Priimaplus-sähkösopimus

Haluaisitko nauttia yrityssähkösopimuksellasi aina ajantasaisesta pörssihinnasta, mutta myös hintavakaus on tärkeää? Priimaplus-sopimuksella voit ostaa sähköä tuntihintaan, mutta halutessasi voit vakauttaa hintaa tekemällä määräaikaisia 3-24 kk sopimusjaksoja.

 • Toimitusmaksu 0,35 snt/kWh + tuntihinta
 • Perusmaksu 5,00 €/kk
 • Jätä hinnankiinnitysten tekeminen sähkönhankinnan ammattilaisille, Priimaplus-sopimusasiakkaille palvelu tarjolla ilman eri veloitusta

Miksi valita Priimaplus Omavoimalta?

 • Priimaplus-sopimuksella yrityksesi nauttii edullisesta pörssisähköstä, joka on tutkitusti halvin tapa ostaa sähköä
 • Priimaplus on markkinoiden ainoa sähkösopimus, joka yhdistää pörssisähkön ja kiinteähintaisen sopimuksen parhaat puolet
 • Voit hallita hintariskiä hajauttamalla hintakiinnitykset pidemmälle aikavälille ja useampaan osaan, mikä on aiemmin ollut mahdollista vain suuryrityksille
 • Voit antaa sähkönhankintasi myös asiantuntijoidemme hoidettavaksi täysin veloituksetta!
 • Priimaplus on vastuullinen valinta: Saat yrityksesi sähkön halutessasi täysin vihreänä ja voit valita mieleisesi tuotantotavan: bio-, vesi- tai tuulivoima

Usein kysyttyä – Priimaplus

Pörssisähkö on tuntihinnoiteltua (spot-hinnoiteltua) sähköä, jonka hinta muodostuu sähkön tukkumarkkinoilla. Hinta määräytyy Nord Poolin sähköpörssissä kullekin tunnille erikseen kysynnän ja tarjonnan mukaan. Sähkön hinta kilpailutetaan päivittäin tukkumarkkinoilla ja on siten aina oikea.

Priima-sopimus eroaa tavanomaisesta pörssisähköstä hintakiinnitysten osalta, eli tunneittain vaihtuvaa pörssihintaa on mahdollista vakauttaa tekemällä hintakiinnityksiä kuukauden tai vuosineljänneksen ajalle. Hintakiinnitystä voisi verrata määräaikaiseen sopimusjaksoon, jolla saadaan pörssihintaan vakautta.

Määräaikaisen ja kiinteähintaisen sähkösopimuksen myyjä joutuu hinnoitteluhetkellä arvioimaan sähkön hintakehitystä useaksi vuodeksi tulevaisuuteen. Samalla myyjän on varmistettava, että hinnassa on mukana sen verran katetta, että jokainen myyty sähkösopimus pysyisi kannattavana koko sopimusajan. Kiinteähintaisissa sopimuksissa sähkönmyyjän marginaalit ovat korkeammat kuin Priimaplus-sopimuksessa, joten sitä kautta kiinteähintainen sopimus voi asiakkaalle olla kalliimpi.

Määräaikaisen sähkösopimuksen haasteena on sopimuksen tekohetken sattuminen juuri halvimpien hintojen aikaan. Oikeaan aikaan tehtynä voi saada sähkönsä edullisesti, mutta korkeiden hintojen aikaan voi joutua sitoutumaan epäedulliseen sopimukseen pitkäksi aikaa. Markkinahinnat voivat muuttua nopeastikin.

Priimaplus-sopimuksessa voit tehdä hintakiinnityksiä lyhyemmille jaksoille kerrallaan ja hajauttaa kiinnitykset ajallisesti pidemmälle aikajaksolle.

Se on totta, että tuntihintoja ei tiedetä pitkälle tulevaisuuteen. Tämän vuoksi Priimaplus on tuntihinnoiteltuna toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jolloin voit tehdä muutoksia sopimukseesi. Priimassa voit kuitenkin varmistaa hinnan etukäteen tekemällä hintakiinnityksiä tuleville hintajaksoille ja vakauttaa sähkönhintaasi yrityksen kannalta sopivalle tasolle. Hintakiinnitysten ajaksi sopimus muuttuu määräaikaiseksi.

Satunnaisten tuntien hintapiikit eivät vaikuta laskutushintaan merkittävästi. Ja saat seuraavan vuorokauden hintapiikeistä tiedon etukäteen, jos olet asettanut spot-hinnalle hintavahdin. Näin voit halutessasi siirtää tai vähentää sähkönkäyttöä kyseisiltä tunneilta.

Sähköenergian hinta muodostuu perusmaksusta, toimitusmaksusta (marginaali), energiamaksusta ja tehtyjen hintakiinnitysten osuutta vastaavasta profiilivaikutuksesta.

Energiamaksun hinta muodostuu seuraavasti:

 • Jos asiakas ei ole kiinnittänyt hintaa, sähköenergian hinta määräytyy Nord Poolin tuntikohtaisen Suomen hinta-alueen spot-hinnan mukaisesti. Jos asiakas on kiinnittänyt hinnan esimerkiksi 50 %:sti, puolet sähköenergian tuntikohtaisesta hinnasta määräytyy kiinnityshinnan ja puolet Suomen hinta-alueen spot-hinnan mukaisesti (50 % kiinnitysosuus).
 • Jos asiakas on kiinnittänyt hinnan 100 %:sti, sähköenergian tuntikohtainen hinta määräytyy kiinnityshinnan mukaisesti. Jos kiinnitys on tehty kahdessa erässä, kiinnityshinta on tehtyjen kiinnitysten keskiarvo (100 % kiinnitysosuus).
 • Jos asiakas on kiinnittänyt hinnan osittain tai kokonaan, hintaan lisätään kiinnitysosuutta vastaava profiilivaikutus.

Sähkön hinta vaihtelee sähköpörssissä tunneittain kysynnän ja tarjonnan mukaan. Hinta on tyypillisesti korkeimmillaan talvisin aamuisin ja iltaisin, kun sähköä joudutaan tuottamaan keskimääräistä kalliimmilla tuotantotavoilla. Tämän vuoksi Priima-sopimuksen yhtenä hintakomponenttina on kulutusvaikutus, joka määräytyy sen mukaan, kuinka sähkön käyttösi painottuu vuorokauden eri tunneille. Jos painotat sähkön käyttöäsi halvempien tuntien aikaan osallistut samalla sähköjärjestelmän kannalta kulutusjoustoon ja pienennät kalliimpien sekä samalla usein ympäristön kannalta haitallisempien tuotantomuotojen tarvetta koko Suomen tasolla.

Kulutusvaikutuksen suuruuteen vaikuttaa pörssisähkön tuntihintojen vaihteluväli. Kun tuntihintojen vaihtelu kuukausitasolla on suurta, myös kulutusvaikutuksen merkitys kasvaa. Mitä suurempaa tuntihintojen vaihtelu on ja mitä paremmin pystyt ajoittamaan kulutustasi halvemmille tunneille, sitä enemmän pystyt myös alentamaan sähkösi hintaa kulutusvaikutuksen avulla. Jos sähköä taas käytetään kalliiden tuntien aikana, nostaa kulutusvaikutus kuukauden laskutushintaa.

Kulutusvaikutus lasketaan kalenterikuukausittain seuraavasti: asiakkaan toteutuneella sähkönkäytöllä painotetun spot-hinnan keskiarvosta vähennetään vastaavan kalenterikuukauden spot-hinnan aritmeettinen keskiarvo.

HUOM. Kulutusvaikutus vaikuttaa Priiman laskutushintaan vain tekemiesi hintakiinnitysten osalta.

Esimerkkiasiakkaiden kulutusvaikutuksia eri kuukausina voit katsoa Priiman Live-palvelun esimerkkiversiosta >>

Saat tiedoksi seuraavan vuorokauden spot-hintoja asettamalla Live-palvelussa spot-hinnalle hintarajan, jota korkeammat spot-hinnat ilmoitetaan sinulle päivittäin tekstiviestinä tai sähköpostilla. Mikäli mahdollista, kulutusta kannattaa siirtää edullisimmille tunneille.

Lähetämme Priimapostia kerran kuukaudessa. Priimapostissa saat tietoa sähkömarkkinoista ja hintaliikkeistä pidemmällä aikavälillä, mikä auttaa sinua hintakiinnitysten teossa.

Priimaplus-asiakkaana voit valita myös maksuttoman hinnankiinnityspalvelun, jolloin Omavoima seuraa hintoja ja tekee hintakiinnitykset puolestasi.

Voit seurata kiinnityshintoja asettamalla hintavahdin haluamasi ajanjakson kiinnityshinnalle (hintatarjouksille). Hintavahti valvoo markkinahintojen liikkeitä puolestasi ja saat ilmoituksen tekstiviestillä, kun asettamasi hintaraja on saavutettu tai alitettu.

Voit myös asettaa haluamillesi ajanjaksoille kiinnitysautomaatin. Tällöin ohjelma kiinnittää hinnan puolestasi automaattisesti, kun asettamasi hintaraja on saavutettu tai alitettu. Saat vahvistuksen kiinnityksestä tekstiviestillä ja sähköpostilla.

Kun olet tehnyt Priimaplus-sopimuksen, saat tunnukset Live-palveluun, jossa voit seurata kaikkia hallinnoimiasi sähkönkäyttöpaikkoja yksillä tunnuksilla. Sähkön kulutuksen ja kustannusten lähes reaaliaikaisen seurannan lisäksi voit hallinnoida sopimuksiasi sekä tehdä hintakiinnityksiä.

Live-palvelussa näet voimassa olevat hintatarjoukset tuleville kiinnitysjaksoille. Live-palvelussa voit tehdä hintakiinnityksiä tuleville hintajaksoille heti, kun olet rekisteröitynyt Live-palveluun, vaikka sopimuskausi ei olisi vielä alkanutkaan.

Usein kysyttyä Live-palvelusta >>

Lähetämme sinulle Priimapostia kerran kuukaudessa sähköpostiisi. Priimapostissa saat tietoa sähkön hintatilanteesta, hyödyllisiä vinkkejä sopimuksesi hallinnointiin sekä tietoa muista sähkönkäyttöön liittyvistä ajankohtaisista asioista. Priimapostista löydät myös edellisen kuukauden toteutuneen kulutuksen ja laskutushinnan.

Sopimusta tehdessäsi tai koska tahansa sopimuskauden aikana voit ostaa sopimuksellesi vihreän lisäominaisuuden, jolloin sopimuksesi muuttuu uusiutuvasti tuotetuksi.

Ohjevideo hintakiinnityksen tekemisestä

Usein kysyttyä – Priimaplus hinnankiinnitykset

Voit muuttaa haluamasi ajanjakson hinnan kiinteäksi joko osittain (25, 50 tai 75 %) tai kokonaan Live-palvelun antamien hintatarjousten perusteella. Hintakiinnitykset tehdään kolmen kuukauden jaksoissa ja niitä on mahdollista tehdä kaksi vuotta eteenpäin. Näin voit varmistaa hinnan etukäteen tulevaisuuteen tai suojautua esimerkiksi talven mahdollisesti kalliimpia spot-hintoja vastaan. Avaamalla hintakiinnitysjakson näet koko kiinnitysjakson hintakehityksen jakson aukeamisesta alkaen.

Katso ohjevideo hintakiinnityksen tekemisestä >>

Priimaplus-asiakkaana voit valita myös maksuttoman hinnankiinnityspalvelun, jolloin Omavoima seuraa hintoja ja tekee hintakiinnitykset puolestasi.

Priimaplus-asiakkaana voit säästää aikaasi ja tilata hintakiinnitykset meiltä palveluna veloituksetta. Sähkön hankinnan asiantuntijamme seuraavat markkinoita ja tekevät hintakiinnityksiä puolestasi. Saat ilmoitukset tehdyistä hintakiinnityksistä ja kiinnitykset näkyvät myös Live-palvelussa.

Hintakiinnityksissä on tavoitteena saada mahdollisimman edullinen ja vakaa sähkön hinta pidemmällä aikavälillä. Toimimme vastuullisesti ja turhia riskejä välttäen.

Priimaplus-asiakkaille hinnankiinnityspalvelu on maksuton.

Kiinnittämisen ajankohdan valitseminen voi tuntua hankalalta. Priimaplus-asiakkaana voit valita maksuttoman hinnankiinnityspalvelun, jolloin Omavoima seuraa hintoja ja tekee hintakiinnitykset puolestasi.

Mikäli haluat kuitenkin tehdä hintakiinnitykset itse, autamme siinä lähettämällä kuukausittain Priimapostin, missä kerromme sähkömarkkinatilanteesta. Lisäksi voit asettaa hintavahdin ja kiinnitysautomaatin itsellesi sopivalle hintatasolle ja tämän jälkeen ohjelma valvoo hintatasoa ja halutessasi tekee myös kiinnitykset puolestasi.

Voit tehdä hintakiinnityksiä tuleville hintajaksoille heti, kun olet rekisteröitynyt Live-palveluun, vaikka sopimuskausi ei olisi vielä alkanutkaan.