Pörssisähkön parempi versio

0,35 snt/kWh + tuntihinta

Perusmaksu: 3,95 €/kk

Toistaiseksi voimassa oleva/määräaikainen 3-24 kk

Nauti aina ajantasalla olevasta pörssisähköstä ja vakauta halutessasi sähkön hintaa tekemällä hintakiinnityksiä Live-palvelussa.

Tilaa Priima

Miksi Priima?

  1. Priima perustuu tavalliseen pörssisähkösopimukseen, joka on pitkällä aikavälillä halvin tapa ostaa sähköä.
  2. Priima on ainutlaatuinen pörssisähkösopimus - voit halutessasi varmistaa hintasi etukäteen esimerkiksi talven varalle.
  3. Priiman Live-palvelussa voit hallita sähkönkäyttöäsi, asettaa hintavahdin ja saat kuukausittaisen Priimapostin markkinatilanteesta
  4. Priiman saat halutessasi täysin vihreänä ja voit valita mieleisesi tuotantotavan: bio-, vesi- tai tuulivoima.

Onko sinulla jo Priima käytössäsi? Pääset Live-palveluun tästä.

Priiman hinnoittelu on täysin läpinäkyvää ja muodostuu:

Sähköpörssin tuntihinnasta ja/tai tekemistäsi hintakiinnityksistä*

Perusmaksusta (3,95 €/kk)

Toimitusmaksusta (0,35 snt/kWh)

Valitsemastasi OMA Vihreän lisämaksusta (valinnainen)

Pörssisähkön tuntikohtaisten hintojen (alv 24%) keskiarvo viimeisen vuoden aikana (snt/kWh)

 
23
22
21
20
19
18
17
16
15
14
13
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
6.96
06/2021
9.77
07/2021
8.46
08/2021
11.07
09/2021
8.04
10/2021
10.65
11/2021
23.98
12/2021
13.23
01/2022
10.05
02/2022
10.72
03/2022
9.84
04/2022
16.45
05/2022

Priiman usein kysytyt kysymykset

+ Mitä on pörssisähkö?

Pörssisähkö on tuntihinnoiteltua (spot-hinnoiteltua) sähköä, jonka hinta muodostuu sähkön tukkumarkkinoilla. Hinta määräytyy Nord Poolin sähköpörssissä kullekin tunnille erikseen kysynnän ja tarjonnan mukaan. Sähkön hinta kilpailutetaan päivittäin tukkumarkkinoilla ja on siten aina oikea.

+ Onko kiinteähintainen sopimus edullisempi?

Määräaikaisen ja kiinteähintaisen sähkösopimuksen myyjä joutuu hinnoitteluhetkellä arvioimaan sähkön hintakehitystä jopa kahdeksi vuodeksi tulevaisuuteen. Samalla myyjän on varmistettava, että hinnassa on mukana sen verran katetta, että jokainen myyty sähkösopimus pysyisi kannattavana koko sopimusajan. Kiinteähintaisissa sopimuksissa sähkönmyyjän marginaalit ovat korkeammat kuin Priima-sopimuksessa, joten sitä kautta kiinteähintainen sopimus voi asiakkaalle olla kalliimpi.

Määräaikaisen sähkösopimuksen haasteena on sopimuksen tekohetken sattuminen juuri halvimpien hintojen aikaan. Oikeaan aikaan tehtynä voi saada sähkönsä edullisesti, mutta korkeiden hintojen aikaan voi joutua sitoutumaan epäedulliseen sopimukseen pitkäksi aikaa. Markkinahinnat voivat muuttua nopeastikin.

Priima-sopimuksessa voit tehdä hintakiinnityksiä lyhyemmille jaksoille kerrallaan ja hajauttaa kiinnitykset ajallisesti pidemmälle aikajaksolle.

+ Onko riski valita pörssisähkötuote, jossa hintaa ei tiedä etukäteen?

Se on totta, että tuntihintoja ei tiedetä pitkälle tulevaisuuteen. Tämän vuoksi Priima on tuntihinnoiteltuna toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jolloin voit tehdä muutoksia sopimukseesi. Priimassa voit kuitenkin varmistaa hinnan etukäteen tekemällä hintakiinnityksiä esimerkiksi talvikuukausille, jolloin mm. sähkölämmitteisissä kohteissa kulutus kasvaa huomattavasti.

+ Entä, jos tulee korkeita hintapiikkejä?

Satunnaisten tuntien hintapiikit eivät vaikuta laskutushintaan merkittävästi. Ja saat seuraavan vuorokauden hintapiikeistä tiedon etukäteen, jos olet asettanut spot-hinnalle hintavahdin. Näin voit halutessasi siirtää tai vähentää sähkönkäyttöä kyseisiltä tunneilta.

+ Miten laskutushinta muodostuu?

Sähköenergian hinta muodostuu perusmaksusta, toimitusmaksusta (marginaali), energiamaksusta ja tehtyjen hintakiinnitysten osuutta vastaavasta profiilivaikutuksesta.

Energiamaksun hinta muodostuu seuraavasti:

-Jos asiakas ei ole kiinnittänyt hintaa, sähköenergian hinta määräytyy Nord Poolin tuntikohtaisen Suomen hinta-alueen spot-hinnan mukaisesti. Jos asiakas on kiinnittänyt hinnan 50 %:sti, puolet sähköenergian tuntikohtaisesta hinnasta määräytyy kiinnityshinnan ja puolet Suomen hinta-alueen spot-hinnan mukaisesti (50 % kiinnitysosuus).

-Jos asiakas on kiinnittänyt hinnan 100 %:sti, sähköenergian tuntikohtainen hinta määräytyy kiinnityshinnan mukaisesti. Jos kiinnitys on tehty kahdessa erässä, kiinnityshinta on tehtyjen kiinnitysten keskiarvo (100 % kiinnitysosuus).

-Jos asiakas on kiinnittänyt hinnan osittain tai kokonaan, hintaan lisätään kiinnitysosuutta vastaava profiilivaikutus.

+ Mikä on profiilivaikutus?

Profiilivaikutuksella on tyypillisesti vähäinen vaikutus energiamaksuun ja jokaiselle asiakkaalle eri suuruinen ja sähkönkäytön ajallisesta vaihtelusta johtuva kustannus. Joissain tapauksissa kuluttaja-asiakkailla asiakasprofiili välillä +/- 0,3 snt/kWh. Eli profiilikustannus voi siis myös madaltaa energiamaksua (esim. sähkölämmitys edulliseen yöaikaan), mutta jos sähköä käytetään kalliimpien tuntihintojen aikaan, nostaa profiilivaikutus kuukauden laskutushintaa.

Profiilikustannus lasketaan kalenterikuukausittain seuraavasti: asiakkaan toteutuneella sähkönkäytöllä painotetun spot-hinnan keskiarvosta vähennetään vastaavan kalenterikuukauden spot-hinnan aritmeettinen keskiarvo.

+ Miten ja miksi seuraisin hintoja?

Saat tiedoksi seuraavan vuorokauden spot-hintoja asettamalla Live-palvelussa spot-hinnalle hintarajan, jota korkeammat spot-hinnat ilmoitetaan sinulle päivittäin tekstiviestinä tai sähköpostilla. Kun tiedät seuraavan päivän hinnat voit esimerkiksi siirtää kulutustasi kalliimmilta tunneilta edullisemmille tunneille.

Lähetämme sinulle Priimapostia kerran kuukaudessa. Priimapostissa saat tietoa sähkömarkkinoista ja hintaliikkeistä pidemmällä aikavälillä, mikä auttaa sinua hintakiinnitysten teossa.

Voit seurata kiinnityshintoja asettamalla hintavahdin haluamasi ajanjakson kiinnityshinnalle (hintatarjouksille). Hintavahti valvoo markkinahintojen liikkeitä puolestasi ja saat ilmoituksen tekstiviestillä, kun asettamasi hintaraja on saavutettu tai alitettu.

Voit myös asettaa haluamillesi ajanjaksoille kiinnitysautomaatin. Tällöin ohjelma kiinnittää hinnan puolestasi automaattisesti, kun asettamasi hintaraja on saavutettu tai alitettu. Saat vahvistuksen kiinnityksestä tekstiviestillä ja sähköpostilla.

+ Mitä spot-sähkö on menneinä vuosina maksanut?

Olemme koonneet verkkosivuillemme spot-sähkön kuukausittaisia keskihintoja tammikuusta 2018 eteenpäin. Pörssisähkön hintahistoriaa edellisten vuosien ajalta löydät täältä. 

+ Mitä hintakiinnitys tarkoittaa?

Voit muuttaa haluamasi ajanjakson hinnan kiinteäksi joko osittain (50 %) tai kokonaan Live-palvelun antamien hintatarjousten perusteella. Hintakiinnitykset tehdään kolmen kuukauden jaksoissa ja niitä on mahdollista tehdä kaksi vuotta eteenpäin. Näin voit varmistaa hinnan etukäteen tulevaisuuteen tai suojautua esimerkiksi talven mahdollisesti kalliimpia spot-hintoja vastaan.

+ Milloin hinta kannattaa kiinnittää?

Kiinnittämisen ajankohdan valitseminen voi tuntua hankalalta. Siinä auttaaksemme, lähetämme sinulle kuukausittain Priimapostin, missä kerromme sähkömarkkinatilanteesta. Lisäksi voit asettaa hintavahdin ja kiinnitysautomaatin itsellesi sopivalle hintatasolle ja tämän jälkeen ohjelma valvoo hintatasoa ja halutessasi tekee myös kiinnitykset puolestasi.

Voit tehdä hintakiinnityksiä tuleville hintajaksoille heti, kun olet rekisteröitynyt Live-palveluun, vaikka sopimuskausi ei olisi vielä alkanutkaan.

+ Mitä tarkoittaa Live-palvelu?

Kun olet tehnyt Priima-sopimuksen, saat tunnukset Live-palveluun. Lähetämme rekisteröitymislinkin sähköpostiisi.

Live-palvelu on sähköinen kanava, jossa voit seurata sähkön kulutusta ja kustannuksia sekä hallinnoida sopimuksiasi tekemällä hintakiinnityksiä.

Live-palvelussa näet voimassa olevat hintatarjoukset tuleville kiinnitysjaksoille. Live-palvelussa voit tehdä hintakiinnityksiä tuleville hintajaksoille heti, kun olet rekisteröitynyt Live-palveluun, vaikka sopimuskausi ei olisi vielä alkanutkaan.

+ Mikä on Priimaposti?

Lähetämme sinulle Priimapostia kerran kuukaudessa sähköpostiisi. Priimapostissa saat tietoa sähkön hintatilanteesta, hyödyllisiä vinkkejä sopimuksesi hallinnointiin sekä tietoa muista sähkönkäyttöön liittyvistä ajankohtaisista asioista. Priimapostista löydät myös edellisen kuukauden toteutuneen kulutuksen ja laskutushinnan.

+ Miten Priiman saa vihreänä?

Sopimusta tehdessäsi voit valita sopimuksellesi vihreän lisäominaisuuden. Voit päivittää Priima-sopimuksesi asiakkaaksi tulon jälkeen Live-palvelussa. Muihin sopimustyyppeihimme voit halutessasi liittää OMA Vihreä -ominaisuuden.