Mikä ihmeen varttitase?
Teksti on julkaistu maaliskuussa 2025 Omavoiman ja Omavoiman omistajien yhteisessä asiakaslehdessä.
Teksti Oskari Hiipakka & kuva Anna Liukas Photography
Sähköntuotannon rakenne Euroopassa on muuttunut ja sääriippuvaisen, etenkin tuuli- ja aurinkovoimatuotannon kasvu on saanut energiajärjestelmän murrokseen. Samaan aikaan Euroopan sähkömarkkinoita on haluttu yhtenäistää. Sähkön tuntikohtainen mittaus sekä hinnoittelu ei ole enää optimaalista, sillä tehotasapaino voi muuttua merkittävästi yhden tunnin sisällä. Sähkömarkkinan 15 minuutin taseselvitysjaksolla halutaan varmistaa, että tuotannon ja kulutuksen tasapaino säilyy jatkossakin markkinahintojen ohjaamana.
15 minuutin hinnat ja kulutusseuranta
Sähkön tukkuhinnat siirtyvät 15 minuutin jaksoihin vuoden 2025 aikana. Vuoden 2028 loppuun mennessä jakeluverkkoyhtiöiden päivittämät uudet sähkömittarit mahdollistavat sähkönkulutuksen seurannan 15 minuutin mittausjaksoissa. Nykyisen 24 tuntihinnan ja tuntikulutuksen sijaan tulevaisuudessa vuorokauteen mahtuu 96 kulutus- ja hintalukemaa.
Pörssihinnan seuraaminen muuttuu
Jo nykyinen sähkönkäytön ajoitus 24 tunnin mukaan voi olla hankalaa, joten tuleva ajoitus 96 varttitunnin mukaan saattaa vaikuttaa lähes mahdottomalta. Yksittäisten varttihintojen tuijottamisen sijaan voikin olla helpompi tarkastella eri jaksojen keskihintaa. Yksittäiset varttihinnat voivat olla hetkittäin joko negatiivisia tai korkeita, mutta sähkön keskihinta päivä-, viikko- ja kuukausitasolla ei tule juuri poikkeamaan nykyisestä. Käytännössä esim. sähköautoa kannattanee jatkossakin ladata pörssihinnan mukaan öisin eikä latauksen kokonaiskustannuksen oleteta muuttuvan. Lyhytaikaisten sähkökuormien kanssa 15 minuutin hinnat antavat vielä laajemmat mahdollisuudet kulutuksen tarkkaan optimointiin.
Muutos ruokkii muutosta
Muutos saattaa aiheuttaa huolta, mutta se on tehokkaiden sähkömarkkinoiden kannalta välttämätöntä. Muutos myös kirittää sähköyhtiöitä tarjoamaan entistä parempia palveluita. Hintojen määrän nelinkertaistuessa kulutusautomaation merkitys korostuu. Jatkuvan pörssihintojen tuijottelun sijaan tehokas ja huoleton kulutusohjaus vaatii automaatiota. Omavoiman tavoitteena on pysyä markkinan hermolla, muuttua sen mukana ja varmistaa asiakkaillemme sopivat palvelut, niin nyt kuin tulevaisuudessa.
Usein kysytyt varttihintoihin siirtymisestä
Osa suomalaisten sähkömittareista pitää vaihtaa kokonaan uuteen mittariin, mutta osa voidaan ohjelmoida etänä mittaamaan kulutusta 15 minuutin jaksoissa.
Kirjautumalla Datahubin asiakasportaaliin näet helposti, onko oma sähkömittarisi jo 15 minuutin mittausjakson mukainen. Tunnistaudu Datahubin asiakasportaaliin mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla ja tarkasta löydätkö energiankulutustiedoista 15 minuutin kulutuslukemia. Jos näet 15 minuutin kulutustiedot Datahubista, on sähkömittarisi jo uuteen varttitaseeseen sopiva.
Oman sähkön jakeluverkkoyhtiön aikataulut ja lisätiedot mittareiden vaihdon suhteen löydät oman jakeluverkkoyhtiösi sivuilta. Alla lisätietoja valtakunnallisesti toimivien jakeluverkkoyhtiöiden Elenian ja Carunan sekä Omavoiman omistajien mittareiden päivitys- sekä vaihtoaikataulusta:
Uusien sähkömittareiden avulla pääsee käsiksi lähes reaaliaikaiseen sähkönkulutukseen. Uudet sähkömittarit sisältävät H1-portin eli HAN-portin eli kotiautomaatioliitännän. Tämän avulla saa lähes reaaliaikaista sähkönkulutustietoa muun muassa kotiautomaatiojärjestelmässä hyödynnettäväksi. HAN-portin käyttöönotto vaatii yleensä sähköverkkoyhtiöltä pyydettävän, maksuttoman aktivoinnin.
Lähtökohtaisesti siirtyminen 15 min taseselvitykseen eli varttitaseeseen vaikuttaa vain pörssisähkösopimusten hintaan tai sellaisiin määräaikaisiin yhdistelmäsopimuksiin, joissa hintaan lisätään tai vähennetään kulutusvaikutus.
Tällä hetkellä pörssisähkön hinta muuttuu tunneittain, jatkossa hinta vaihtelee 15 min jaksoissa. Samalla tavoin määräytyy jatkossa myös kulutusvaikutus. Nykyisellään kulutusta mitataan tuntikohtaisesti, mutta jatkossa kulutusvaikutus muodostuu 15 minuutin ajanjaksojen ajoituksen perusteella.
Vaikka varttihinnoittelu ei vaikuttaisi omaan sähkön hintaasi, saatat nähdä sähkönmyyjäsi tai jakeluverkkoyhtiösi kulutusraportoinnista varttikohtaisen sähkönkulutuksesi.
Sähkönkulutusta voi ajoittaa monin eri tavoin. Kun siirrytään tuntimittauksesta varttitaseeseen, on vuorokaudessa aiemman 24 ohjaustunnin sijaan 96 ohjattavaa varttituntia. Varttimittauksen aikana ohjausta on järkevää hoitaa automatiikalla. Yksinkertaisimmillaan kulutusohjaus voi olla saunahetken järkevä ajoitus tai kodinkoneiden ajastus.
Sähkölämmityksen ja käyttöveden lämmityksen ajoittamiseen löytyy useampia eri ratkaisuja yösähkösiirtotuotteesta alkaen aina erillisasennettaviin pörssisähköreleisiin saakka. Pörssisähkörelettä kutsutaan myös nimellä ohjausrele, älyrele, kuormanohjausrele, wifi-rele. Pörssisähköreleohjaus mahdollistaa myös esim. vapaa-ajan asunnon sähkölämmityksen etäohjauksen, jos WiFi-verkko on kuuluu moitteetta kesämökillä.