Artikkeli on julkaistu Omavoiman asiakaslehdessä 13.3.2024. Teksti & kuva Omavoiman viestintä

Viisi myyttiä aurinkopaneeleista

Aurinkopaneelit ovat hyvä hankinta, kunhan aurinkosähkön perustiedot ovat hallussa. Paneelien hankintaan ja toimintaan liitetään erilaisia myyttejä, tässä artikkelissa murramme niistä viisi yleisintä.

1. Kilpailutus on hankalaa

Aloita tiedustelemalla omalta sähkönmyyjältä, myyvätkö he aurinkopaneeleja. Kilpailutusta voi laajentaa muihin yhtiöihin etsimällä esimerkiksi Googlesta tietoa hakusanoilla ”aurinkovoimala tai aurinkopaneelit kotiin”. Turvallisinta on tutustua ensisijaisesti energia-alan yrityksiin, joista olet ennestään kuullut. Pyydä tarjouksia sen verran, että koet saaneesi kokonaiskuvan markkinoiden hinnoittelusta, takuuajoista ja asennuspaketeista. Näissä voi olla eri toimijoiden kesken suuriakin eroja.

2. Paneeleiden mitoitus on vaikeaa

Tärkeintä aurinkovoimalan koossa on se, että paneelit riittävät kattamaan oman sähköntarpeesi. Voit haarukoida sopivaa ratkaisua sitoumuksetta voimalalaskurilla.

Laskurin lisäksi voit varata ilmaisen kartoituskäynnin. Kartoituskäynnillä asiantuntijamme tekevät tarkan arvion aurinkovoimalan hyödyistä ja sopivasta kokoluokasta niin nyt kuin kymmenen vuoden kuluttua.

3. Aurinko ei paista Suomessa riittävästi

Aurinkovoimalat ovat parhaimmillaan viileässä ilmastossa. Suomessa paneelit tuottavat sähköä vuosittain jopa yhdeksän kuukauden ajan. Aurinkosähköä tuotetaan eniten touko-elokuun välisenä aikana, mutta olosuhteista riippuen paneelit voivat tuottaa sähköä myös helmikuusta joulukuulle. Hyvän tuoton mahdollistaa kesäaikaan auringon paistaminen pitkälle aamusta iltaan ja muina aikoina hajasäteilyn voimakkuus. Paneelien tuotto ei ole kiinni ainoastaan suorasta auringonpaisteesta.

4. Paneelien käyttö on monimutkaista

Aurinkopaneeleita myydään pääosin avaimet käteen -toimituksina. Omavoimalla ammattilaiset hoitavat paneelien asennuksen sekä opastavat niiden käytössä. Aurinkopaneelien huoltotarve on erittäin vähäinen. Suosittelemme, että aurinkosähköjärjestelmälle
tehdään vuosittain silmämääräinen tarkastus. Jos paneelien pinnalla on näkyvää pölyä tai likaa, voi ne pestä vedellä, mutta ne puhdistuvat myös vesisateella. Paneelien päällä olevat lehdet ja risut on hyvä poistaa, sillä ne voivat estää paneeleita toimimasta
optimaalisella tavalla.

5. Paneelit eivät ole kannattavia

Kun aurinkovoimala on mitoitettu oikein, on hankinta kannattava. Paneelit maksavat itsensä takaisin käytön myötä. Tuottamasi sähkö on suoraan pois sähkölaskusi loppusummasta. Jos et pysty itse hyödyntämään kaikkea tuotettua sähköä, voit myydä niin kutsutun ylijäämäsähkön sähkönmyyjällesi. Ylijäämäsähkön ostosopimuksen edellytyksenä on, että aurinkopaneelisi on liitetty paikalliseen jakeluverkkoon. Myyjäyhtiösi ostaa sinulta käyttämättä jääneen sähkön ja vähentää hyvitystä vastaavan määrän suoraan sähkön kulutuslaskulla. Muista siis aina mainita aurinkovoimalasta sähkönmyyntisopimusta tehdessäsi.

Aurinkopaneelien hankintaa on järkevää tarkastella pitkän aikavälin investointina. Laadukkaiden paneelien käyttöikä on pitkä ja huollon tarve vähäinen. Omavoima tarjoaa asiakkailleen edullista rahoitusta, jolloin hankintahinta on mahdollista pilkkoa osiin. Aurinkovoimalan asennuksesta saa myös kotitalousvähennystä.