Priima-pörssisähkö määräaikaisena

Artikkeli on julkaistu Omavoiman asiakaslehden numerossa 1/2023, joka ilmestyi 8.3.2023.
Teksti Anna-Mari Nyyssönen

Priima-pörssisähkösopimuksella voit poimia rusinat pullasta nykyisessä poikkeuksellisessa sähkömarkkinatilanteessa. Priima-sopimus yhdistää aina ajantasaisen tuntihinnoitellun pörssisähkön sekä määräaikaisten sopimusten vakauden. Lisäksi voit säästää lisää kulutusvaikutuksella eli ajoittamalla sähkönkulutusta kuukauden edullisemmille tunneille.

Mikä kulutusvaikutus?

Poikkeuksellisen sähkömarkkinatilanteen vuoksi useampi sähkönmyyjä on tuonut markkinoille sähkösopimuksen, jonka yhtenä osana on kulutusvaikutus. Pörssisähkössä yhden tunnin laskutushinta saadaan kertomalla yhden tunnin sähkönkulutus (kWh) saman tunnin tuntihinnalla (snt/kWh). Jos sähköä käytetään edullisempien tuntien aikaan, on kuukauden laskutushinta pörssisähkön kuukauden keskihintaa pienempi. Jos taas kulutus osuu kalliimmille tunneille, on asiakkaan laskutushinta kuukauden keskihintaa suurempi. Tammikuussa 2023 erityisen tarkasti sähkönkulutustaan edullisemmille tunneille ajoittaneet Priima-asiakkaat maksoivat sähköstä jopa 4 snt/kWh keskihintaa vähemmän eli heidän kulutusvaikutuksensa oli -4 snt/kWh.

Määräaikaisilla hintatarjouksilla vakaampi hinta

Saat Priima-pörssisähkön määräaikaisena hintakiinnityksillä. Priima-pörssisopimuksen voit päivittää haluamallesi ajanjaksolle määräaikaiseksi joko osittain (50 %) tai kokonaan (100 %). Voit solmia määräaikaisia kiinnitysjaksoja:

  • vuosineljänneksittäin ja kuukausittain eli 1-3 kk jaksoissa
  • kuluvan vuoden loppuun
  • seuraavan 12 kk ajalle
  • noin kahdeksi vuodeksi sekä
  • seuraavalle kokonaiselle kalenterivuodelle.

Priiman pidemmät hintatarjoukset ottavat huomioon mahdolliset aiemmin tehdyt hintakiinnitykset sekä sähkönkulutustottumukset, joten hintatarjoukset ovat asiakaskohtaisia. Huomaathan, että vaikka sopimuksella olisi määräaikainen kiinnitys voimassa, voi laskutushinta nousta tai laskea kulutusvaikutuksen verran. Sähkön käyttöä suunnittelemalla voi vaikuttaa suoraan omaan laskutushintaan. Kiinnityshintaan lisätään kulutusvaikutuksen lisäksi myös Priima-sopimuksen toimitusmaksu (0,45 snt/kWh sis. alv 24 %).

Priiman määräaikaiset hintatarjoukset päivittyvät Live-palveluun muutaman minuutin välein sähköpörssin aukioloaikoina eli arkipäivisin. Esimerkkihinnat on laskettu kerrostaloasiakkaan sähkönkulutukselle. Katsothan ajantasaiset hintatarjoukset suoraan Live-palvelusta tai otat yhteyttä Omavoiman asiakaspalveluun.

Esimerkkiasiakkaan laskutushinta

Priiman esimerkkiasiakas on tehnyt määräaikaisen hintakiinnityksen ennen hintojen nousua ja joulukuun sähköstä 50 % on kiinnitetty hintaan 5,92 snt/ kWh. Loppu 50 % hinnasta määräytyy kuukauden spot-hinnan mukaisesti ollen 24,63 snt/kWh (hinnat verottomia). Alhaisemman kiinnityshinnan ja kuun spot-hinnan vuoksi kuukauden keskihinnaksi tulee 15,28 snt/kWh. Esimerkkiasiakas on yrittänyt välttää sähkönkäyttöä, kun tuntihinta oli korkealla, minkä vuoksi asiakkaan kulutusvaikutus on negatiivinen (-3,50 snt/kWh). Kun keskihinnasta 15,28 snt/kWh vähennetään kulutusvaikutus 3,50 snt/kWh sekä lisätään toimitusmaksu (marginaali) 0,36 snt/kWh, saadaan kuukauden laskutushinnaksi 12,14 snt/kWh. Esimerkkiasiakkaiden kulutusvaikutuslukuihin voit tutustua osoitteessa live.omavoima.fi/demo

Hinnat (alv. 0%)
snt/kWh
Määräaikainen kiinnityshinta 50%5,92
Spot-hinta24,63
Kulutusvaikutus-3,50
Toimitusmaksu0,36
Laskutushinta12,14