Tammikuu 2024 sähkömarkkinakatsaus

Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähköön kuuluvien hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.

Vuoden alkuun kipakkaa pakkasta ja korkeita spot-hintoja

Viime vuosi päättyi normaalia huomattavasti kylmempään pakkasjaksoon ja samanlainen kylmä pakkasjakso piti pintansa tämän vuoden ensimmäisen viikon ajan. Tuo poikkeuksellisen kylmä ajanjakso sekä tuotantolaitoksissa ilmenneet yksittäiset ongelmat nostivat tuntihinnat tammikuun ensimmäisellä viikolla historiallisen korkealle tasolle. Toistaiseksi kaikkien aikojen korkein tuntihinta saavutettiin 5.1.2024 klo 19–20, jolloin sähkö verollisena maksoi 235 snt/kWh. Kyseisen päivän keskihintakin oli ennätyskorkea (n. 109 snt/kWh). Kaiken kaikkiaan tammikuun 5. päivä oli todella poikkeuksellinen spot-hinta historiassa ja vaikka tuntihinnat normalisoituivatkin jo heti seuraavina päivinä tavanomaiselle talvipäivähintojen tasolle, vaikuttivat korkeat hintapiikit koko tammikuun keskihintaan.

Hintojen noustessa ennätykselliselle tasolle, on puhtaalla pörssisähköllä olevilla luonnollisesti erittäin suuri tarve säästää kulutuksesta kaikin mahdollisin keinoin. Tammikuulle hintakiinnityksiä tehneille Priima-asiakkaille kulutuksen vähentäminen ei ollut samalla tavalla yhtä välttämätöntä ja pahimmilta sydämen tykytyksiltä säästyttiin. Myös kiinnityksiä tehneiden on aina kannattavaa ohjata kulutustaan mahdollisuuksien mukaan halvemmille tunneille, sillä kulutuksen ajoitus näkyy kulutusvaikutusluvussa, joka taas vaikuttaa kuukauden lopulliseen laskutushintaan.

Jos tammikuu aloitettiin ennätyksillä niin kuukausi myös loppui ennätykseen. Tammikuun lopussa 29.1.2024 klo 9-10 saavutettiin kaikkien aikojen korkein yksittäisen tunnin tuulivoimatuotanto tähän mennessä eli peräti 5958MWh. Päiväkeskihinta 29.1. oli tasolla 1,56snt/kWh (alv 24%), joten hintaero kuukauden alun ja lopun välillä oli melkoinen.

Tammikuun keskihinnaksi muodostui lopulta verollisena 13,18snt/kWh, joka tammikuun leudommasta jälkimmäisestä puoliskosta huolimatta jäi joulukuun keskihintaa (9,46snt/kWh) korkeammaksi.

Uusimmissa sääennusteissa helmikuun loppupuolelle ei olisi odotettavissa pitkiä kylmiä pakkasjaksoja. Jos sääennuste toteutuu, pysynevät spot-hinnat maltillisella tasolla loppukuun aikana. Koko helmikuun keskihintaennuste on tällä hetkellä hieman alle 8 snt/kWh.

Katsaus kiinnityshintojen kehitykseen – hinnat laskusuunnassa viime viikkoina

Johdannaishinnat, joihin niin Priiman kiinnityshinnat kuin määräaikaistenkin sähkösopimusten hinnat pohjautuvat, ovat viime viikkoina tulleet voimakkaasti alaspäin. Kiinnityshintojen matalaa tasoa tukee myös Euroopan kaasuvarastojen erittäin hyvä tilanne ja mikäli lopputalveen ei enää osu normaalia kylmempiä ja pidempiä pakkaskausia, päästään kaasuvarastoja täyttämään erittäin hyvältä tasolta ensi talvea ajatellen. Osasyy kiinnityshintojen laskulle piilee myös lauhtuneissa ja sateisemmissa sääennusteissa sekä päästöoikeuden ja raaka-aineiden heikossa hintakehityksessä. Esimerkiksi kevään 2024, syksyn 2024 ja talven 2025 kiinnityshinnat ovat nyt alimmillaan koko kiinnityshistorian aikana. Jos tulevaa talvea ei vielä ole kiinnitettynä, voisi nyt olla otollinen paikka miettiä tämän vuoden viimeisen ja myös ensi vuoden ensimmäisen kvartaalin kiinnityksiä.

Lopuksi vielä muistutus maaliskuulle! Olkiluoto 3 on ensimmäisessä vuosihuollossaan 2. maaliskuuta lähtien. Huolto päättyy tämänhetkisen tiedon mukaan 8.4.2024. Samalle aikavälille osuu nyt myös Suomen ja Viron välisen siirtoyhteyden korjaus, mikä kestää maaliskuun loppuun saakka. Merkittävän tuotantolaitoksen ja siirtoyhteyden yhtäaikainen puuttuminen markkinalta nostaa korkeiden hintojen riskiä maaliskuulle. Mikäli maaliskuulle osuu kylmiä ja/tai tuulettomia päiviä tai mahdollisia muita tuotantohäiriötä, voivat tuntihinnat nousta hetkellisesti erittäin korkealle. Vaikka tammikuun alkupuolella nähtyjen hintapiikkien toistuminen ei ole todennäköistä, ovat Priiman kiinnitykset oivallinen työkalu normaalejakin hintapiikkejä vastaan suojautumisessa. Maaliskuun kiinnityshinta on katsauksen kirjoitushetkellä noin 8,8* snt/kWh (alv 24 %). Toki on myös sanottava, että jos maaliskuu toteutuukin lauhana ja normaalia tuulisempana, saataneen silloin nauttia erittäin edullisista hinnoista.

*Kiinnityshintoihin lisätään asiakaskohtainen kulutusvaikutus sekä toimitusmaksu. Oman kohteen kiinnityshinnan näet suoraan Live-palvelusta. Kiinnitysjaksot sulkeutuvat ja kiinnitysmahdollisuus poistuu aina muutama vrk ennen hintajakson alkua.

Tutustu tästä Priima-sähkön Live-palveluun, minne olemme koonneet esimerkkiasiakkaiden sähkönkulutustietoja. Tarkastelemalla kerrostalo-, maalämpö- ja kahden sähkölämmittäjän kulutusvaikutuslukuja, on helppo havaita, että pörssisähköasiakkaan laskutushinta riippuu voimakkaasti siitä, koska sähköä käytetään ja kuinka suuria määriä. Mitä enemmän kulutus painottuu kuukauden edullisemmille tunneille, sitä suurempi kulutusvaikutus on. Kulutuksen ajoittaminen edullisille tunneille ja kulutushuippujen välttely on järkevä teko myös koko Suomen sähkön saatavuuden ja tuotannon kannalta.

Ohjevideo Priiman 3 kk hintakiinnityksen tekoon