Joulukuu 2023 sähkömarkkinakatsaus

Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähköön kuuluvien hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.

Vuoden alkuun kipakkaa pakkasta ja korkeita spot-hintoja

  • Tammikuun ensimmäinen viikko oli erittäin kylmä sekä Suomessa että meidän naapurimaissa ja tämä nosti pörssihinnat poikkeuksellisen korkealle.
  • Joulukuun spot-keskihinta toteutui noin 9,5 snt/kWh (kaikki hinnat sis. alv 24 %) tasolla. Tammikuun keskihinta tulee olemaan tätä korkeampi.
  • Kuluvan viikon jälkeen sääennusteissa on nähtävillä muutos lauhempaan ja sateisempaan suuntaan.

Tammikuu alkoi erittäin kylmän ja suhteellisen pitkän pakkasjakson kourissa. Tämä ja muutamien tuotantolaitosten ongelmat nostivat pörssisähkön hinnat historiallisen korkeisiin lukemiin tammikuun ensimmäisellä viikolla. Tammikuun toinen viikko oli leudompi ja hinnat palasivat talvelle tutumpiin lukemiin. Kuluvalla viikolla pakkanen on jälleen kiristynyt ja hinnat ovat olleet nousussa, mutta näköpiirissä ei ole paluuta tammikuun alun huippuhintoihin ja todennäköisesti viikon korkeimmat hinnat on jo nähty. Skandinavian pohjoisosissa lämpötila on kuluvalla viikolla erittäin kylmä. Tämä rajoittanee tuulivoimatuotannon määrää lapojen jäätymisen seurauksena.

Spot-hintoihin helpotusta on kuitenkin tulossa jo ihan lähipäivinä. Sääennusteet näyttävät viikonlopulle ja erityisesti ensi viikolle tavanomaista lämpimämpää säätä, mikä laskee pörssisähkön hintaa merkittävästi alkukuussa nähtyjä hintatasoja matalammalle. Tämän hetken ennusteen mukaan myös tuulituotannon määrät olisivat nousemassa.

Pidemmän ajan sääennusteet näyttävät Suomen sään jatkavan sahaamista lämpimän ja erittäin kylmien jaksojen välillä. Pidemmän ajan näkymät ovat normaalia heikommin ennakoitavissa, mutta on mahdollista, että helmikuussa nähdään vielä uusia pakkasjaksoja. Näissä tilanteissa hinnat nousevat tyypillisesti korkeammalle. Asiakkaamme voivat vielä kiinnittää helmi- ja maaliskuun kuukausijaksoja ja näin ollen varmistaa talvikuukausien hintatasoa. Jos mielestäsi esim. helmikuun spot-keskiarvohinta tulee olemaan suurempi kuin nyt tarjolla oleva kiinnityshinta, on kiinnitys järkevä tehdä helmikuulle.

Katsaus kiinnityshintojen kehitykseen – hinnat laskusuunnassa viime viikkoina

Sähkön johdannaishinnat (joihin myös Priima-sopimuksien hintakiinnitykset perustuvat) ovat laskeneet viimeisten parin viikon aikana. Voimakkainta lasku on ollut lähimpien jaksojen tuotteilla. Tosin kuukauden takaiseen tilanteeseen verrattuna hinnat ovat likimain samalla tasolla. Jos kuukausi sitten jäivät kiinnitykset vielä tekemättä, pääsee nyt lukitsemaan hinnan vielä samoilta hintatasoilta.

Kiinnityshinnat ovat laskeneet, vaikka spot-markkinalla hinnat ovatkin olleet korkealla. Suurimpana syynä tähän on ollut sääennusteissa tuleville viikoille tapahtunut muutos, mikä tuo näillä näkymin tavanomaista lämpimämpää sekä sateisempaa säätä. Kiinnityshintojen laskua on vauhdittanut myös Euroopan kaasuvarastojen pysyminen hyvällä tasolla, vaikka talvea onkin edetty jo puoleenväliin. Sääennusteet tuovat Keski-Eurooppaan tavanomaista lämpimämpää säätä ensi viikolle. Tämä pitää kaasun kysyntää aisoissa myös jatkossa. 

Uhkakuvia kaasun toimitusten jatkuvuudelle on saatu viime päivinä, kun Qatar ilmoitti muuttavansa LNG toimitusten reitityksiä Lähi-Idän tilanteen takia. Kuitenkin Eurooppaan tulevasta LNG:stä suuri osa tulee Yhdysvalloista, joten Punaisenmeren tapahtumat eivät ainakaan toistaiseksi ole merkittävästi vaikuttaneet kaasun hintaan. Euroopan kannalta tärkein kaasun toimittaja on Norja ja sieltä toimitukset ovat jatkuneet ilman ongelmia talven ajan.

Säätilan ja kaasuvarastojen tasojen lisäksi Euroopan energiabalanssia on parantanut Ranskan ydinvoimaloiden hyvänä pysynyt käytettävyys. Nämä kaikki ovat pienentäneet korkeampien hintojen riskiä myös Suomessa.

Lähimmillä kiinnitysjaksoilla viime päivien hinnanlasku on ollut nopeaa ja mahdollinen korjausliike on todennäköisesti myös nopea, jos sääennuste kääntyy tulevilla viikoilla takaisin kylmäksi ja kuivaksi. Muistutamme asiakkaitamme edelleen myös maaliskuun 2024 alussa alkavasta OL3:n ensimmäisestä vuosihuollosta. Tämä lisää maaliskuulle korkeamman hinnan riskiä, etenkin jos maaliskuulle tulee vielä pidempiä pakkasjaksoja. 

*Kiinnityshintoihin lisätään asiakaskohtainen kulutusvaikutus sekä toimitusmaksu. Oman kohteen kiinnityshinnan näet suoraan Live-palvelusta. Kiinnitysjaksot sulkeutuvat ja kiinnitysmahdollisuus poistuu aina muutama vrk ennen hintajakson alkua.

Tutustu tästä Priima-sähkön Live-palveluun, minne olemme koonneet esimerkkiasiakkaiden sähkönkulutustietoja. Tarkastelemalla kerrostalo-, maalämpö- ja sähkölämmitysasiakkaan kulutustottumuksia, on helppo havaita, että pörssisähköasiakkaan laskutushinta riippuu voimakkaasti siitä, koska sähköä käytetään ja kuinka suuria määriä. Mitä enemmän kulutus painottuu kuukauden edullisemmille tunneille, sitä suurempi kulutusvaikutus on. Kulutuksen ajoittaminen edullisille tunneille ja kulutushuippujen välttely on järkevä teko myös koko Suomen sähkön saatavuuden ja tuotannon kannalta.

Ohjevideo Priiman 3 kk hintakiinnityksen tekoon