Toukokuu 2024 sähkömarkkinakatsaus

Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähköön kuuluvien hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.

Ydinvoimahuoltojen viiveet ja siirtoyhteysrajoitukset lisäävät hintojen vaihtelua

  • Toukokuun spot-keskihinta toteutui hieman yli 4 snt/kWh (hinnat sis. alv 24 %) tasolla. Kesäkuun keskihinta tulee olemaan tätä korkeampi.
  • Lähijaksojen kiinnityshinnoissa on nähty laskusuuntaa edellisen kuukauden aikana.
  • Ydinvoimahuoltojen jälkeen spot-hinnat tulevat todennäköisesti olemaan maltillisempia.

Olkiluoto 1:n vuosihuolto piteni viimeisestä ennusteesta vielä muutamalla päivällä ja nyt viimeisin ilmoitettu huollon päättymispäivä on 19.6.2024. Kun Olkiluoto 1 palaa tuotantoon, ovat kaikki Olkiluodon yksiköiden vuosihuollot saatu suoritettua. Myöhemmin loppukesästä on edessä vielä Loviisan voimaloiden vuosihuollot.

Viime viikkojen melko voimakas tuntihintojen vaihtelu onkin osittain johtunut ydinvoimatuotannon rajoituksista sekä Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Viron välisten siirtoyhteyksien rajoituksista ja huolloista. Tällaisten rajoitusten aikana tuulivoimalla on normaaliakin suurempi merkitys spot-hinnoille. Viime viikkojen aikana tuulivoimaa on ollut käytössä normaalia vähemmän ja tämän takia tuntihinnat spot-markkinalla ovat hetkittäin olleet korkealla. Korkeiden hintapiikkien todennäköisyys pienenee, kun Olkiluoto 1 palaa tuotantoon, joten kesäkuun lopun ja heinäkuun pitäisi sujua maltillisempien spot-hintojen merkeissä.

Toukokuun toteutunut keskihinta oli verollisena 4,37 snt/kWh. Kesäkuun ensimmäisen puolikkaan keskihinta oli tätä selkeästi korkeampi ollen tasolla 6,30 snt/kWh, mutta koko kesäkuun keskihinnan odotetaan laskevan kuukauden loppupuolen aikana. Kesäkuun keskihinnan odotetaan toteutuvan noin 5,5 snt/kWh tasolla.

Katsaus kiinnityshintojen kehitykseen

Kesäkuun alun kovimmat helteet ovat hellittäneet ja nyt saadaan nauttia suhteellisen normaalista kesäsäästä. Myös sateita on viime viikkoina saatu alkukesää enemmän, minkä myötä vesitilanne onkin parantunut. Parantuneen vesitilanteen sekä polttoaineiden hinnanlaskun takia kahden lähimmän jakson kiinnityshinnat ovat laskeneet kuukauden takaiseen verrattuna.

Kun lähiajan sääennuste vielä lupailee normaalia enemmän sateita, tulee edelleen hieman heikolla tasolla oleva vesitilanne paranemaan entisestään. Lyhyellä aikavälillä sademäärillä ja sitä myötä pohjoismaisten vesivarantojen tasoilla on suurin merkitys lähijohdannaistuotteiden tulevaan hintakehitykseen. Vesitilanteen lisäksi myös geopoliittisten riskien muuttumisella ja päästöoikeuksien sekä kaasun hintakehityksellä on vaikutusta tulevien jaksojen kiinnityshintoihin.

Kaasuvarastojen täyttäminen jatkuu hyvällä vauhdilla ja tällä hetkellä ollaan hieman alle 75 % täyttöasteessa, joka vasta melko tarkkaan viime vuoden tilannetta vastaavaan aikaan. EU:n asettamaan 90 %:n täyttöasteeseen ollaan tänä vuonna pääsemässä 1 – 2 kuukautta ennen marraskuun aikarajaa.

Priima-sopimuksessa alkaa heinäkuun alusta uusi kvartaali eli vuosineljännes. Tässä yhteydessä avautuvat kiinnitettäviksi yksittäisistä kuukausista elo- ja syyskuu 2024 sekä vuoden 2026 kevätkvartaali. Niin kuukausituotteita kuin myös kvartaalituotteita on mahdollista kiinnittää myös osissa. Tällä tavoin hintakiinnityksille saadaan ajallista hajautusta. Hintakiinnityksen voi myös tarkoituksella tehdä vain osittain (50%) ja jättää toinen osa (50%) kulutuksesta spot-hinnoille. Priima-sopimus joustaa tarpeidesi mukaan.
Vuoden 2024 viimeinen kvartaali on tätä kirjoitettaessa kiinnitettävissä verollisena noin 7,2* snt/kWh tasolla ja ensi vuoden ensimmäinen vuosineljännes hieman alle 10* snt/kWh tasolla.

*Kiinnityshintoihin lisätään asiakaskohtainen kulutusvaikutus sekä toimitusmaksu. Oman kohteen kiinnityshinnan näet suoraan Live-palvelusta. Kiinnitysjaksot sulkeutuvat ja kiinnitysmahdollisuus poistuu aina muutama vrk ennen hintajakson alkua.

Energiaohjauspalvelu siirtää kulutusta edullisemmille tunneille

Tutustu tästä Priima-sähkön Live-palveluun, minne olemme koonneet esimerkkiasiakkaiden sähkönkulutustietoja. Tarkastelemalla kerrostalo-, maalämpö- ja kahden sähkölämmittäjän kulutusvaikutuslukuja, on helppo havaita, että pörssisähköasiakkaan laskutushinta riippuu voimakkaasti siitä, koska sähköä käytetään ja kuinka suuria määriä. Mitä enemmän kulutus painottuu kuukauden edullisemmille tunneille, sitä suurempi kulutusvaikutus on.

Esimerkkiasiakkaista kahdella on katollaan aurinkovoimala, yhdellä sähköauto ja kahden kohteen kulutusta ohjataan energiaohjauspalvelulla. Oman aurinkovoimalan sähköntuotannolla voidaan vaikuttaa suoraan kulutusvaikutuslukuun. Myös sähköauton lataamisen ajoituksella on merkitystä kulutusvaikutuksen näkökulmasta. Kohteita vertailemalla pääsee havainnoimaan kulutusvaikutuksen muodostumista ja suuruutta erilaisissa asumismuodoissa ja kulutustottumuksilla.

Oiva Omavoiman video kulutusvaikutuksesta