Marraskuu 2023 sähkömarkkinakatsaus

Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähköön kuuluvien hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.

Säänkuvan muuttuminen lämpimämmäksi ja tuulisemmaksi laskee spot-hintoja loppukuun aikana

  • Joulukuun alku on ollut tavanomaista viileämpi ja matalatuulinen. Sääennusteissa käänne on tapahtumassa.
  • Marraskuun spot-keskihinta toteutui noin 8,6 snt/kWh (sis. alv 24 %) tasolla. Keskihinta olisi ollut korkeampi, jos sähköpörssin Black Fridayta ei olisi tapahtunut.
  • Jouluvalmistelut saadaan tänä vuonna tehdä suht maltillisilla sähkönhinnoilla.

Marraskuun spot-hintojen käänteitä vauhdittivat hetkelliset ydinvoimaongelmat ja sähköpörssin Black Friday, mikä perjantaina 24.11. laski tuntihinnat iltapäivästä alkaen -50 snt/kWh tasolle. Tämä erään toimijan virheellisestä tarjouksesta johtunut poikkeuksellinen hinta nosti myös Priima-asiakkaidemme kulutukset edellistä perjantaita merkittävästi suuremmaksi. Asiakkaamme hyötyvät miinusmerkkisistä tuntihinnoista täysimääräisesti. Samalla viikolla ongelmat OL3:ssa nostivat spot-hintoja korkeimmalle tasolle pitkään aikaan. Myös jatkossa on talvikaudella hyvä varautua hintojen voimakkaaseen vaihteluun ja siihen, että ajoittain hinnat voivat olla erittäin korkeita, jos on kylmää, tuuletonta ja isossa voimalaitoksessa sattuu vikaantuminen samaan aikaan.

Joulukuun alkupuolella spot-hinnat ovat toteutuneet marraskuuta korkeammalla tasolla. Tavanomaista viileämpi sää ja maltilliset tuulituotantolukemat ovat pitäneet hintoja ylhäällä. Lisäksi viikolla 50 sähkötuotannossa oli rajoituksia muun muassa lakon takia. Joulukuun toinen puolisko näyttäisi tämän hetken sääennusteiden mukaan tuovan käänteen lämpimämpään ja tuulisempaan suuntaan. Tämä laskee spot-hinnat alkukuuta alemmalle tasolle ja esimerkiksi sunnuntaina 17. päivä nähdään erittäin matalia hintoja. Myös viikon 51 alkupuolella tuuliennuste on korkealla tasolla ja lisäksi koko viikon osalta on luvassa aiempaa paremmin tuulituotantoa. Samaan aikaan myös lämpötilat nousevat tavanomaiselle tasolle. Näyttäisikin siltä, että jouluvalmistelut saadaan tehtyä alkukuuta matalampien hintojen vallitessa, eikä kinkunpaistotunteja tarvitse tarkkaan vahtia. Jouluviikon alkupuoli on hintojen puolesta todennäköisesti loppuviikkoa edullisempi.

Katsaus kiinnityshintojen kehitykseen – säänkuvan muutos käänsi hinnat laskuun

Sähkön johdannaishinnat (joihin myös Priima-sopimuksien hintakiinnitykset perustuvat) ovat lähijaksojen osalta likimain samalla tasolla kuin kuukausi sitten. Viimeisen noin viikon aikana hinnat ovat laskeneet voimakkaasti säänkuvan muutoksen seurauksena. Samaan aikaan päästöoikeuden, kaasun ja hiilen hinnat ovat laskeneet ja lisäksi laskua on ollut myös Saksan sähkömarkkinan hinnoissa. Myös Keski-Eurooppaan on ennustettu lauhaa ja tuulista säätä seuraaviksi viikoiksi. Tämä pitää kaasuvarastot hyvällä tasolla, vaikka niitä joudutaankin kuluttamaan. Markkinatoimijat eivät tällä hetkellä odota ongelmia kaasun riittävyydessä talven aikana.

Edellä mainittujen syiden valossa nyt voisikin olla hyvä hetki miettiä esimerkiksi lähimmän talvijakson kiinnittämistä. Kiinnitystä voi harkita ennen kaikkea siinä tapauksessa, jos edellinen matalamman hinnan jakso meni ohitse ja marraskuun lopun sekä joulukuun alun kiinnityshinnat nousivat mielestäsi liian korkealle. Hinnat ovat viimeisen viikon aikana laskeneet noin 2 snt/kWh alaspäin.

Lähimmällä kiinnitysjaksolla hinnanlasku on ollut nopeaa ja voimakasta. Sääennusteessa sateisimmat päivät ovat jakson alussa ja jos ennusteen jatko onkin taas kuivempi sekä viileämpi, voi lähijakson hinta myös nousta nopeasti takaisin ylemmäs. Muistutamme asiakkaitamme maaliskuun 2024 alussa alkavasta OL3:n ensimmäisestä vuosihuollosta. Tämä nostaa korkeamman hinnan riskiä vuoden 2024 talvijaksolla. Vuoden 2024 talvijakson kiinnityshinta on tällä hetkellä hieman yli 10 snt/kWh*.

*Kiinnityshintoihin lisätään asiakaskohtainen kulutusvaikutus sekä toimitusmaksu. Oman kohteen kiinnityshinnan näet suoraan Live-palvelusta. Kiinnitysjaksot sulkeutuvat ja kiinnitysmahdollisuus poistuu aina muutama vrk ennen hintajakson alkua.

Tutustu tästä Priima-sähkön Live-palveluun, minne olemme koonneet esimerkkiasiakkaiden sähkönkulutustietoja. Tarkastelemalla maalämpö- ja sähkölämmitysasiakkaan kulutustottumuksia, on helppo havaita, että pörssisähköasiakkaan laskutushinta riippuu voimakkaasti siitä, koska sähköä käytetään. Mitä enemmän kulutus painottuu kuukauden edullisemmille tunneille, sitä suurempi kulutusvaikutus on. Kulutuksen ajoittaminen edullisille tunneille ja kulutushuippujen välttely on järkevä teko myös koko Suomen sähkön saatavuuden ja tuotannon kannalta.

Ohjevideo Priiman 3 kk hintakiinnityksen tekoon