Joulukuu 2022 sähkömarkkinakatsaus

Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähköön kuuluvien hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.

Kaksijakoisesta marraskuusta hankalampaan joulukuuhun

  • Kuluvalla viikolla on luvassa erittäin korkeita sähkön hintoja, suosittelemme välttämään sähkön käyttöä arkisin aamulla kello 7-10 välillä ja iltapäivällä kello 16 – 20 välillä.
  • Joulukuun säänkuva on pysytellyt kylmänä ja pääosin tuulettomana, mikä on nostanut hintatasoja. Näillä näkymin ensi viikolla (vko 51) palataan lauhempaan säänkuvaan.
  • Marraskuun spot-sähkön keskihinta Suomessa toteutui noin 24 snt/kWh tasolla (kaikki hinnat sis. alv 24%).
  • Marraskuun keskilämpötila toteutui pari astetta normaalia lämpimämpänä, mutta kuukausi toteutui sään puolesta hyvin kaksijakoisesti.

Hyvä kehitys sähkön kulutuksen laskun osalta jatkui Suomessa myös marraskuussa. Kulutus laski edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna lähemmäs 10 %. Joulukuussa testataan toden teolla, miten sähkönsäästökampanjat purevat, kun lämpötilat ovat viilentyneet merkittävästi edellisestä kuukaudesta.

Etenkin kuluvalla viikolla 50 tullaan näkemään korkeita spot-hintoja. Tämä johtuu viileämmästä säästä sekä Suomessa, mutta myös muualla Pohjolassa sekä Euroopassa. Lisäksi ydinvoimatuotannon saatavuudessa on tällä viikolla tavallista enemmän haasteita. Olkiluoto 3:n testiohjelma ei ole vielä päässyt jatkumaan ja uusi aloituspäivämäärä on aikaisintaan 25.12. Myös Ruotsissa on paljon ydinvoimatuotantoa poissa pelistä huoltokatkojen takia.

Joulukuun keskihinta on tähän mennessä toteutunut noin 43 snt/kWh tasolla (Huom! Noin 38 snt/kWh sis. alv 10%). Hinta pysyy korkealla vielä kuluvan viikon 50 ajan, mutta tämän hetken ennusteiden mukaan säänkuva olisi muuttumassa lauhempaan suuntaan jouluviikolla. Lisäksi Ruotsin ydinvoimahuollot päättyvät muutamien reaktorien kohdalta, joten kuukauden jälkimmäinen puolisko on todennäköisesti hintojen suhteen matalampaa aikaa.

Paluuta marraskuun alkupuolen hintatasoihin ei kuitenkaan ole luvassa, ei ainakaan niin kauan kun Olkiluoto 3:n koekäyttö ei ole päässyt jatkumaan.

Katsaus kiinnityshintojen kehitykseen

Tulevien jaksojen kiinnityshinnat ovat nousseet viimeisen kuukauden aikana. Erityisesti nousussa ovat olleet kauimpana tulevaisuudessa olevien hintajaksojen hinnat. Suurin syy nousulle on ollut viilentynyt sää ja voimakkaasti heikentyneet sademäärät. Tämä lisää riskiä ensi vuoden korkeammalle sähkön hinnalle.

Viimeisimmät sääennusteet näyttäisivät säänkuvan kääntyvän sateisempaan ja lauhempaan suuntaan viikon 51 alussa. Lisäksi Ranskan ydinvoimatilanne on parantunut viimeisen viikon aikana merkittävästi. Laitoksia on edelleen määrä palata takaisin tuotantoon lähiviikkoina ja tämä voisi toteutuessaan auttaa Euroopan korkeaa hintatilannetta laskevasti. Tämä auttaisi myös Pohjoismaiden hintoja alaspäin. Tulevien jaksojen kiinnityshintoja heiluttaa edelleen myös OL3 koekäytön jatkumisen ympärillä oleva epävarmuus. Seuraavan kerran todennäköisesti kuulemme lisää OL3 tilanteesta ennen joulua.

Jos korkeat spot-hinnat hirvittävät, tarjoaa Priima-sopimus useita eri vaihtoehtoja hintariskin pienentämiseen. Asiakkaamme voivat tehdä kiinnityksiä kuukauden ja kolmen kuukauden jaksoissa sekä nykyisin myös pidemmälle ajalle eli vuodeksi eteenpäin tai kaikille avoimille kiinnitysjaksoille. Lisäksi jos asiakas on tehnyt hintakiinnityksiä aikaisemmin, otetaan ne huomioon uutta kiinnitystä tehtäessä. Suosittelemme katsomaan, mikä olisi oman kohteen kiinnityshinta pidemmälle aikavälille Live-palvelussa. Pidemmän jakson kiinnityshinta voi jäädä alemmas kuin muualla tarjolla olevat määräaikaiset sopimushinnat.

Tutustu tästä Priima-sähkön Live-palveluun, minne olemme koonneet esimerkkiasiakkaiden sähkönkulutustietoja. Tarkastelemalla maalämpö- ja sähkölämmitysasiakkaan kulutustottumuksia, on helppo havaita, että pörssisähköasiakkaan laskutushinta riippuu voimakkaasti siitä, koska sähköä käytetään. Mitä enemmän kulutus painottuu kuukauden edullisemmille tunneille, sitä suurempi kulutusvaikutus on. Kulutuksen ajoittaminen edullisille tunneille ja kulutushuippujen välttely on järkevä teko myös koko Suomen sähkön saatavuuden ja tuotannon kannalta.