Priima-sopimusten toimitusmaksut nousevat

Yhtenäistämme sopimustemme hinnoittelua ja korotamme Priima-sopimuksen toimitusmaksua ja perusmaksua 1.8. alkaen. Edellisen kerran Priima-sopimusten hinnoittelua on muutettu lokakuussa 2022. Verrattuna lokakuuhun 2022 Fingridin tasepalvelumaksut ja yleiset kustannukset ovat nousseet. Kohonneiden kustannusten vuoksi joudumme korottamaan toimitusmaksuja ja perusmaksuja, mutta hinnantarkistusten myötä voimme taata Priima-sopimusten tavallista pörssisähkösopimusta paremman palvelutason myös jatkossa.

Priima-pörssisähkösopimus hinnankiinnitysominaisuudella

  • Priima-sopimuksen uusi toimitusmaksu on 0,49 snt/kWh ja perusmaksu 4,95 euroa/kk.
  • Toimitusmaksu on 0,45 snt/kWh ja perusmaksu 3,95 euroa/kk 31.7.2024 saakka.
  • Ylläolevat hinnat sisältävät arvonlisäveron 24%. Uudet hinnat astuvat voimaan 1.8. alkaen.
  • Arvonlisäverokannan korotus tasolle 25,5% huomioidaan sopimushinnoissa automaattisesti 1.9. alkaen.  

Priimaplus-pörssisähkösopimus yrityksille

  • Priimaplus-sopimuksen uusi toimitusmaksu on 0,40 snt/kWh ja perusmaksu 6 euroa/kk.
  • Toimitusmaksu on 0,35 snt/kWh ja perusmaksu 5 euroa/kk 31.7.2024 saakka.
  • Ylläolevat yrityssähkösopimuksen hinnat eivät sisällä arvonlisäveroa. Uudet hinnat astuvat voimaan 1.8. alkaen.

Huomaathan, että jos Priima- tai Priimaplus-sopimuksellasi on voimassa olevia hintakiinnityksiä, nousevat toimitus- ja perusmaksu vasta viimeisimmän hintakiinnitysjakson päättyessä. Näet sopimuksesi voimassa olevat hintakiinnitykset lähiviikkoina saapuvasta Priimapostista. Voit myös kirjautua Live-palveluun, josta näet tarjolla olevat kiinnityshinnat ja jo tehdyt kiinnitykset.

Nopein tapa asioida kanssamme hintamuutokseen liittyen on kirjautua Online-palveluun ja lähettää meille viesti kirjautuneena käyttäjänä. Online-palvelusta näet muut sopimusvaihtoehtomme, kulutustietosi, kulutusvaikutuslukusi sekä voit päivittää sopimusta.  

Autamme hintamuutosasioissa myös palvelupisteissämme sekä puhelimitse numerossa (02) 880 0880. Palvelemme puhelimitse kesä-heinäkuussa arkisin klo 8-16.

Toimitus- ja perusmaksun korotusvaikutukset vuositasolla
Kerrostalo (2000 kWh) 12,80 €/vuosi
Omakotitalo (5000 kWh) 14 €/vuosi
Sähkölämmitteinen omakotitalo (18 000 kWh) 19,20 €/vuosi
Vuosikustannuksissa on huomioitu Priima-sopimuksen toimitusmaksun ja perusmaksun korotuksen yhteisvaikutus, sisältäen 24% arvonlisäveron.

Sähkön kokonaishinta muodostuu sähkön siirrosta ja myynnistä sekä sähköverosta. Hintojen korotus perustuu
sähkönmyyntiehtojen SME 2014 C-kohdan kohtaan 8, sopimusehtojen ja hintojen muuttaminen. Hintamuutos ei koske aiemmin tehtyjä määräaikaisia sähkösopimuksia, joiden hinta on sopimusjakson ajan kiinteä. Jos Priima-sopimuksella ei ole voimassa olevia hintakiinnityksiä, on asiakkaalla on oikeus irtisanoa sopimus hinta- ja sopimusmuutoksen johdosta 14 vrk irtisanomisajalla. Ilmoitamme hintamuutoksesta Priiman sopimusehtojen mukaisesti sähköpostitse asiakkaan ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen.

Usein kysyttyä hinnankorotuksista

Priima-pörssisähkösopimuksella saat enemmän vastinetta rahallesi kuin perinteisellä pörssisähkösopimuksella. Kotitalousasiakkaiden Priima-sopimuksella voit halutessasi tehdä hintakiinnityksiä 50% ja 100% osuuksille. Yritysasiakkaiden Priimaplus-pörssisähkössä hintakiinnityksiä voi tehdä 25%, 50%, 75% tai 100% osuuksille. Yritysasiakkaat voivat myös hyödyntää maksutta hinnankiinnityspalvelua.

Hintakiinnitystä voi ajatella lyhyenä määräaikaisena sopimuksena, jolla asiakas voi itse lukita sähkön hintatason 1-3 kk jaksoissa. Sähkönhinnan voi kiinnittää Priima-sopimuksella joko 50 % tai 100 % osalta ja korkeintaan kahden vuoden päähän. Hintakiinnitykset voi automatisoida, jolloin hinta kiinnitetään kiinnitysautomaatilla, kun hintatarjous alittaa ennalta asetetun hintatason. Koko ajan päivittyvät kiinnityshinnat näkyvät Priima-asiakkaiden omassa Live-palvelussa.

Huomaathan, että vaikka sähkönhinta on kiinnitetty, vaikuttaa oma käyttäytyminen silti kuukauden laskutushintaan kulutusvaikutuksen verran. Kulutusvaikutus alentaa laskutushintaa, jos sähköä käytetään edullisemmilla tunneilla. Jos taas sähköä kulutetaan kuukauden kalleimmilla tunneilla, nousee laskutushinta kulutusvaikutuksen verran.

Hintakiinnitysten lisäksi Priima-asiakkaat saavat kerran kuussa Priimapostia, jossa avataan sähkömarkkinatilannetta sekä kiinnityshintojen näkymää. Live-palvelun kautta on myös mahdollista tilata päivittäisiä ilmoituksia spot-hinnoista joko sähköpostiin tai tekstiviestinä.

Jos Priima- tai Priimaplus-sopimuksella on voimassa olevia hintakiinnityksiä on sopimus määräaikainen sähkösopimus, joka sitoo niin asiakasta kuin Omavoimaa hintakiinnitysjakson loppuun saakka. Toimitusmaksu ja perusmaksu muuttuvat siis vasta viimeisimmän hintakiinnityskauden lopussa. Hintakiinnityksiä voi tehdä pisimmillään noin kahden vuoden päähän tulevaisuuteen.

Priima- ja Priimaplus-sopimusten sopimusehtojen mukaisesti toimitamme hintailmoitukset asiakkaan ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen. Jos et ole saanut hintailmoitusta sähköpostiisi, kannattaa ensiksi tarkistaa roskapostikansio. Olemme lähettäneet hintailmoitukset osoitteesta viestinta(a)omavoima.fi

Jos hintailmoitusta ei löydy roskaposteista, kannattaa seuraavaksi kirjautua Omavoiman Online-palveluun. Online-palvelun valikosta, kohdasta Omat tiedot ja Asiakastiedot, löydät voimassa olevat yhteystietosi. Jos tiedoissa on virheitä, voit ilmoittaa meille uudet ajantasaiset yhteystiedot Ota yhteyttä-valikon kautta.

Sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainottamiseksi sekä sähköjärjestelmän taajuuden ja käyttövarmuuden ylläpitämiseksi Fingrid hankkii reservejä reservimarkkinoilta.

Osa reservin hankinnoista Fingrid kattaa perimällä tasevastaavilta tasepalvelumaksuja. Tasepalvelumaksuilla katetaan normaalin sähköntuotannon ja sähkönkulutuksen vaihteluihin käytettävän taajuusohjatun käyttöreservin sekä automaattisen taajuuden palautusreservin hankintakustannuksia.

Tasepalvelumaksujen lisäksi Fingrid perii sähkönmyyjiltä volyymimaksua, jonka avulla varmistetaan myös tuotannon ja kulutuksen tasapainoa.

Fingridin tasepalvelumaksut ovat voimassa toistaiseksi ja niihin tehdään muutoksia tarpeen vaatiessa. Edellisen kerran Omavoima on korottanut Priima-sopimusten hinnoittelua lokakuussa 2022. Edellisen parin vuoden aikana Fingrid on muuttanut tasepalvelumaksujaan yhteensä viidesti. Alta näet Fingridin tiedotteet kutakin hintamuutosta koskien.

Fingridin tasepalvelumaksujen korotus 1.9.2022

Fingridin tasepalvelumaksujen korotus 1.1.2023

Fingridin tasepalvelumaksujen lasku 1.5.2023

Fingridin tasepalvelumaksujen korotus 1.11.2023

Fingridin tasepalvelumaksujen lasku 1.3.2024

 

Yleinen kustannustaso on noussut merkittävästi viime vuosina niin kotitalouksien kuin yritysten näkökulmasta. Priima-sopimusten hintoja on tarkistettu edellisen kerran syksyllä 2022 ja tuohon ajankohtaan verraten yleinen kustannustaso sekä sähkön hankintakustannukset ovat nousseet.

Yritysten kustannusten kasvua voi tarkastella tutustumalla Tilastokeskuksen palveluiden tuottajahintaindeksiin.Palvelujen tuottajahintaindeksit kuvaavat yrityksiltä toisille yrityksille ja julkiselle sektorille (BtoB), kotitalouksille (BtoC) sekä kaikille loppukäyttäjille (BtoAll) tarjottujen palvelujen hintakehitystä. Tiedot kerätään eri lähteistä ja julkaistaan neljännesvuosittain.

Huhtikuussa 2024 julkaistulta tiedotteelta käy ilmi, että yritysten palveluiden hankintahinnat olivat kohonneet 2,9% verrattuna vuoden 2023 ensimmäiseen neljännekseen.

Näin teet hintakiinnityksen Live-palvelussa

Mikä on kulutusvaikutus?

Priima-sopimusten hinnoitteluun vaikuttaa kuukausitasolla laskettava kulutusvaikutus. Tarjoamme kaikille asiakkaillemme veloituksetta vuoden 2024 loppuun saakka energiaohjauspalvelun, jonka avulla omaa sähkönkulutusta on helpompi ajoittaa kuukauden edullisemmille tunneille.