Toimitusjohtajan kirje hinnankorotuksista

Arvoisat asiakkaamme,

ymmärrämme tuotteidemme hintamuutoksien aiheuttaneen paljon keskustelua ja hämmennystä. Olemme pahoillamme tilanteesta ja ymmärrämme tilanteen vakavuuden. Hintatilanne energiamarkkinoilla on sanalla sanoen järkyttävä. Kukaan ei ole voinut ennakoida hintojen dramaattista nousua, sillä sähkön hinta on voinut nousta yhtenä päivänä jopa 7 snt/kWh.

Omavoima on sähkön jälleenmyyjä

Ostamme kaiken asiakkaillemme toimittaman sähköenergian spot-hintaan. Esimerkkinä voisi rinnastaa meidät nauloja myyvään kauppaan. Jos naulan hinta on tukussa ollut 5 euroa kappale aiemmin, niin se on voitu myydä 6 eurolla asiakkaalle. Jos tukku nostaa hintaa ja uusi hinta on 100 euroa kappale, ei nauloja myyvä kauppa voi sitä myydä kannattavasti asiakkaalle vanhalla 6 euron hinnalla. Toivottavasti esimerkki avasi tilannettamme. Me sähkönmyyntiyhtiönä olemme riippuvaisia tukustamme eli sähkömarkkinoista. Voimme varmasti todistetutusti sanoa, että nyt tukkurimme (sähköpörssi) on pillastunut ja käyttäytyy epärationaalisesti. Emme yhtiönä tienaa enemmän nousseen hintatason seurauksena. Taistelemme samassa suossa asiakkaidemme kanssa selvitäksemme kastunein jaloin ja toivoen, ettemme ui suolammessa.

Vuoden 2022 4.vuosineljänneksen sähkön hintakehitys

Olemme saaneet kysymyksiä siihen liittyen, ettemmekö oikeasti ole voineet tietää hintojen nousun tasoa viikko tai kaksi sitten. Lyhyt vastaus on, että emme ole voineet. Alla olevasta kuvasta voi nähdä tämän vuoden 4. kvartaalin (loka-, marras- ja joulukuun) hintakehityksen. Alvillinen hinta nousi 30 snt/kWh 9.8.- 26.8. aikavälillä eli alle 3 viikossa. Hintaliikkeitä on nähty myös alaspäin, kuten maanantaina 29.8., jolloin verollinen hinta laski 8,4 snt/kWh. Ennustaminen on mahdotonta ja elämme päivä kerrallaan.

Meillä on asiakkaidemme kanssa yhteinen toive, alhaisemmat sähkön hinnat. Emme ole kuitenkaan suojassa Eurooppaa riepottelevalta energiakriisiltä, joka sai alkunsa Ukrainan sodasta. Hintojen heilahtelut ovat järkyttävän suuria. Hinta voi liikkua myös alaspäin. Meidän mielestämme sähkön suojaushinnat ovat liian korkealla, mutta se on spekulaatiota. Toivomme olevamme oikeassa ja tällä viikolla nähdyn hintojen laskun jatkuvan. Laitamme jäitä hattuun ja seuraamme tilannetta, tunti ja päivä kerrallaan. Jalat ja kädet ristissä toivomme Olkiluoto 3:n pysyvän testiaikataulussaan ja luovan Suomen sähkönkäyttäjille toimitusvarmuutta. Kiitos kärsivällisyydestänne.

Pahoitellen ja hetkessä mukana eläen,
Jesse Ruotsalainen
Omavoima Oy:n toimitusjohtaja