Priima – pörssisähkön parempi versio
Priima-pörssisähkösopimus mahdollistaa rusinoiden poimimisen pullasta. Priima-sopimuksella voit ostaa sähköä tunneittain vaihtuvalla pörssihinnalla, jolloin sopimus on voimassa toistaiseksi. Jos haluat vakautta hintaan, voit muuttaa sopimuksen määräaikaiseksi tekemällä hintakiinnityksen haluamallesi ajanjaksolle. Lue Priima-sähkön usein kysytyt kysymykset sivun lopusta >>

Miksi valita Priima-sähkö?
- Vaikuta itse suoraan sähkön laskutushintaan – käytä sähköä, kun tuntihinta on alhaisempi
- Vakautta sähkönhintaan – valitse halutessasi 3-21 kk määräaikainen kausi
- Seuraa kustannuksia ja kulutusta sekä kuukauden laskukertymää Live-palvelusta
- Tilaa seuraavan päivän spot-hinnat tekstiviestinä tai sähköpostilla -kulutuksen ajoittaminen on helpompaa
- Päivitä sopimuksesi uusiutuvasti tuotetuksi vihreäksi sähköksi +0,30 snt/kWh lisähintaan Live-palvelussa
Priima-pörssisähkön hinnoittelu
Priima-sähköä voit ostaa pörssihinnoiteltuun tuntihintaan, jolloin sopimus on voimassa toistaiseksi. Jos haluat vakauttaa hintaa määräaikaisille ajanjaksoille, voit tehdä hintakiinnityksen Priiman Live-palvelussa. Alla esimerkkihintoja hintakiinnityksille, varmistathan ajantasaisen hintatarjouksen suoraan Live-palvelusta tai asiakaspalvelusta.
Hintatarjouksen ajanjakso | Energiamaksu snt/kWh sis. alv 24% | Hintatarjous päivitetty |
---|---|---|
Ilman hintakiinnitystä | 0,45 snt/kWh + spot-hinta | voimassa toistaiseksi |
Noin 1 vuosi (1.10.2023 – 30.9.2024) | n. 8,30 snt/kWh + asiakaskohtainen kulutusvaikutus | 21.9.2023 |
Vuosi 2024 (1.1.2024 – 31.12.2024) | n. 9,20 snt/kWh + asiakaskohtainen kulutusvaikutus | 21.9.2023 |
Noin 2 vuotta (1.9.2023 – 30.6.2025) | n. 8,50 snt/kWh + asiakaskohtainen kulutusvaikutus | 21.9.2023 |
Priima-sähkön usein kysytyt kysymykset
Pörssisähkö on tuntihinnoiteltua (spot-hinnoiteltua) sähköä, jonka hinta muodostuu sähkön tukkumarkkinoilla. Hinta määräytyy Nord Poolin sähköpörssissä kullekin tunnille erikseen kysynnän ja tarjonnan mukaan. Sähkön hinta kilpailutetaan päivittäin tukkumarkkinoilla ja on siten aina oikea.
Priima-sopimus eroaa tavanomaisesta pörssisähköstä hintakiinnitysten osalta, eli tunneittain vaihtuvaa pörssihintaa on mahdollista vakauttaa tekemällä hintakiinnityksiä kuukauden tai vuosineljänneksen ajalle. Hintakiinnitystä voisi verrata määräaikaiseen sopimusjaksoon, jolla saadaan pörssihintaan vakautta.
Määräaikaisen ja kiinteähintaisen sähkösopimuksen myyjä joutuu hinnoitteluhetkellä arvioimaan sähkön hintakehitystä jopa kahdeksi vuodeksi tulevaisuuteen. Samalla myyjän on varmistettava, että hinnassa on mukana sen verran katetta, että jokainen myyty sähkösopimus pysyisi kannattavana koko sopimusajan. Kiinteähintaisissa sopimuksissa sähkönmyyjän marginaalit ovat korkeammat kuin Priima-sopimuksessa, joten sitä kautta kiinteähintainen sopimus voi asiakkaalle olla kalliimpi.
Määräaikaisen sähkösopimuksen haasteena on sopimuksen tekohetken ajoittaminen juuri halvimpien hintojen aikaan. Oikeaan aikaan tehtynä voi saada sähkönsä edullisesti, mutta korkeiden hintojen aikaan voi joutua sitoutumaan epäedulliseen sopimukseen pitkäksi aikaa. Markkinahinnat voivat muuttua nopeastikin.
Priima-sopimuksessa voit tehdä hintakiinnityksiä eli lyhyitä määräaikaisia jaksoja ja hajauttaa kiinnitykset ajallisesti pidemmälle aikajaksolle. Näin määräaikaisen sopimuksen hintariski on pienempi, kun hinnan voi kiinnittää yhden tai kolmen kuukauden jaksoissa sekä 50% tai 100% tasoissa.
On totta, että tuntihintoja ei tiedetä pitkälle tulevaisuuteen. Tämän vuoksi Priima-pörssisähkö on tuntihinnoiteltuna toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jolloin voit tehdä muutoksia sopimukseesi. Priimassa voit kuitenkin varmistaa hinnan etukäteen tekemällä hintakiinnityksiä esimerkiksi talvikuukausille, jolloin mm. sähkölämmitteisissä kohteissa kulutus kasvaa huomattavasti. Hintakiinnityksillä hintaan saa vakautta, mutta voit silti hyötyä kulutusvaikutuksen kautta kulutuksen ohjaamisesta edullisemmille tuntihinnoille.
Jos spot-sähkön tuntihinta painuu negatiiviseksi eli miinusmerkkiseksi, pääsee Omavoiman Priima-asiakas hyötymään pörssissähkön negatiivisista tuntihinnoista täysmääräisesti. Sähkönkäyttö negatiivisilla tunneilla laskee asiakkaan koko kuun laskutushintaa.
Satunnaisten tuntien hintapiikit eivät vaikuta laskutushintaan merkittävästi. Ja saat seuraavan vuorokauden hintapiikeistä tiedon joko sähköpostilla tai tekstiviestillä etukäteen, jos olet asettanut spot-hinnalle hintavahdin Live-palvelussa. Näin voit halutessasi siirtää tai vähentää sähkönkäyttöä kyseisiltä tunneilta.
Sähköenergian hinta muodostuu perusmaksusta, toimitusmaksusta (marginaali), energiamaksusta ja tehtyjen hintakiinnitysten osuutta vastaavasta kulutusvaikutuksesta.
Energiamaksun hinta muodostuu seuraavasti:
Jos asiakas ei ole kiinnittänyt hintaa, sähköenergian hinta määräytyy Nord Poolin tuntikohtaisen Suomen hinta-alueen spot-hinnan mukaisesti. Jos asiakas on kiinnittänyt hinnan 50 %:sti, puolet sähköenergian tuntikohtaisesta hinnasta määräytyy kiinnityshinnan ja puolet Suomen hinta-alueen spot-hinnan mukaisesti (50 % kiinnitysosuus).
Jos asiakas on kiinnittänyt hinnan 100 %:sti, sähköenergian tuntikohtainen hinta määräytyy kiinnityshinnan mukaisesti. Jos kiinnitys on tehty kahdessa erässä, kiinnityshinta on tehtyjen kiinnitysten keskiarvo (100 % kiinnitysosuus).
Jos asiakas on kiinnittänyt hinnan osittain tai kokonaan, hintaan lisätään tai vähennetään kiinnitysosuutta vastaava kulutusvaikutus, joka voi olla sähkön kulutuksen ohjaamisesta riippuen joko positiivinen tai negatiivinen.
Sähkön hinta vaihtelee sähköpörssissä tunneittain kysynnän ja tarjonnan mukaan. Hinta on tyypillisesti korkeimmillaan talvisin aamuisin ja iltaisin, kun sähköä joudutaan tuottamaan keskimääräistä kalliimmilla tuotantotavoilla. Tämän vuoksi Priima-sopimuksen yhtenä hintakomponenttina on kulutusvaikutus, joka määräytyy sen mukaan, kuinka sähkön käyttösi painottuu vuorokauden eri tunneille. Jos painotat sähkön käyttöäsi halvempien tuntien aikaan osallistut samalla sähköjärjestelmän kannalta kulutusjoustoon ja pienennät kalliimpien sekä samalla usein ympäristön kannalta haitallisempien tuotantomuotojen tarvetta koko Suomen tasolla.
Kulutusvaikutuksen suuruuteen vaikuttaa pörssisähkön tuntihintojen vaihteluväli. Kun tuntihintojen vaihtelu kuukausitasolla on suurta, myös kulutusvaikutuksen merkitys kasvaa. Mitä suurempaa tuntihintojen vaihtelu on ja mitä paremmin pystyt ajoittamaan kulutustasi halvemmille tunneille, sitä enemmän pystyt myös alentamaan sähkösi hintaa kulutusvaikutuksen avulla. Jos sähköä taas käytetään kalliiden tuntien aikana, nostaa kulutusvaikutus kuukauden laskutushintaa.
Kulutusvaikutus lasketaan kalenterikuukausittain seuraavasti: asiakkaan toteutuneella sähkönkäytöllä painotetun spot-hinnan keskiarvosta vähennetään vastaavan kalenterikuukauden spot-hinnan aritmeettinen keskiarvo.
HUOM. Kulutusvaikutus vaikuttaa Priiman laskutushintaan vain tekemiesi hintakiinnitysten osalta.
Esimerkkiasiakkaiden kulutusvaikutuksia eri kuukausina voit katsoa Priiman Live-palvelun esimerkkiversiosta >>
Saat tiedoksi seuraavan vuorokauden spot-hintoja asettamalla Live-palvelussa spot-hinnalle hintarajan, jota korkeammat spot-hinnat ilmoitetaan sinulle päivittäin tekstiviestinä tai sähköpostilla. Jos asetat rajan tarpeeksi alas (esim. 0,001 snt/kWh) saat tiedon kaikista tuntihinnoista. Kun tiedät seuraavan päivän hinnat voit esimerkiksi siirtää kulutustasi kalliimmilta tunneilta edullisemmille tunneille.
Lähetämme sinulle Priimapostia kerran kuukaudessa. Priimapostissa saat tietoa sähkömarkkinoista ja hintaliikkeistä pidemmällä aikavälillä, mikä auttaa sinua hintakiinnitysten teossa.
Voit seurata kiinnityshintoja asettamalla hintavahdin haluamasi ajanjakson kiinnityshinnalle (hintatarjouksille). Hintavahti valvoo markkinahintojen liikkeitä puolestasi ja saat ilmoituksen tekstiviestillä, kun asettamasi hintaraja on saavutettu tai alitettu.
Voit myös asettaa haluamillesi ajanjaksoille kiinnitysautomaatin. Tällöin Live-palvelu kiinnittää hinnan puolestasi automaattisesti, kun asettamasi hintaraja on saavutettu tai alitettu. Saat vahvistuksen kiinnityksestä tekstiviestillä ja sähköpostilla.
Olemme koonneet verkkosivuillemme spot-sähkön kuukausittaisia keskihintoja tammikuusta 2018 eteenpäin. Pörssisähkön hintahistoriaa edellisten vuosien ajalta löydät täältä.
Sähkön tuntihinnat edellisen 7 vrk ajalta näet myös Live-palvelun esimerkkiversiosta.
Kun olet tehnyt Priima-sopimuksen, saat tunnukset Live-palveluun. Lähetämme rekisteröitymislinkin sähköpostiisi.Live-palvelu on sähköinen kanava, jossa voit seurata sähkön kulutusta ja kustannuksia sekä hallinnoida sopimuksiasi tekemällä hintakiinnityksiä.
Live-palvelussa näet voimassa olevat hintatarjoukset tuleville kiinnitysjaksoille. Live-palvelussa voit tehdä hintakiinnityksiä tuleville hintajaksoille heti, kun olet rekisteröitynyt Live-palveluun, vaikka sopimuskausi ei olisi vielä alkanutkaan. Live-palveluun ja sen esimerkkiasiakkaisiin voit tutustua osoitteessa https://live.omavoima.fi/demo
Lähetämme sinulle Priimapostia kerran kuukaudessa sähköpostiisi. Priimapostissa saat tietoa sähkön hintatilanteesta, hyödyllisiä vinkkejä sopimuksesi hallinnointiin sekä tietoa muista sähkönkäyttöön liittyvistä ajankohtaisista asioista. Priimapostista löydät myös edellisen kuukauden toteutuneen kulutuksen, laskutushinnan sekä tiedon tekemistäsi hintakiinnityksistä.
Pörssisähkön valinta on itsessään jo erinomainen ratkaisu ympäristön kannalta. Sähköä on järkevää käyttää silloin kun se on tuntihinnaltaan edullista ja sitä tuotetaan Suomessa paljon sekä vähäpäästöisesti. Kulutusta fiksusti ajoittamalla esimerkiksi tuulisille päiville saamme myös laskettua sähkön spot-hintoja, jotka taas edelleen vaikuttavat kaikkien sähkösopimusten hintaan.
Kulutuksen ajoittamisen lisäksi voit valita Priima-sopimuksellesi vihreän lisäominaisuuden. Voit päivittää Priima-sopimuksesi heti asiakkaaksi tulon jälkeen tai kesken sopimuskauden Live-palvelussa.
Priima-sähkön hintakiinnitykset – usein kysyttyä
Voit muuttaa haluamasi ajanjakson hinnan vakaammaksi joko osittain (50 %) tai kokonaan (100%) Live-palvelun antamien hintatarjousten perusteella. Hintakiinnitykset tehdään yleensä kolmen kuukauden jaksoissa ja niitä on mahdollista tehdä kaksi vuotta eteenpäin. Näin voit vakauttaa hintaa etukäteen tulevaisuuteen tai suojautua esimerkiksi talven mahdollisesti kalliimpia spot-hintoja vastaan.
Hintakiinnityshintaan lisätään vielä asiakaskohtainen kulutusvaikutus. Tästä syystä voit hyötyä pörssisähkön hintavaihtelusta ja pyrkiä käyttämään sähköä silloin kun se on edullisempaa, jotta saat alennettua laskutushintaasi. Sama kulutusvaikutus voi myös nostaa laskutushintaasi kiinnityshintaasi verrattuna, jos käytät sähköä pääosin silloin kun sähkön hinta on huipussaan.
Priiman määräaikaiset hintatarjoukset löytyvät Live-palvelun Hintakiinnitykset- välilehdeltä. Samat sähköpörssin aukioloaikojen mukaan päivittyvät hintatarjoukset löytyvät myös Live-palvelun esimerkkiversiosta. Hintatarjouksen kohdalla on nuolisymboli, josta voi havaita onko jakson hinta noussut vai laskenut. Hintajakson pidemmän aikavälin kehityksen näet klikkaamalla koko jakson auki.
Priima-sopimuksella voit muuttaa haluamasi ajanjakson määräaikaiseksi joko osittain (50 %) tai kokonaan (100%) Live-palvelun hintatarjousten perusteella. Voit solmia määräaikaisia jaksoja vuosineljänneksittäin ja kuukausittain eli 1-3 kk jaksoissa, kuluvan kalenterivuoden loppuun, seuraavan 12 kk ajalle, noin kahdeksi vuodeksi sekä seuraavalle kalenterivuodelle. Sähköpörssin aukioloaikoina muutaman minuutin välein päivittyvät hintatarjoukset löytyvät Live-palvelun esimerkkiversiosta. Hintatarjouksiin lisätään asiakaskohtainen kulutusvaikutus sekä toimitusmaksu.
Yleisesti ottaen kiinnityshinnat päivittyvät sähköpörssin aukioloaikoina muutaman minuutin välein. Vuosineljänneksien ja kuukauden hintatarjoukset ovat samat kaikille asiakkaille, mutta pidemmissä kiinnityksissä tarjottavaan hintaan vaikuttaa myös asiakkaan aiempi sähkönkäytön profiili eli kulutusvaikutus. Näin ollen seuraavan 12 kk hintakiinnitys tai n. kahden vuoden määräaikainen hintakiinnityshinta voi olla erilainen erilaisilla sähkönkäyttötottumuksilla.
Pitkissä hintakiinnityksissä huomioidaan myös mahdolliset aiemmin tehdyt hintakiinnitykset.
Kiinnittämisen ajankohdan valitseminen voi tuntua hankalalta. Siinä auttaaksemme, lähetämme sinulle kuukausittain Priimapostin, missä kerromme sähkömarkkinatilanteesta. Lisäksi voit asettaa hintavahdin ja kiinnitysautomaatin itsellesi sopivalle hintatasolle ja tämän jälkeen ohjelma valvoo hintatasoa ja halutessasi tekee myös kiinnitykset puolestasi.
Voit tehdä hintakiinnityksiä tuleville hintajaksoille heti, kun olet rekisteröitynyt Live-palveluun, vaikka sopimuskausi ei olisi vielä alkanutkaan. Live-palvelun Hintakiinnitykset-osiossa näkyy joko vihreä tai punainen nuolisymboli sen merkkinä, onko kyseisen jakson kiinnityshinta noussut vai laskenut.
Live-palvelun esimerkkiasiakkaiden kiinnityshetket näkyvät hintatarjouksen kehityskäyrällä palloina ja näet ne osoitteessa https://live.omavoima.fi/demo
Hintakiinnityksiä voi Priima-sopimuksella tehdä 1-3 kk jaksoissa sekä pidemmille ajanjaksoille. Vuosineljänneksien yksittäiset kuukaudet avautuvat kiinnitettäviksi automaattisesti.
Kunkin hintakiinnitysjakson aukiolojakso on nähtävillä kiinnitysjakson alla, mutta yleisesti ottaen kiinnitysmahdollisuus sulkeutuu jakson loppumista edeltävänä päivänä klo 16.
Omien tietojen kautta on mahdollista tilata ilmoitus hintajakson sulkeutumisesta.
Tällöin Live -palvelu lähettää ilmoituksen hintajakson sulkeutumisesta 7 päivää ennen kiinnitysajankohdan päättymistä. Ilmoitus lähetetään, mikäli kyseinen hintajakso kokonaan tai osittain kiinnittämättä.