Heinä-elokuun 2024 sähkömarkkinakatsaus

Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähköön kuuluvien hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.

Heinäkuussa Suomessa Euroopan halvimmat hinnat

Heinäkuu toteutui Pohjoismaissa normaalia sateisempana ja lämpötilan osalta lähellä normaalia. Olkiluodon ydinvoimalat palasivat juhannuksen jälkeen tuotantoon ja heinäkuussa Suomessa on saatu nauttia jopa poikkeuksellisen matalista spot-hinnoista. Elokuun osalta on odotettavissa heinäkuuta korkeampia hintoja, vaikka edelleenkin liikutaan matalissa hintatasoissa niin kuin näin kesäaikaan sopii tietysti odottaakin. Kun heinäkuun toteutunut spotin keskihinta oli verollisena vain hieman reilu 2 snt/kWh, on elokuun ensimmäinen kolmannes menty noin nyt 2,5 snt/kWh tasolla. Koko kuukauden keskihinta asettunee n. 3,50 snt/kWh tasolle.

Olkiluodon ydinvoimaloiden huollot saatiin valmiiksi juuri ennen juhannusta ja nyt huoltovuorossa ovat vielä Loviisan voimalat. Ensin huoltovuorossa on Loviisan kakkosyksikön pienempi vuosihuolto. Muutama päivä kakkosyksikön huollon jälkeen huolletaan ykkösyksikkö, jonka huolto on laaja 4-vuotishuolto. Arvioitu kokonaisaika huolloille on vajaa kaksi kuukautta, jonka jälkeen lokakuussa olisi taas Suomen koko ydinvoimakapasiteetti käytössä.

Lähiviikkojen sääennusteet lupaavat normaalia enemmän sateita ja vesitilanne on pitkästä aikaa parantumassa normaalia korkeammalle tasolle. Myös tuulivoimaa ennustetaan lähiviikoille alkukuuta enemmän.

Katsaus kiinnityshintojen kehitykseen

Maanantaina 5.8. nähtiin osakemarkkinoilla jyrkkää laskua kursseissa. Myös sähkön lähituotteiden johdannaishinnat laskivat, mutta jo seuraavana päivänä kurssit kuitenkin suurilta osin palautuivat. Kuukauden takaiseen verrattuna lähijaksojen kiinnityshinnat ovat hieman nousseet, mutta suuria muutoksia ei kesän aikana ole tapahtunut.

Euroopan kaasuvarastot ovat edelleen täyttymässä hyvää vauhtia, täyttöasteen ollessa tällä hetkellä n. 86%. Täyttöaste vastaa melko tarkalleen viime vuoden tilannetta tähän samaan aikaan. Kaasun hinta on viime viikkoina ollut nousussa, johtuen lähinnä Lähi-idän taas kiristyneestä tilanteesta. Lisäksi Ukrainan tekemä Venäjällä sijaitsevan kaasukentän valtaus on lisännyt epävarmuutta kaasun toimitusten jatkumisesta Eurooppaan ja nostanut osaltaan kaasun hintaa.

Syyskuulle voidaan kuitenkin jo odottaa selkeästi korkeampaa hintatasoa, kun Loviisan ydinvoimalaa huolletaan ja samaan aikaan siirtoyhteyksissä on rajoituksia. Toki hintatasoon vaikuttavat niin tuulivoimatuotanto kuin lämpötilakin, mutta syyskuulle voisi olla Priima-asiakkaille hyvä paikka miettiä ainakin osittaisia kiinnityksiä. Yksittäisistä kuukausista syyskuu on vielä kiinnitettävissä elokuun loppuun asti. Lokakuun alussa kiinnitettäviksi tulevat yksittäisistä kuukausista erikseen marraskuu sekä joulukuu. Tätä kirjoittaessa syyskuu on kiinnitettävissä verollisena hieman reiluun 6 snt/kWh, vuoden viimeinen kvartaali reiluun 7 snt/kWh ja vuoden 2025 ensimmäinen kvartaali reiluun 10 snt/kWh*.

*Kiinnityshintoihin lisätään asiakaskohtainen kulutusvaikutus sekä toimitusmaksu. Oman kohteen kiinnityshinnan näet suoraan Live-palvelusta. Kiinnitysjaksot sulkeutuvat ja kiinnitysmahdollisuus poistuu aina muutama vrk ennen hintajakson alkua.

Oiva Omavoiman ohjevideo 100% hintakiinnityksen tekemisestä

Ohjevideo on kuvattu lokakuussa 2023 ja kiinnityshinnat ovat olleet tarjolla kuvaushetkellä. Ajantasaiset kiinnityshinnat näet Liven esimerkkiversiosta. Kiinnityshintoihin (50% kiinnitykset tai 100% kiinnitykset) lisätään aina kuukausimaksu, toimitusmaksu eli marginaali ja kulutusvaikutus (profiilivaikutus).

Ohjauspalvelulla hyöty irti tuntihintojen vaihtelusta

Tutustu tästä Priima-sähkön Live-palveluun, minne olemme koonneet esimerkkiasiakkaiden sähkönkulutustietoja. Tarkastelemalla kerrostalo-, maalämpö- ja kahden sähkölämmittäjän kulutusvaikutuslukuja, on helppo havaita, että pörssisähköasiakkaan laskutushinta riippuu voimakkaasti siitä, koska sähköä käytetään ja kuinka suuria määriä. Mitä enemmän kulutus painottuu kuukauden edullisemmille tunneille, sitä suurempi kulutusvaikutus on.

Esimerkkiasiakkaista kahdella on katollaan aurinkovoimala, yhdellä sähköauto ja kahden kohteen kulutusta ohjataan energiaohjauspalvelulla. Oman aurinkovoimalan sähköntuotannolla voidaan vaikuttaa suoraan kulutusvaikutuslukuun. Myös sähköauton lataamisen ajoituksella on merkitystä kulutusvaikutuksen näkökulmasta. Kohteita vertailemalla pääsee havainnoimaan kulutusvaikutuksen muodostumista ja suuruutta erilaisissa asumismuodoissa ja kulutustottumuksilla. Huomaathan, että negatiivisesta kulutusvaikutuksesta on hyötyä myös Priiman hintakiinnityksen tehneille, sillä kiinnityshintaan lisätään aina käyttöpaikkakohtainen kulutusvaikutus.

Oiva Omavoiman video kulutusvaikutuksesta