jos paneelipintaan (lasiin, kehykseen, niiden rajaukseen tai paneelin takapintaan) tulee reikä, se on syytä tukkia vedenpitävästi mahdollisimman pian, jottei vesi pääse vahingoittamaan kennoja.

Taloudellisesta näkökulmasta tarkasteltuna on aina järkevin ratkaisu mitoittaa paneelijärjestelmä suhteessa omaan kulutukseen siten, että tuotettu sähkö käytetään itse. Huomioithan, että ilman aurinkosähkön varastoimiseen tarkoitettuja akkuja, käytetään aurinkosähköä aina juuri samaan aikaan, kun sitä tuotetaan.

Aurinkosähkön kannattavuus parani koko Suomessa tammikuussa 2023, kun kaikkialla otetaan käyttöön tuntinetotus. Tuntinetotuksessa yhden tunnin aikana tuotetusta sähköstä vähennetään ensin saman tunnin aikana kiinteistössä kulutettu sähkö. Näin samalla tunnilla ei voi olla sekä sähkön ostoa että myyntiä ja voimalan kannattavuus paranee säästyneiden sähkönsiirtomaksujen ja sähköverojen verran.

Jotkin verkkoyhtiöt ovat siirtyneet tuntikohtaisesta netotuksesta varttitaseeseen, joka tarkoittaa, että tuotettua aurinkosähköä tarkastellaan viidentoista minuutin jaksoissa. Huomaathan, että varttitaseen myötä jollain tunnilla samassa kohteessa voi olla sekä sähkön ostoa että myyntiä, jos sähkön tuotanto- tai kulutustilanne on vaihdellut rajusti yhden tunnin sisällä.

Vuoden 2024 aikana yksityishenkilöt saavat aurinkopaneelien asennustyön arvonlisäverollisesta hinnasta kotitalousvähennystä 40 %. Kotitalousvähennystä voi saada maksimissaan 2250 euroa vuodessa per henkilö. Edun voi hyödyntää yhdessä puolison kanssa, jolloin vähennysoikeus on 4500 euroa vuodessa.

Voit tehdä kotitalousvähennyksen joko kuluvan vuoden verokortille, jolloin saat edun itsellesi loppuvuoden verotuksessa huomioitua heti.

Voit myös hakea kotitalousvähennystä edellisen vuoden verotuspäätöksen saatuasi, jolloin vähennys huomioidaan joko jäännösverojen määrässä tai veronpalautuksen muodossa.

Kun aurinkosähköjärjestelmäsi on kytketty verkkoon, voit seurata voimalasi ylijäävän tuotannon määrää paikallisen sähkönjakeluverkonhaltijan raportointipalvelusta. Verkkoyhtiön raportoinnista riippuen tuotantomääristä voi olla vähennetty samalla tunnilla itse kuluttamasi sähkö (tuntinetotus).

Voit myös seurata aurinkovoimalan kokonaistuotantoa invertterin mittausdataan perustuvalla seurantatyökalulla suoraan puhelimen kautta. Sovellukset ovat invertterimerkkikohtaisia, tarkat osoitteet näet alta:

Sungrow:

Goodwe:

Growatt:

Varmista jakeluverkonhaltijalta (paikallinen sähkön siirtoyhtiö) uuden aurinkovoimalan tuotannon käyttöpaikkatunnus (GSRN-numero). Tee sopimus ylijäämäsähkön myynnistä valitsemasi sähkönmyyjän kanssa ja toimita tuotannon käyttöpaikkatunnus (GSRN-nro) sähkönmyyjälle ylijäämäsähkön ostosopimusta varten.

Omavoima hyvittää aurinkovoimalan ylijäämätuotannon suoraan sähkön kulutuslaskulla, jolloin saat oman tuotannon hyödyn heti itsellesi pienempänä sähkölaskuna.

Invertterin mukana olet saanut paperilla ohjeet käyttöönottoon. Naps Solarin Youtube-kanavalle on myös tuotu videomuotoinen ohjevideo sovelluksen käyttöönottoa varten.

Jos aurinkopaneelit on asennettu talon tai autotallin katolle, mutta niiden tuottamaa sähköä hyödynnetään pääosin omassa käytössä, voidaan voimala todennäköisesti liittää osaksi kotivakuutusta helposti ilmoittamalla aurinkovoimalasta vakuutusyhtiöön. Käytännöt voivat vaihdella vakuutusyhtiöiden välillä, joten kotivakuutukseen liittämisen mahdollisuus ja sen vaikutukset vakuutusehtoihin tulee tarkastaa omasta vakuutusyhtiöstä.

Omavoiman asiakkaiden uudistuneessa Online-palvelusta löydät Omat tiedot valikosta kohdan Laskut. Lasku-osiossa näet käyttöpaikkakohtaisesti edelliset sähkölaskusi summa- ja eräpäivätietoineen sekä voit helposti ladata pdf-kopion laskusta.

Aurinkovoimalan hyvityslaskun pdf-kopion avaamalla näet laskutuskuukauden hyvitettävän kokonaistuotannon määrän kWh-tasolla ja laskutuskuukauden keskimääräisen hyvityshinnan. Omavoima maksaa hyvitystä aurinkosähköstä SPOT-hintaan sidotulla hyvityshinnalla, mutta laskulle tulostuu vain kuukauden keskihinta 720 erillisen hinnan (tuntihinnan) sijaan.

Vuoden 2024 alusta alkaen aurinkovoimalan hyvitystuotot on ilmoitettu ja hyvitetty suoraan sähkönmyyntilaskulla. Edellisen kuun ylijäämätuotannon määrä ja hyvityshinta näkyvät kulutuslaskulla erillisenä rivinä nimeltään Tuotannon osto.

Keväästä 2024 eteenpäin Omavoiman Online-palveluun ei tulostu enää erillisiä hyvityslaskuja, ellei asiakas tätä erikseen pyydä. Hyvityssumman eli kuukauden tuotannon kWh-määrän ja hyvityksen keskihinnan näet sähkönmyynnin kulutuslaskulla rivillä Tuotannon osto.

Kokemuksia Omavoiman aurinkovoimaloista