Lokakuu 2023 sähkömarkkinakatsaus

Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähköön kuuluvien hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.

Viileämpi sää ja sähköntuotannon hetkelliset ongelmat nostavat hintoja

  • Kuluvalla viikolla spot-hinnat ovat nousseet korkeammalle kuin aiemmin syksyllä. Tiistaista alkaen päivätuntien hinnat ovat nousseet lähemmäs 20 snt/kWh tasoa ja sama jatkuu viikonloppuun saakka.
  • Lokakuun spot-keskihinta toteutui noin 4,7 snt/kWh (kaikki hinnat sis. alv 24 %) tasolla ja kuukausi oli kaksijakoinen. Yksittäisten päivien keskihinta meni jopa miinukselle, mutta myös yli 10 snt/kWh keskihintoja nähtiin.
  • Tavanomaista viileämpi ja vähäsateinen sää ovat nostaneet lähijaksojen kiinnityshintoja viime aikoina.

Marraskuussa spot-hinnat ovat edelleen vaihdelleet päivien välillä ja päivien sisällä. Kulutuksen ajoituksella onkin merkittävä vaikutus oman sähkölaskun suuruuteen. Talvea kohden mentäessä hintojen vaihtelu tulee todennäköisesti kasvamaan, joten myös jatkossa ajoituksella on merkitystä.

Kuluvalla viikolla spot-hinnat ovat nousseet useamman eri tekijän vaikutuksesta. Lämpötila Suomessa ja laajemmin Pohjoismaissa on ollut selvästi tavanomaista viileämpi ja samanaikaisesti tuulee tavallista vähemmän. Sääolosuhteet ovat olleet haastavat myös joillekin tuulivoimaloille, sillä ne ovat joutuneet rajoittamaan tuotantoaan voimalan lapojen jäätymisen vuoksi. Myös toinen alkutalven ilmiö eli vesivoimaloiden altaiden tai jokien jääkansien muodostaminen on alkanut pohjoisilla tuotantoalueilla. Myös tämä pienentää hetkellisesti käytettävissä olevaa sähkön tuotannon määrää. Lapojen jäätyminen ja jääkansien muodostuminen ovat vähentäneet tuotantoa Pohjoismaissa noin 3000 MW eli lähes kahden OL3 tehon verran. Nämä ongelmat ovat väliaikaisia, mutta ovat tällä viikolla nostaneet hintatasoja spot-markkinalla.

Aikaisemmin esillä olleet ydinvoimaloiden vuosihuollot ovat kuluvalta vuodelta ohitse Suomessa ja Ruotsissa. Myös siirtoyhteydet ovat käytössä lähes täydellä kapasiteetilla. Tämän hetken ennusteiden mukaan lämpötilat olisivat nousemassa lähemmäs tavanomaisia ensi viikon aikana ja samaan aikaan myös tuulituotannon määrä nousee kuluvan viikon tasoista. Tämä todennäköisesti laskee spot-hintoja ensi viikon aikana kuluvan viikon hintoihin verrattuna. Erittäin matalat hinnat ovat mahdollisia ensi viikon loppupuolella.

Katsaus kiinnityshintojen kehitykseen – hinnat noususuunnassa

Sähkön johdannaishinnat (joihin myös Priima-sopimuksien hintakiinnitykset perustuvat) ovat lähijaksojen osalta likimain samalla tasolla kuin kuukausi sitten. Viimeisten viikkojen aikana hinnat ovat kuitenkin nousseet kylmemmän ja kuivemman sään seurauksena. Kauempana olevien jaksojen hinnat ovat jopa hieman laskeneet kuukauden aikana. 

Noin kuukausi sitten päätään nostaneet geopoliittiset riskit ovat madaltuneet kuukauden aikana, kun Lähi-Idän konflikti ei ole laajentunut ja esimerkiksi raaka-aineiden kuljetusreiteille ei ole tullut katkoksia. Kaasun hinta onkin laskenut viime aikoina samalle tasolle, missä se oli ennen konfliktin alkua. Kaasun hintaan vaikuttavat myös lähes täydet kaasuvarastot sekä Euroopan tavanomaista lämpimämpi ja tuulisempi sää, mikä on laskenut kaasun kysyntää.

Vuoden 2024 talvijakson kiinnityshinta on tällä hetkellä hieman yli 10 snt/kWh*. Talven aikana toteutuva hinta määräytyy pitkälti sään perusteella. Pidempiaikainen tavanomaista viileämpi ja tuulettomampi jakso nostaa hinnat myös nykyistä kiinnityshintaa korkeammalle. Suomen osalta korkeamman hinnan riskiä kasvattaa OL3:n suunniteltu vuosihuolto, joka on alkamassa maaliskuun alussa 2024 ja kestää kuukauden. Vieläkään ei ole liian myöhäistä miettiä, voisiko kiinnityshinta olla sopivalla tasolla, jotta tulevan talven hintaa voisi varmistaa.

*Kiinnityshintoihin lisätään asiakaskohtainen kulutusvaikutus sekä toimitusmaksu. Oman kohteen kiinnityshinnan näet suoraan Live-palvelusta. Kiinnitysjaksot sulkeutuvat ja kiinnitysmahdollisuus poistuu aina muutama vrk ennen hintajakson alkua.

Tutustu tästä Priima-sähkön Live-palveluun, minne olemme koonneet esimerkkiasiakkaiden sähkönkulutustietoja. Tarkastelemalla maalämpö- ja sähkölämmitysasiakkaan kulutustottumuksia, on helppo havaita, että pörssisähköasiakkaan laskutushinta riippuu voimakkaasti siitä, koska sähköä käytetään. Mitä enemmän kulutus painottuu kuukauden edullisemmille tunneille, sitä suurempi kulutusvaikutus on. Kulutuksen ajoittaminen edullisille tunneille ja kulutushuippujen välttely on järkevä teko myös koko Suomen sähkön saatavuuden ja tuotannon kannalta.

Ohjevideo Priiman 3 kk hintakiinnityksen tekoon