Siirry sisältöön

Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikaisia sähkösopimuksia löytyy täysin kiinteähintaisina yhden tai kahden vuoden ajaksi. Tarjolla on myös kulutusvaikutuksen eli käyttövaikutuksen sisältäviä määräaikaisia sähkösopimuksia sekä pörssisähkön ja määräaikaisen sopimuksen yhdistelmäsopimuksia.

Määräaikainen sähkösopimus vuodeksi, kahdeksi tai kulutusvaikutuksella

Aiemmin tyypillinen tapa solmia sähkösopimus oli ottaa määräaikainen sähkösopimus yhdeksi tai kahdeksi vuodeksi. Sähkömarkkinan muutosten myötä määräaikaisten sähkösopimusten valikoima kasvoi ja tarjolla on kulutusvaikutuksen eli käyttövaikutuksen sisältäviä määräaikaisia sähkösopimuksia tai pörssisähkön ja määräaikaisen sopimuksen yhdistäviä sähkösopimuksia. Alempaa voit lukea erilaisista määräaikaisista sähkösopimuksista.

Määräaikainen sähkösopimus kotiin

Vuoden määräaikainen sähkösopimus kiinteällä hinnalla

Vuoden määräaikainen sähkösopimus on yleensä täysin kiinteähintainen ja eikä asiakas tai sähkönmyyjä voi irtisanoa sopimusta kesken sopimuskauden, vaan se päättyy vasta määräajan umpeutuessa. Määräaikainen sähkösopimus voi kuitenkin päättyä muuttoon, jolloin sähkösopimus purkautuu automaattisesti.

Määräaikaisen ja kiinteähintaisen sähkösopimuksen myyjä arvioi sopimuksen hinnoitteluhetkellä sähkön hintakehitystä vuodeksi eteenpäin. Samalla sähkönmyyjän on varmistettava, että myyty sähkösopimus pysyy kannattavana koko vuoden sopimusajan. Tästä syystä vuoden määräaikaisen sopimuksen kannattavuus asiakkaan näkökulmasta riippuu täysin siitä, koska määräaikaisen sähkösopimuksen solmii.

Vuoden määräaikaisen sähkösopimuksen etuna on, että asiakas tietää varmuudella oman sähkön hinnan koko sopimuskauden ajalle. Toisaalta joskus voi käydä niin, että sähkön hinnat laskevat ja oman määräaikaisen sopimuksen hinta olla paljonkin markkinahintaa korkeampi. Varmista ennen vuoden määräaikaisen sähkösopimuksen solmimista, että sähkön hinta ei sisällä kulutusvaikutusta, jos et halua oman sähkönkulutuksen tuntikohtaisen ajoituksen nostavan tai laskevan sovittua hintaa.

Kahden vuoden määräaikainen sähkösopimus kiinteällä hinnalla

Kahden vuoden määräaikainen sähkösopimus toimii samalla periaatteella kuin vuoden määräaikainen sähkösopimus. Sähkön hinta on yleensä täysin kiinteähintainen, eikä sisällä kulutusvaikutusta. Määräaikainen sähkösopimus sitoo niin asiakasta kuin sähkönmyyjää koko sopimuskauden ajan. Kahden vuoden määräaikainen sähkösopimus voi päättyä kesken sopimuskauden, jos asiakas muuttaa pois asunnosta.

Sähkönmyyjän näkökulmasta kahden vuoden määräaikaisen sähkösopimuksen hinnoittelussa täytyy arvioida sähkön hintakehitystä tulevan kahden vuoden ajalle. Kahden vuoden määräaikainen sähkösopimus sitoo molempia osapuolia koko sopimuskauden ajan ja sähkön markkinahinta saattaa kahden vuoden aikana vaihdella rajustikin. Solmimalla kahden vuoden määräaikaisen sähkösopimuksen tiedät varmasti oman sähkönhintasi koko sopimuksen ajaksi. Huomaathan, että sähkön hinta voi laskea ja määräaikainen hintasi on paljon markkinahintaa korkeampi. Toisaalta sähkön markkinahinnat voivat myös nousta, mutta oma sopimushintasi ei silti nouse vaan pysyy määräajaksi sovitun mukaisena.

Määräaikainen sähkösopimus kulutusvaikutuksella

Perinteisten täysin kiinteähintaisten määräaikaisten sähkösopimusten lisäksi sähkömarkkinalla on niin sanottuja yhdistelmä- eli hybridisähkösopimuksia. Jos määräaikainen sähkösopimus sisältää kulutusvaikutuksen, muuttuu sähkösopimuksen kiinteä hinta sen mukaan miten asiakkaan sähkönkulutus jakautuu laskutuskuukauden aikana tunneittain. Ajoittamalla sähkönkulutusta pörssisähkön hinnan mukaan voi säästää sähkölaskussa.

Jos sähkön käyttö painottuu niille tunneille, kun sähkön tuntikohtainen pörssihinta eli spot-hinta on korkealla, on kulutusvaikutus positiivinen ja nostaa sähkön hintaa kulutusvaikutuksen verran. Jos sähkönkulutusta ajoittaa kuukauden edullisemmille tunneille, on kulutusvaikutus eli käyttövaikutus negatiivinen ja sähkön laskutushinta on pienempi kuin määräaikaisen sähkösopimuksen perushinta. Omavoiman asiakkaana näet menneiden kuukausien kulutusvaikutuslukusi Oiva Onlinesta riippumatta nykyisestä sähkösopimuksestasi. Kulutusvaikutusluvun perusteella siirtyminen pörssisähköön tai kulutusvaikutuksen sisältävään yhdistelmäsähkösopimukseen on helpompaa.

Priima-pörssisähkösopimus määräaikaisena hintakiinnityksellä

Kiinnostaako määräaikainen sähkösopimus, mutta pitkäksi ajaksi sähkönhinnan sitominen arveluttaa? Katso tällöin Priima-pörssisähkön hintakiinnitysten tarjoushinnat. Priima-pörssisähkösopimuksella ostat sähköä pörssihinnalla toistaiseksi voimassa olevalla sähkösopimuksella. Jos haluat tuntipohjaiseen pörssihintaan vakautta, voit hyödyntää hintakiinnityksiä. Priima-pörssisähkökin on omanlaisensa hybridisähkösopimus, jolle voit solmia määräaikaisia jaksoja esimerkiksi lämmityskauden ajaksi.

Priima-sopimuksen hintakiinnityksellä sähkösopimus muuttuu määräaikaiseksi hintakiinnityksen ajaksi. Hintakiinnityksiä voi tehdä kuukauden tai kolmen kuukauden jaksoissa ja kahdeksi vuodeksi tulevaisuuteen. Voit tehdä hintakiinnityksen joko 100% osuudelle tai kiinnittää puolet eli 50%. Jos kiinnität 50%, määräytyy 50% sähkönhinnastasi hintakiinnityksen pohjalta ja 50% pörssihinnan mukaan. Huomaathan, että myös kiinnityshintaan lisätään tai vähennetään kulutusvaikutus. Tuntihintoja kannattaakin aina tarkkailla ja ajoittaa sähkönkulutusta, vaikka olisi tehnyt pörssisähkölle hintakiinnityksen.

Ohjevideo – näin teet hintakiinnityksen Priima-pörssisähkösopimukselle

määräaikainen sähkösopimus ja kulutusvaikutus_mob

Sähkön kulutuksen ohjaaminen

Onko sähkösopimuksessasi kulutusvaikutus eli käyttövaikutus? Kiinnostaako sähkönkulutuksen pörssisähköohjaus? Omavoiman pörssisähköreleisiin perustuva energiaohjauspalvelu hyödyntää pörssisähkön edullisia tunteja ja vähentää sähkönkulutusta pörssisähkön kalliiden spot-tuntien ajalta. Myös sähkön jakeluverkkoyhtiön maksuton kuormanohjauspalvelu mahdollistaa sähkönkulutuksen ohjaamisen yöaikaan, mutta tällöin ei voida hyötyä päiväajan edullisista pörssisähkötunneista.

Sähkön kulutuksen ohjaus ja ajoitus pörssihinnan mukaan on tärkeää, jos määräaikaisen sopimuksen hintaan vaikuttaa kulutusvaikutus. Kulutusohjaus sopii erityisen hyvin myös Priima-pörssisähköasiakkaille, sillä ohjaamalla sähkönkulutusta tuntihinnan mukaan saadaan parannettua kuukausittaista kulutusvaikutusta.

Omavoiman energiaohjauspalvelu vaatii sähkökeskukseen asennetun Shelly-pörssisähköreleen ja edellyttää asiakkaalta sujuvaa verkkosovellusten käyttöä. Omavoiman asiakkaille yhden laitteen ohjaaminen (esim. lämminvesivaraaja), on veloitukseton palvelu.

Määräaikainen sähkösopimus – usein kysyttyä

Yleissähkö on mittaustapa eli sähkötariffi, jossa sähkösopimuksen energiamaksu on vuorokauden ja vuodenajasta riippumatta aina sama. Yleissähkö sopii kerros- ja rivitaloasuntoihin, joissa ei ole sähkölämmitystä tai sähkönkulutusta on vaikea ajoittaa.

Kausisähkö-tuotteella on kaksi energian hintaa eli talviarkipäivä ja muu aika. Talviarkipäivä tarkoittaa arkipäiviä maanantaista lauantaihin aikavälillä 1.11.-31.3. klo 7-22 välillä. Muun ajan hinnoittelu pätee talvikaudella sunnuntaisin, aikavälillä 1.4.- 31.10. sekä yöaikaan eli klo 22-7.

Kausisähkö sopii hyvin sähkölämmittäjille ja muille, joiden sähkön käyttö on suurta koko vuoden sähkönkulutus huomioiden. Sähkönkulutuksen ajastaminen yöaikaan ja sunnuntaille vaikuttaa sähkölaskun loppusummaan.

 

Yöpäiväsähkö eli kaksiaikasähkö soveltuu sähkölämmittäjille ja asiakkaille, joiden sähkönkulutus painottuu klo 22 jälkeiseen aikaan. Sähkölämmittäjien ja sähköauton lataajien sekä aurinkovoimaloiden omistajien kannattaa tutustua Priima-pörssisähköön, sillä pörssisähkön tuntihinnat ovat yleensä edullisempia yöaikaan.

Määräaikaisen sähkösopimustyypin tunnuspiirteisiin kuuluu se, että sopimuskausi päättyy vasta sovitun määräajan umpeuduttua. Näin ollen, jos sopimus irtisanotaan ennen määräajan umpeutumista, on kyseessä sopimusrikkomus ja sopimuksen irtisanomista seuraa esimerkiksi sopimussakko.  Sopimussakosta huolimatta kuluttajalla säilyy oikeus irtisanoa määräaikainen sopimus, mutta tällöin kannattaa varautua maksamaan sopimussakko.

Yli kahden vuoden määräaikaisten sopimusten kohdalla kuluttajalla on oikeus irtisanoa sähkösopimus kahden vuoden sopimusajan jälkeen. Määräaikaisen sopimuksen jatkaminen uudella määräaikaisella sopimuksella ei ole sallittua ilman kuluttajan nimenomaista suostumusta.

Sopimussakko Omavoiman OMA 12kk tai OMA 24kk -määräaikaisella sähkösopimuksella määräytyy seuraavasti:
Jos asiakas purkaa määräaikaisen sopimuksen kesken sopimuskauden muista syistä kuin SME 2014 kohdissa 10.2.1 –10.2.5 on säädetty, on Myyjällä oikeus periä asiakkaalta sopimussakko. Sopimussakon suuruus lasketaan asiakkaan nykyisen sopimuksen arvonlisäverottoman energiamaksun ja purkuhetkellä tarjolla olevan vastaavan tuotteen arvonlisäverottoman energiamaksun erotuksesta. Tämä luku kerrotaan jäljellä olevan sopimuskauden arvioidulla kulutusennusteella. Kulutusennusteen perustana käytetään jakeluverkkoyhtiön sähkön myyjälle lähettämää vuosikulutusarviota. Sopimussakkolaskelmaan lisätään kulloinkin voimassa olevan arvonlisäverokannan mukainen arvonlisävero. Sopimussakko on kuitenkin aina vähintään 100 euroa (sis. alv 25,5 %).