Toukokuu 2023 sähkömarkkinakatsaus

Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähköön kuuluvien hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.

Korkeapainevoittoinen säänkuva nostaa spot-hintoja

  • Toukokuun spot-sähkön keskihinta Suomessa toteutui noin 3,3 snt/kWh tasolla (hinta sis. alv 24%) ja selvästi ennustettua matalammalla
  • Kesäkuun alkupuolella hinta on toteutunut samalla tasolla kuin toukokuun hinta, mutta jatkossa spot-hinnat ovat nousussa
  • Myös kiinnityshinnat ovat nousseet viime viikkoina, etenkin lähimpien hintajaksojen osalta


Spot-hinnat toteutuivat toukokuun loppupuolella ja myös kesäkuun alkupuolella pääsääntöisesti erittäin matalalla tasolla. Lämmin sää kiihdytti lumien sulamista ja tätä kautta vesien virtaamat nousivat selvästi normaalia korkeammalle. Samaan aikaan myös tuulivoimatuotannon määrä oli paikoitellen korkealla. Näiden sekä vuoden takaiseen verrattuna matalammalle jääneen kulutuksen vuoksi spot-hintojen osalta koettiin merkillisiä tapahtumia. Esimerkiksi toukokuussa Suomen hinta-alueen päivän keskihinta oli kolmena päivänä negatiivinen. Lisäksi kesäkuun 13. päivänä painui yksittäinen tuntihinta yli 3,5 snt/kWh miinukselle ja muutamien muidenkin tuntien hinnat olivat reilusti miinuksella.

Kuluvalla viikolla ollaan kuitenkin nähty käänne säänkuvassa, mikä näkyy spot-hinnassa arviolta vielä noin viikon verran. Lämpötila on noussut selvästi normaalia korkeammalle, mikä miellyttää kesälomansa alkukesään ajoittaneita. Lämpötilan ohella sateet jäävät erittäin vähäisiksi ja kolmantena korkeapainevoittoiselle säänkuvalle tyypillisenä piirteenä tuulet ovat matalalla tasolla. Näiden seurauksena spot-hinnat ovat viime päivinä toteutuneet keskihinnaltaan yli 7 snt/kWh tasolla. Arkipäivien hinnat toteutuvat lähellä nyt nähtyjä, mutta juhannusviikon lopulla hinnat todennäköisesti laskevat alaspäin sähkönkulutuksen laskun myötä.

Tämän hetken ennusteissa säänkuva pysyisi lähellä nyt nähtyä pitkälle juhannusviikkoon. Kuitenkin ennusteissa on nähtävissä lämpötilan lasku ja sademäärien normalisoituminen juhannusviikonlopuksi. Todennäköisesti ei kuitenkaan nähdä sitä perinteistä juhannussäätä eli sateita, tuulta ja toppatakkilämpötiloja. Toisaalta tuulisella säällä voidaan edelleen nähdä erittäin matalia spot-hintoja.

Katsaus kiinnityshintojen kehitykseen

Viime viikkojen sää ja ennusteissa näkynyt korkeapainejakson pitkittyminen ovat nostaneet tämän vuoden hintajaksojen hintoja viimeisen kuukauden aikana. Erittäin voimakkaasti hinnat ovat nousseet viimeisten kolmen viikon aikana. Muutaman viikon takaiseen verrattuna hinnat ovat nousseet kaikilla tuotteilla, mutta toukokuun puolen välin hintatasoihin verrattuna kauempana olevat kiinnityshinnat ovat samalla tasolla.

Hintojen nousun syynä on säänkuvassa tapahtunut muutos kuivempaan ja lämpimämpään suuntaan. Markkinoilla ennakoidaan säänkuvan jatkuvan samankaltaisena nyt ennustettua pidempään. Säänkuvan muutoksen lisäksi viime aikoina hintoja ovat nostaneet muiden markkinoiden tuotteiden hintojen nousu. Esimerkiksi päästöoikeuden hinta ja kaasun hinta ovat nousseet kuukauden aikana reilusti. Kaasun hintaa ovat nostaneet Norjan kaasukenttien viivästyneet huoltotoimenpiteet ja LNG:n kasvanut kysyntä. Pidemmällä aikavälillä kaasun hinta on edelleen mieluummin laskusuunnassa, kunhan hetkelliset ongelmat tuotantopuolella saadaan ratkaistua. Toisaalta nyt nähty tilanne on varoitussignaali tulevan talven varalle. Jos Norjan kaasuntuotannossa tai siirtoyhteyksissä on ongelmia tai viivästyksiä, on sen korvaaminen muista lähteistä hankalaa. Tämä näkyy nopeasti kaasun hinnassa ja tätä kautta myös sähkön hinnassa.

Tulevien hintajaksojen hintakehitys on riippuvainen siitä, millaiseksi sääennusteet ja toteutuva sää muodostuvat kesäkuun loppupuolelta alkaen. Nyt kiinnityshinnat ovat nousseet kevään alimmilta tasoilta, mutta eivät ole vielä erityisen korkeita, etenkin jos säänkuva pysyy kuivana ja selvästi normaalia lämpimämpänä myös kesäkuun loppupuolelta eteenpäin. Toisaalta jos sää muuttuu sateisemmaksi ja viileämmäksi, ja samaan aikaan kaasuntoimituksiin liittyvät huolet madaltuvat, on lähijaksojen hinnoissa painetta alaspäin.

Muistathan, että Priima-sopimuksen hintakiinnityksillä voi pienentää tulevien jaksojen hintariskiä. Tekemällä kiinnityksen lukitset hintasi ennalta sovitulle tasolle, jonka lisäksi laskutushintaan lisätään kohdekohtainen kulutusvaikutuksen kustannus tai hyöty. Kulutusvaikutuksen toteumaan pystyt itse omilla toimillasi vaikuttamaan. Hintakiinnityksiä voi tehdä myös pidemmälle ajalle, esimerkiksi loppuvuodeksi 2023, koko vuodelle 2024 tai kaikille avoimille kiinnitysjaksoille (21 kuukautta). Aikaisemmin tehdyt hintakiinnitykset otetaan huomioon pidempien jaksojen kiinnityshintoja muodostettaessa. Esimerkiksi vuoden 2024 kiinnityshinta esimerkkikuluttajalle on nyt noin 9,9 snt/kWh (alv 24 %). Oman kohteen kiinnityshinnan näet suoraan Live-palvelusta. Vuoden 2023 hintajaksojen kiinnityshinnat ovat hieman korkeammalla kuin kuukausi sitten, mutta ovat edelleen merkittävästi alempana kuin tämän vuoden alkupuolella. Kehotamme asiakkaitamme miettimään tulevan talven hintakiinnityksiä hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta. Edelleenkin tulevaan syksyn ja talven hintoihin liittyy korkeamman hinnan riskejä, jos lämpötilat toteutuvat normaalina tai normaalia kylmempänä.

Tutustu tästä Priima-sähkön Live-palveluun, minne olemme koonneet esimerkkiasiakkaiden sähkönkulutustietoja. Tarkastelemalla maalämpö- ja sähkölämmitysasiakkaan kulutustottumuksia, on helppo havaita, että pörssisähköasiakkaan laskutushinta riippuu voimakkaasti siitä, koska sähköä käytetään. Mitä enemmän kulutus painottuu kuukauden edullisemmille tunneille, sitä suurempi kulutusvaikutus on. Kulutuksen ajoittaminen edullisille tunneille ja kulutushuippujen välttely on järkevä teko myös koko Suomen sähkön saatavuuden ja tuotannon kannalta.