Artikkeli on julkaistu Omavoiman ja Vakka-Suomen Voiman yhteisen Energinen naapurisi -asiakaslehden vuoden 2024 toisessa numerossa 12.6.2024. Teksti ja kuvat Marko Östman.

Aurinkopaneelien asentajan päivä

Mitä toimenkuvaasi kuuluu?

Keväästä syksyyn teen pääsääntöisesti aurinkopaneelien asennuksia. Saamme Omavoimalta tiedot asennettavista aurinkosähköjärjestelmistä, minkä jälkeen olen yhteydessä asiakkaaseen. Sovimme aurinkopaneelien asennusajankohdan ja resursoin siihen sähköasentajat. Toteutamme aurinkosähkökokonaisuuden avaimet käteen -periaatteella. Talviaikaan teen monipuolisesti muita sähköasentajan töitä.

Työn parhaat puolet?

Tässä työssä jokainen aurinkovoimalan asennuskohde on omanlaisensa ja kohtaamiset ihmisten kanssa erilaisia. Näin ollen jokainen päivä on erilainen, mikä tekee työstä mielekästä. Toisinaan asiakkaat tarjoavat kahvia ja toisinaan lounasta. On mukava keskustella aurinkovoimaloista ihmisten kanssa.

Oma työhistoria?

Työskentelin 1990-luvulla Puolustusvoimissa, minkä jälkeen siirryin rakennuspuolen yrittäjäksi. Tein pääasiassa laatoitustöitä eri puolilla Suomea. Kun myimme yrityksen, luin itseni sähköasentajaksi. Tein aurinkopaneelien asennuksia jo kahdeksan vuotta sitten. Nelisen vuotta takaperin muutimme Raumalle avovaimon töiden perässä ja itse sain töitä Vertek Sähköpalvelusta. Olen viihtynyt hyvin, työnantaja on hyvä ja työkaverit mukavia.

Haastattelussa Mika Niemi, aurinkopaneeliasentaja

  • Syntynyt Jyväskylässä 1970.
  • Työ Sähköasentaja Vertek Sähköpalvelu Oy:ssä.
  • Perhe Asun Raumalla Nummen alueella avovaimoni ja koiramme kanssa.
  • Harrastukset Viikkotasolla käyn uimassa keskimäärin 4-5 kilometriä ja 2-3 kertaa kuntosalilla. Tämän lisäksi pelaan golfia, pyöräilen niin paljon kuin ehdin ja käyn päivittäin useamman kerran koiran kanssa kävelyllä.

Haluaisitko nauttia itse tuotetusta sähköstä? Omavoima auttaa oman aurinkopaneelipaketin hankinnassa. Jätä yhteydenottopyyntö aurinkovoimalaan liittyen.

Mika Niemen työpäivä aurinkopaneelien parissa

Klo 5:00

Herään samaan aikaan avovaimoni kanssa. Käytän koiran ulkona, syön aamupalaa ja katselen aamu-uutiset, joiden jälkeen suuntaan töihin.

Klo 7:00

Saavun Rauman Kairakadun toimipisteeseen. Päivän työt ovat tiedossa jo edellisenä päivänä, joten tarvikkeet ja työkalut on pakattu autoon jo valmiiksi. Tähän aikaan vuodesta teen pääsääntöisesti aurinkopaneelien asennuksia yhdessä Jouni Vuolan kanssa.

Klo 8:00

Asennamme asiakaskohteeseen 16 aurinkopaneelia. Käymme asiakkaan kanssa läpi, mitä Omavoiman myyjän kanssa on sovittu, sekä mitä teemme ja millä tavoin. Asennustyöt alkavat aina riskien arvioinnilla, näin varmistetaan kaikin tavoin turvallinen työskentely.

aurinkopaneelien asennus katolle Raumalla
Kahden kaverin tiimityötä. Mika Niemi työskentelee katoilla yhdessä Jouni Vuolan kanssa. Heille on muodostunut aurinkopaneelien asennustöihin hyvät yhteiset toimintatavat. Aurinkopaneeleja asentaessa kohteet vaihtuvat käytännössä päivittäin, joten Mika Niemelle jokainen työpäivä on erilainen.
Aurinkopaneelien asennus
Vertek Sähköpalvelu Oy:n sähköasentaja Mika Niemi nauttii työsuhde-etuna kauniista kesäisistä maisemista. Työpäivät vierähtävät kaupunkien katoilla, sillä keväästä syksyyn hän keskittyy aurinkopaneelien asennuksiin.
Klo 9:00

Emme pidä kahvitaukoja, vaan teemme töitä läpi aamupäivän. Meille on muodostunut Jounin kanssa selkeät toimintatavat ja työnjako. Minä kiinnitän katolla mekaniikkaa ja Jouni tekee alakerrassa sähkötyöt.

Klo 10:00

Omavoiman aurinkojärjestelmien myyjä Peter Kunze soittaa ja käymme läpi erään tulevan asiakaskohteen asennustyön yksityiskohtia.

Klo 12:00

Kun mekaniikka ja sähköt on asennettu, teemme DC-kaapeloinnin. Tämän jälkeen syömme lounaaksi omat eväät ja juomme kahvit. Lounaan jälkeen ryhdymme nostamaan ja asentamaan paneeleja katolle. Turvallisen työskentelyn takaamiseksi on huomioitava tarkoin esimerkiksi tuuli, katon jyrkkyys ja mahdolliset liukkaudet.

Klo 14:00

Luovutamme valmiin kohteen asiakkaalle. Neuvomme, opastamme ja vastailemme kysymyksiin. Käymme läpi invertterin eli vaihtosuuntaajan toiminnallisuudet. Laitamme laitteen langattomaan verkkoon, sekä luomme käyttäjätilan, jotta asiakas voi seurata aurinkovoimalan tuotantotietoja kännykästä. Lisäksi asiakas saa mittaustulokset ja johdotuskaaviot.

Klo 15:00

Palaamme Kairakadun toimipisteelle Raumalle. Tuomme aina roskat mukanamme ja lajittelemme ne tarkoin. Teemme asennetusta aurinkosähköjärjestelmästä yleistietolomakkeen paikalliselle sähkön jakeluverkkoyhtiölle ja dokumentoimme pöytäkirjat. Tämän jälkeen katsomme valmiiksi seuraavan päivän voimala-asennuksissa tarvittavat tarvikkeet.

Klo 16:00

Työpäivät päättyvät työmaan ja asennettavien aurinkovoimaloiden mukaan yleensä klo 15-17 välillä. Kotona käytän koiraa ulkona, syön päivällisen ja suuntaan kuntoilemaan. Tänään tehdään myös avopuolison kanssa pihahommia.