Huhtikuu 2024 sähkömarkkinakatsaus

Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähköön kuuluvien hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.

Olkiluodon ydinvoimaloiden vuosihuollot loppusuoralla

  • Huhtikuun spot-keskihinta toteutui n. 6 snt/kWh (hinnat sis. alv 24 %) tasolla. Toukokuun keskihinta tulee olemaan tätä matalampi.
  • Kiinnityshinnoissa ei suuria muutoksia kuukauden aikana.
  • Kesällä odotettavissa pääosin maltillisia, joskin vaihtelevia spot-hintoja Suomeen.

Olkiluoto 3:n historian ensimmäinen vuosihuolto on saatu päätökseen. Alkuperäisen aikataulun mukaan huolto oli suunniteltu ajalle 2.3. – 8.4.2024, mutta huollon valmistuminen myöhästyi reilulla kuukaudella. Lähtökohtaisesti ensimmäinen vuosihuolto on normaalia vuosihuoltoa pidempi ja lisäksi huollon aikana voi tulla ilmi suunnittelemattomia asioita. Tämä huomioiden myöhästyminen oli jossain määrin odotettavissa. Olkiluoto 3:n vuosihuollon aikana tehtiin myös Olkihuolto 2:n vuosihuolto, joka tarkoitti pienempää polttoaineenvaihtoseisakkia. Polttoaineenvaihdon yhteydessä tehtiin myös tarvittavat määräaikaistarkastukset sekä -huollot. Olkiluoto 2:n huoltokatko oli Olkiluoto 3:n huoltoa selkeästi lyhyempi ja Olkiluoto 2 palasi täyteen tuotantoon 9.5. eli reilun kymmenen päivän huoltokatkon jälkeen. Myös Olkiluoto 2:n huolto venyi muutamalla päivällä alkuperäisestä aikataulusta.

Parhaillaan käynnissä on Olkiluoto 1:n reilun kahden viikon huoltoseisakki, jonka jälkeen kaikki Olkiluodon voimaloiden määräaikaishuollot vuodelle 2024 on saatu valmiiksi. Tämänhetkisen tiedon mukaan kaikki Olkiluodot ovat normaalissa tuotannossa 28.5.2024 lähtien.

Olkiluoto 3:n pitkittynyt huolto lisäsi korkeiden spot-hintojen riskiä huhtikuulle, erityisesti kuukauden lopulle, kun sekä Olkiluoto 2 että Olkiluoto 3 olivat molemmat poissa tuotannosta. Suotuisien tuulien sekä myös lämpimien ilmojen ansiosta pahimmilta pidempiaikaisilta korkeamman hinnan jaksoilta kuitenkin säästyttiin. Yksittäiset tuntihinnat kohosivat silti korkealle niin huhtikuussa kuin toukokuussakin. Toukokuun ensimmäisen puolikkaan keskihinta on ollut n. 6 snt/kWh eli samassa tasossa huhtikuun keskihinnan kanssa. Toukokuun jälkimmäiselle puoliskolle odotetaan nykyisten sääennusteiden sekä lisääntyneen ydinvoiman vuoksi ensimmäistä puoliskoa selkeästi matalampia tuntihintoja. Nykyisellä ennusteella toukokuun keskihinta jäänee hieman alle 5 snt/kWh tasolle.

Tulevien parin kuukauden osalta spot-hintanäkymä on maltillinen. Siirtoyhteysrajoitusten sekä
-huoltojen ollessa käynnissä niin Ruotsin kuin Vironkin suuntaan, ei Suomesta saada vietyä sähköä normaalisti muihin maihin. Tämä laskee Suomen hintatasoja. Toisaalta, jos esimerkiksi heikkotuulisena aikana Suomessa tarvitaan enemmän tuontisähköä, ei sitä olisi tavanomaiseen tapaan saatavilla ja Suomen tuntihinnat olisivat normaalia korkeammat. Normaalioloissa kesä-heinäkuussa Suomen nykyinen oma tuotanto riittää hyvin kattamaan Suomen kulutuksen. Tämän vuoksi hintanäkymä on maltillinen, mutta tuntihintojen voimakkaaseen vaihteluun on syytä tottua.

Katsaus kiinnityshintojen kehitykseen

Tulevien hintajaksojen kiinnityshinnat ovat likimain samalla tasolla kuin kuukausi sitten. Vesitilanne on heikentynyt viimeisten viikkojen aikana normaalia vähäisempien sademäärien myötä. Lisäksi ainakin kuluva viikko on erittäin lämmin ja vähäsateinen, joten vesitilanne on edelleen heikentymässä lähiaikoina.

Suurinta mielenkiintoa kiinnityshintojen tulevan kehityksen osalta herättävät sääennusteet. Joissakin alkuviikon aikana tulleissa ennusteissa Pohjoismaiden ylle näytti muodostuvan sulkukorkeapaine. Tyypillisesti tämä tarkoittaa normaalia lämpimämpää ja vähäsateista säätä pidemmäksi aikaa. Jos tämä kehitys vahvistuu tulevissa ennusteissa, on kaikkien lähijaksojen hinnoissa odotettavissa nousua. Tämä vaikuttaisi väistämättä myös vuoden 2025 talvijakson hintaan.

Euroopan kaasuvarastot ovat mallikkaalla tasolla täyttöasteen ollessa nyt noin 65 %, mikä on muutamaa prosenttiyksikköä korkeampi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Varastojen täyttäminen tulevaa talvea varten on aloitettu muutamaa viikkoa normaalia aikaisemmin ja nykyisen ennusteen mukaan kaasuvarastot saadaan täytettyä EU:n asettamille tavoitetasoille syksyllä jo ennen määräaikaa. Viime aikoina kaasun kysyntä on ollut vahvaa Aasiassa, mikä saattaisi näkyä myös Euroopan kaasun hinnoissa. Tosin edelleen kaasun kysyntä teollisuudessa on ollut maltillista.

Näin toukokuun puolessa välissä, kun ensimmäisistä helteistäkin on jo päästy nauttimaan, voidaan kesään alkaa valmistautua rauhallisin mielin. Tällaista näkemystä tukevat ainakin sähkön hintaennusteet. Jos kesällä sähkömarkkinoiden seuranta jää hieman pienemmälle, niin ei hätää, me omavoimalaiset seuraamme kyllä markkinoita puolestasi ja laitamme viestiä, jos sähkömarkkinoilla jotain poikkeuksellista tapahtuisi!

Priima-asiakkaana voit myös itse läpi kesän katsella kiinnityshintoja Live-palvelusta ja kesähelteelläkin voi jo kääntää katsetta tulevan syksyn ja talven kiinnityshintoihin.

Vuoden 2024 viimeinen kvartaali on tätä kirjoitettaessa kiinnitettävissä verollisena noin 7,5* snt/kWh tasolla ja ensi vuoden ensimmäinen vuosneljännes hieman alle 10* snt/kWh tasolla.

*Kiinnityshintoihin lisätään asiakaskohtainen kulutusvaikutus sekä toimitusmaksu. Oman kohteen kiinnityshinnan näet suoraan Live-palvelusta. Kiinnitysjaksot sulkeutuvat ja kiinnitysmahdollisuus poistuu aina muutama vrk ennen hintajakson alkua.

Energiaohjauspalvelulla kulutusta edullisemmille tunneille

Tutustu tästä Priima-sähkön Live-palveluun, minne olemme koonneet esimerkkiasiakkaiden sähkönkulutustietoja. Tarkastelemalla kerrostalo-, maalämpö- ja kahden sähkölämmittäjän kulutusvaikutuslukuja, on helppo havaita, että pörssisähköasiakkaan laskutushinta riippuu voimakkaasti siitä, koska sähköä käytetään ja kuinka suuria määriä. Mitä enemmän kulutus painottuu kuukauden edullisemmille tunneille, sitä suurempi kulutusvaikutus on.

Esimerkkiasiakkaista kahdella on katollaan aurinkovoimala, yhdellä sähköauto ja kahden kohteen kulutusta ohjataan energiaohjauspalvelulla. Oman aurinkovoimalan sähköntuotannolla voidaan vaikuttaa suoraan kulutusvaikutuslukuun. Myös sähköauton lataamisen ajoituksella on merkitystä kulutusvaikutuksen näkökulmasta. Kohteita vertailemalla pääsee havainnoimaan kulutusvaikutuksen muodostumista ja suuruutta erilaisissa asumismuodoissa ja kulutustottumuksilla.

Oiva Omavoiman video kulutusvaikutuksesta