Energiansäästöä pienin askelin

Haastattelu on julkaistu Omavoiman asiakaslehden numerossa 4/2022, joka ilmestyi 30.11.2022.
Teksti Anna-Mari Nyyssönen, kuva Aki Tulikari.

  • Kuka: energianeuvoja Rami Kotilainen
  • Yritys: Ekokumppanit Oy
  • Mitä: Rami toimii alueellisena energianeuvojana sekä energia-asiantuntijana Ekokumppanit Oy:llä, joka vastaa Energiaviraston rahoittamasta puolueettomasta energianeuvonnasta Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen alueella.

Energianeuvoja Rami Kotilaisen työpäivät ovat olleet kiireisiä viime viikkoina. Energianeuvonnan yhteydenottojen määrä on syksyn aikana kymmenkertaistunut.

Energiatehokkuuden kannalta ensisijaista on saada laskettua kiinteistön kokonaisenergiantarvetta. Omaa kotia kannattaa tarkastella energiavirtojen kautta eli tutkia kuinka paljon rakennukseen tulee energiaa ja kuinka paljon energiaa poistuu. Tehokkain tapa pienentää lämpöenergian tarvetta on puuttua kiinteistöstä ulos virtaavan energian määrään.  Lämpöenergiaa poistuu talosta rakenteiden, ilmanvaihdon ja viemärin kautta sekä ikkunoiden läpi säteilemällä. Voisiko tätä poistuvan energian määrää saada pienennettyä alentamalla sisälämpötilaa, tarkkailemalla lämpimän veden kulutusta tai tiivistämällä ikkunoita?

Lämpöenergian määrän pienentämisen lisäksi on hyvä tutustua omaan sähkönkulutukseen.Kulutustietoja kannattaa analysoida ainakin kuukausi- ja tuntitasolla. Lisäksi on hyvä selvittää, minkä verran oman kodin peruskulutus on eri vuodenaikoina ja mitkä laitteet sen muodostavat. Pienentämällä peruskulutusta saadaan jatkuvaa säästöä lähes huomaamatta. Peruskuorman lisäksi tuntikohtaisesta sähkönkulutuksesta voi etsiä kulutushuippuja.
Huippukulutushetket voivat vaihdella eri vuodenaikoina ja esim. siitä riippuen käytetäänkö ruoanlaitossa sähköuunia tai käydäänkö saunassa. Tehohuippujen löydyttyä voi harkita ovatko nämä kulutuspiikit välttämättömiä tai voisiko niitä siirtää toiseen ajankohtaan? Kulutushuippujen vähentämisellä tai järkevämmällä ajoittamisella on suoria vaikutuksia sähköenergian riittävyyteen ja pitkällä juoksulla myös sähkön yleiseen hintatasoon.