Asiakastarina – Uusiutuvaa aurinkoenergiaa

Haastattelu on julkaistu Omavoiman asiakaslehden numerossa 2/2022, joka ilmestyi 8.6.2022.
Teksti Anna-Mari Nyyssönen, kuva Jukka-Pekka Heiskari

Toukokuinen taivas on harmaa, mutta se ei latista Timo Viitalan tunnelmaa. Valkeakoskella sijaitsevan sähkölämmitteisen omakotitalon katolle asennetaan 22 aurinkopaneelista koostuvaa aurinkovoimalaa, jolla tulevien päivien valonsäteet saadaan talteen ja perheen sähkölaskua pienentämään.

”Aurinkopaneelien asennus on ollut suunnitelmissa jo pitkään ja kun pari vuotta sitten huolsimme katon, totesimme vihdoin, että nyt on oikea hetki hankkia oma aurinkosähköjärjestelmä. Aurinkopaneeleissa houkuttivat  energiansäästö, osittainen omavaraisuus, oman hiilijalanjäljen pienentäminen ja tulevaan, mahdollisesti nykyistä suurempaan sähkönkulutukseen varautuminen”, Timo kommentoi.

Paikalliselta varmuus aurinkovoimalan mitoitukseen

Paikallinen Omavoima tuli kuvioon mukaan oman energiayhtiön, Valkeakosken Energian kautta. ”Selvitin teknisiä asioita aurinkovoimaloihin liittyen jo paljon ennakkoon. Oleellista ostopäätöksessä oli Omavoiman asiantuntemus päätöksen tukena sekä vapaus miettiä hankintaa omista lähtökohdistamme. En olisi ostanut aurinkovoimalaa ovelta ovelle kiertävältä kauppiaalta tai puhelinmyynnin kautta”, Viitala jatkaa.

Harrastuneisuutensa vuoksi Timo tiesi jo valmiiksi melko paljon aurinkosähköjärjestelmistä, mutta sopivan voimalan kartoitus sekä järjestelmän mitoitus viimeisteltiin Omavoiman asiantuntijan Mika Rasan kanssa.

”Projektin alusta alkaen oli selvää, että aurinkosähköjärjestelmä tullaan jonkun verran ylimitoittamaan sekä  lisäksi huomioimaan mahdollinen järjestelmän laajennus tulevaisuudessa. Tulevien vuosien sähkönkulutus ei ole näillä näkymin ainakaan laskemassa, joten paneelihankinnalla varauduttiin myös tulevaan.”

Helppoutta avaimet käteen -ratkaisulla

Kysyttäessä vinkkejä muille aurinkopaneeleita pohtiville, Timo kannustaa ottamaan asioista myös itse selvää etukäteen, sillä näin kokonaisuus on helpompi hahmottaa ja perustellen mitoittaa. Viitala kommentoi naurahtaen avaimet käteen -paketin olevan muuten hyvin helppo ratkaisu: ”Aurinkopaneelit saapuivat noin viikkoa ennen asennusta kuormalavalla ja me valmistauduimme asennukseen ainoastaan siistimällä hieman paikkoja etukäteen.” Vaikka aurinkopaneelien valmistamiseen kuluu energiaa ja se synnyttää päästöjä, ovat aurinkopaneelit suurimman osan elinkaarestaan päästöttömiä.

Kokeile Omavoiman aurinkopaneelilaskurilla, millaiset paneelit sopisivat omalle katollesi >>

Voit katsoa Timon haastattelun alta.
Huomaathan, että video ei välttämättä näy, jollet ole hyväksynyt sivuston markkinointievästeitä. Pääset muokkaamaan hyväksytääsi vasemman alakulman Cookiebot-symbolia klikkaamalla.