Artikkeli on julkaistu Omavoiman asiakaslehdessä, joka ilmestyi 12.6.2024. Teksti Anna-Mari Nyyssönen & kuva Omavoima.

Sähkönkäytön ajoitus pörssisähkön hintojen mukaan

Kulutusvaikutus eli sähkönkulutuksen ajoitus vaikuttaa tietyillä sähkösopimuksilla laskutushintaan. Pienempien pörssisähkölaskujen lisäksi fiksusta sähkönkäytön ajoituksesta hyötyy myös ympäristö. Kun sähkö on edullista, sitä tuotetaan yleensä Suomessa paljon ja vähäpäästöisesti. Jos tarpeeksi moni suomalainen osallistuu sähkön kulutusjoustoon omaa sähkönkulutustaan pörssisähkön tuntihintojen mukaan ohjaamalla, pienenee myös mahdollinen kireiden pakkaspäivien tai tuotantokatkosten aiheuttama sähkötehopulan riski.

1. Sähkönkäyttö ja tuntikulutus tutuksi

Selvitä ensin, koska sähköä kuluu eniten tuntitasolla. Kun kulutustottumuksiin yhdistää tuntihinnat, on helpompaa miettiä, millaiset asiat arjessa ovat siirrettävissä edullisemmille tunneille. Kulutustarkastelu on hyvä aloittaa suuritehoisista laitteista, kuten sähkösaunan lämmityksestä, lämminvesivaraajasta, sähkölämmityksestä, sähköauton lataamisesta ja auton lämmityksestä. Kun suuritehoisten laitteiden kulutuspiikit ovat selvillä, voi jatkaa pienempitehoisten laitteiden kulutusta tutkimalla.

2. Laitteiden ajastaminen ja jakeluverkkoyhtiöiden ohjauspalvelut

Pyykinpesukoneen, astianpesukoneen tai auton lataamisen ajastus kulutushuippujen ulkopuoliseen aikaan on helppo arkiteko. Huomioithan kodinkoneiden ajastuksessa mahdolliset vesivahingot ja hyödynnät esim. vuotovahtia. Useimpien sähkön jakeluverkkoyhtiöiden kautta on saatavilla veloitukseton ohjauspalvelu, jonka avulla voi ohjata esim. lämminvesivaraajan menemään päälle aiemman klo 22 sijaan klo 01.

3. Omavoiman pörssisähkön ohjauspalvelu

Eikö paikallinen sähkönjakeluyhtiösi tarjoa kuormanohjausta? Ei hätää, siirtymällä Omavoiman asiakkaaksi saat ohjattua sähkönkulutusta pörssisähkön hintojen mukaan. Kodin sähkönkulutuksen saat kokonaisuutena hallintaan sähkökaappiin ammattilaisasennettavilla Shelly-älyreleillä ja samalla siirryt ekologisempaan sekä fiksumpaan sähkönkäyttöön. Pörssisähkön ohjauspalvelu ohjaa sähkönkäyttöä automaattisesti Shelly-laitteiden avulla pörssisähkön edullisille tunneille ja vähentää käyttöä kalliiden spot-tuntien ajalta. Omavoima tarjoaa kaikille asiakkailleen energiaohjauspalvelun veloituksetta vuoden 2024 loppuun saakka.

Katso kulutustietosi, tarkista sopimustietosi ja kulutusvaikutuslukusi Online-palvelusta.