Kesäkuu 2022 sähkömarkkinakatsaus

Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähköön kuuluvien hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.

Ydinvoimahuollot ja siirtoyhteyshuolet nostivat hintaa

  • Toukokuun sähkön keskihinta nousi korkeaksi ollen noin 16,5 snt/kWh tasolla (hinnat sis. alv 24%).
  • Ydinvoima- ja siirtoyhteyshuollot, Olkiluoto 3 -laitosyksikön testiohjelman viivästyminen sekä Venäjältä tuotavan sähkön loppuminen kokonaan nostivat hinnat korkealle.
  • Ydinvoimatuotantoa tulee takaisin lähipäivinä, mutta OL3 jatkon osalta ilmassa on epävarmuutta.

Toukokuu toteutui hieman normaalia viileämpänä ja etenkin kuukauden alkupuoli oli normaalia kylmempi. Tuulivoimatuotannon määrä oli lievästi normaalia korkeampi, mutta etenkin kuukauden puolivälistä alkaen tuulivoimatuotannon määrät jäivät matalalle. Tämä nosti osaltaan Suomen hintoja, vaikka suurempi vaikutus hintoihin olikin ydinvoimatuotannon niukkuudella sekä siirtoyhteyksien kapasiteetin laskulla.

Olkiluoto 3 -laitosyksikön testiohjelmassa tulee näillä näkymin olemaan noin 2 kuukauden viivästys. Testiohjelma katkesi huhtikuun lopulla ja viimeisimmän ilmoituksen mukaan se olisi jatkumassa kesäkuun 20. päivän tienoilla. Jatkon osalta ilmassa on edelleen epävarmuutta. Viime viikkoina lykkäystä on tullut toistuvasti viikon verran lisää, joten varmuutta testiohjelman jatkumisesta ei ole vielä. Toistaiseksi kaupallisen käytön aloitus on pysynyt syyskuun lopussa eli kaupallisen käytön aloitukseen eivät viime viikkojen lykkäykset ole vaikuttaneet.

Toukokuussa sähkön tuonti Venäjältä keskeytettiin kokonaan toistaiseksi, koska operaattorilla on ollut vaikeusia saada maksuja toimittamastaan sähköstä. Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että tuonti ei ole palaamassa lyhyellä aikavälillä. Samoihin aikoihin myös tuonti Venäjältä Baltian maihin katkaistiin. Tämä nostaa korkeamman hinnan riskiä myös Suomessa.

Katsaus kiinnityshintojen kehitykseen

Sademäärä oli toukokuussa hieman normaalia matalampi, eikä vesitilanne näin ollen parantunut toukokuun aikana. Etenkin eteläiset alueet tarvitsisivat selvästi normaalia korkeampia määriä vettä lähikuukausina, jotta tulevaan talveen päästäisiin lähtemään normaalista tilanteesta. Koska sademäärät ovat pysyneet maltillisina, ovat lähimpien jaksojen kiinnityshinnat pysyneet noususuunnassa edellisen Priimapostin ajankohtaan verrattuna. Epävarmuus kaasutoimitusten jatkuvuudesta Eurooppaan sai kuukauden aikana uusia kierroksia, kun kaasuntoimitukset katkesivat Bulgariaan, Puolaan ja Suomeen. Suurimpiin kaasunkäyttäjämaihin toimitukset ovat jatkuneet kutakuinkin normaalisti. Euroopan kaasuvarastoja on saatu täytettyä ja kaasun hinnat ovat laskeneet lievästi viime viikkoina.

Normaalia kuivempi säänkuva on lisännyt korkeamman hinnan riskiä lähimmille hintajaksoille. Markkinoilla arvioidaan nyt, että Pohjoismaiden hinnat tulevat olemaan kesän aikana lähempänä Saksan hintatasoja useampana tuntina. Lähimpien hintajaksojen hinnat ovat nousseet kuitenkin mielestämme liian korkealle, jos ydinvoimatuotannot palaavat käyttöön nyt ilmoitetun aikataulun mukaisesti.

Tutustu tästä Priima-sähkön Live-palveluun, minne olemme koonneet esimerkkiasiakkaiden sähkönkulutustietoja. Tarkastelemalla maalämpö- ja sähkölämmitysasiakkaan kulutustottumuksia, on helppo havaita, että pörssisähköasiakkaan laskutushinta riippuu voimakkaasti koska sähköä käytetään. Mitä enemmän kulutus painottuu kuukauden edullisemmille tunneille, sitä suurempi kulutusvaikutus on.