Aurinkopaneeleilla omaa voimaa

Haastattelu on julkaistu Omavoiman asiakaslehdessä 17.5.2021.
Teksti Sanna Seppälä, kuva Maria Huhtamaa.

Keväinen aamuaurinko saattelee Omavoiman aurinkoenergiajärjestelmien myyjä Peter Kunzen haastattelupaikalle. Ihan ensimmäiseksi murretaan myytti siitä, etteikö aurinkopaneeleita kannattaisi hankkia Suomen pohjoisissa oloissa.

Nykyaikaisilla järjestelmillä yllämme vuositasolla samoihin tuotantomääriin kuin Pohjois-Saksassa. Pitkä valoisa aika kompensoi pimeää talvea. Itse asiassa kylmyydestä on hyötyä, sillä paneelit eivät pidä kuumasta. Auringon ei myöskään tarvitse paistaa pilvettömältä taivaalta, jotta sähköä syntyy, pelkkä valo riittää, valistaa Kunze.

Muutama seikka kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, kun harkitsee aurinkopaneelien hankkimista kotiinsa. Ensinnäkin kulutusta on oltava riittävästi. Katon suuntaus pitää olla muualle kuin pohjoiseen, ja katon kunto pitää olla riittävä. Jos on juuri tulossa kattoremonttia, kannattaa paneelit asentaa vasta remontin jälkeen. Isoja varjostavia tekijöitä ei myöskään saa olla edessä. Ison puun kaataminen rakennuksen vierestä on toki talollekin hyvästä. Kun nämä perusasiat ovat kunnossa, ei ole mitään syytä olla hankkimatta aurinkopaneeleja. Järjestelmä maksaa itsensä kyllä takaisin vähitellen.

Siihen menevä aika riippuu kulutuksesta ja järjestelmän koosta. Sähkönsiirtohinnat ovat useilla alueilla jatkuvassa nousussa, mikä nopeuttaa takaisinmaksua. Varsinkin talon jäähdyttäminen kesähelteillä on käytännössä ilmaista omalla aurinkosähköllä.

Hyvää fiilistä ja säästöä sähkölaskuun

Tunne siitä, että saa itse tuottaa oman vihreän sähkönsä on merkittävä motiivi aurinkopaneelien hankkimiselle. Peter Kunzen mukaan moni kuluttaja alkaa seurata omaa sähkön käyttöään tarkemmin, ja säästöä syntyy myös sitä kautta.

Itse paneelien hinta on tullut roimasti alaspäin tehojen samalla kasvettua. Hankinta on oikeasti järkevä investointi. Jos itse ei ehdi kuluttaa kaikkea tuottamaansa sähköä, ylijäämä menee automaattisesti verkkoon myyntiin. Parhaan hyödyn kuitenkin saa, kun käyttää itse mahdollisimman paljon omaa sähköään.

Miksi valita aurinkopaneelien toimittajaksi paikallinen Omavoima? Olemme paikallinen yhtiö, joka on ollut kauan ja tulee olemaan jatkossakin. Haluamme pitää huolta asiakkaistamme. Aurinkopaneeleille annamme yli 20 vuoden takuuajan ja perinteisenä energiayhtiönä pystymme varmasti vastaamaan tuosta takuusta, Kunze vakuuttaa.

Laatu syntyy laadukkaista tuotteista, asiantuntevasta ja luotettavasta asennuksesta sekä vankasta kokemuksesta. Olemme toimittaneet jo yli 200 aurinkopaneelijärjestelmää avaimet käteen -periaatteella, Kunze huomauttaa. Laadukkaat paneelit hankitaan kotimaisen NAPSin kautta. Asennuksista huolehtivat paikalliset asentajat, joilla on vuosien kokemus.

Helposti rahoituksella

Peter Kunze kertoo, että asiakkaan yhteydenoton jälkeen tehdään tarkka taustatyö. Lopullisen tarjouksen teemme vasta, kun olemme tutustuneet kohteeseen paikan päällä. Sanomme suoraan myös sen, jos asennus ei ole järkevää. Asiantuntijan tekemä oikea mitoitus luo aina pohjan järjestelmän koolle ja sitä kautta tulevalle hyödylle.

Tarjouksen hyväksymisen jälkeen homma etenee avaimet käteen -periaatteella. Lopuksi asiakas saa aina huolellisen opastuksen järjestelmän käyttöön. Sen jälkeen ei tarvitse huolehtia muusta kuin silloin tällöin silmäillä, ettei oksia tai lehtiä ole tippunut paneelien päälle. Kuivan alkukesän aikana kannattaa myös siitepölyt huuhtoa päältä, jotta tehot eivät suotta laske. Seuraava sade toki hoitaa sen homman.

Aurinkovoimalan voi hankkia helposti myös rahoituksella. Asennuksen osuudesta voi hakea kotitalousvähennystä.