Syys-lokakuu 2024 sähkömarkkinakatsaus

Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähköön kuuluvien hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.

Syksyä edetään vaihtelevissa spot-hinnoissa

Syyskuun oltua vielä normaalia lämpimämpi, voidaan nyt jo näin lokakuun puolessa välissä todeta syksyn väistämättä saapuneen Suomeenkin, niin säiden kuin sähkön spot-hintojenkin osalta. Syyskuun toteutunut keskihinta uudella arvonlisäveroprosentilla oli 7,03 snt/kWh, mikä oli jo selkeästi kesän keskihintoja korkeampi. Tämän vuoden syyskuun keskihinta oli myös viime vuoden syyskuuta kalliimpi. Syitä syyskuun normaalia korkeampaan toteumaan voidaan löytää niin ydinvoiman tuotantohaasteista kuin myös Suomen ja Ruotsin välisistä siirtoyhteysrajoituksista. Molemmista on odotettavissa parempaa toteumaa lokakuun puolesta välistä alkaen.

Suomen ydinvoimalaitoksista kaikki on takaisin tuotannossa, kun Olkiluoto 2:n vikaantuminen ja Loviisan toisen reaktorin vuosihuolto ovat ohi. Olkiluodon toisen reaktorin roottorissa havaittiin vika syyskuun alkupuolella ja voimala irrotettiin verkosta vian selvityksen ja korjauksen ajaksi. Roottorin vikaantumisen syytä ei vielä ole löydetty ja nyt asennetun uuden roottorin kerrotaan olevan viimeinen varaosana ollut roottori. Voimalan tehoa on nyt rajoitettu 725 MW:n tehoon normaalin 890 MW:n sijasta. Rajoitus on voimassa aina voimalan seuraavaan vuosihuoltoon asti, joka on ensi vuoden toukokuussa. Tehorajoituksella halutaan estää vikaantumisen uusiutuminen, mikä pahimmassa tapauksessa saattaisi tarkoittaa yhden suuren ydinvoimayksikön tuotannon puuttumista keskellä talvikautta. Ruotsin ydinvoimaloista Forsmark 3 on edelleen vuosihuollossa, sen aikataulun mukainen paluu tuotantoon on siirtynyt aikaisemmasta lokakuun lopusta joulukuun puoleen väliin.

Lokakuun ensimmäisen puolikkaan toteutunut spot-keskihinta on verollisena edelleen suhteellisen korkea, noin 9 snt/kWh tasolla, mutta keskihinnan odotetaan tuosta hieman jälkimmäisellä puoliskolla laskevan ja koko kuukauden toteuma toteutunee lähellä syyskuun tasoa.

Katsaus kiinnityshintojen kehitykseen

Sekä lähinnä olevien kolmen kuukauden hintajaksojen kuin myös kauempana olevien jaksojen hinnat ovat pysytelleet melko samoina viimeisen kuukauden ajan. Yksittäisistä kuukausista tällä hetkellä kiinnitettävissä tämän vuoden marras- ja joulukuu. Marraskuun kiinnityshinta oli pitkään hieman yli 7 snt/kWh (sis. alv 25,5 %) tasolla, kun se nyt kuukauden puolessa välissä on laskenut selkeästi tuon tason alle. Joulukuun kiinnityshinta on viime viikot ollut n. 8,5 snt/kWh tasolla.

Talvea ja kylmempiä ilmoja kohti mentäessä, kasvaa luonnollisesti myös sähkön kulutus. Ihan vielä ei siellä olla ja lokakuun jälkimmäiselle puoliskolle odotetaan vielä ajankohtaan nähden normaalia lämpimämpää, joskin sateisempaa säätä. Vesialtaiden vesimäärät Ruotsissa ja Norjassa ovat hyvällä tasolla, osassa alueista ollaan jo 100 %:n täyttöasteessa. Suomessa vesivarastot ovat hieman normaalia matalammalla tällä hetkellä. Euroopan kaasuvarastot ovat jo erittäin hyvällä tasolla, täyttöasteen ollessa keskimäärin jo lähes 95 % ja samaa tasoa viime vuoden vastaavan ajankohdan kanssa. Näiltä osin Euroopassa ollaankin siis jo nyt valmiita talven saapumiseen.

Vuoden ensimmäinen kvartaali on perinteisesti ollut vuoden kallein kvartaali. Viime aikoina vuoden 2025 talvijakso on ollut kiinnitettävissä 10,5 – 11 snt/kWh (alv 25,5 %) tasoilta. Syksyn toistaiseksi edullisin kiinnitystaso ensi vuoden ensimmäiselle kvartaalille nähtiin syyskuun alussa, kiinnityshinnan ollessa tuolloin noin sentin nykyistä hintaa matalampi. Lähijaksojen hintojen odotetaan pysyvän vakaina kuukauden jälkimmäisellä puoliskolla, joskin hieman laskua voidaan nähdä ydinvoimatuotannon paluun ja siirtoyhteysrajoitusten poistumisen seurauksena.

Tätä kirjoittaessa vuoden 2025 ensimmäinen kvartaali n. 10,5 snt/kWh tasolla*.

*Kiinnityshintoihin lisätään asiakaskohtainen kulutusvaikutus sekä toimitusmaksu. Oman kohteen kiinnityshinnan näet suoraan Live-palvelusta. Kiinnitysjaksot sulkeutuvat ja kiinnitysmahdollisuus poistuu aina muutama vrk ennen hintajakson alkua.

Oiva Omavoiman ohjevideo 100% hintakiinnityksen tekemisestä

Ohjevideo on kuvattu lokakuussa 2023 ja kiinnityshinnat ovat olleet tarjolla kuvaushetkellä. Ajantasaiset kiinnityshinnat näet Liven esimerkkiversiosta. Kiinnityshintoihin (50% kiinnitykset tai 100% kiinnitykset) lisätään aina kuukausimaksu, toimitusmaksu eli marginaali ja kulutusvaikutus (profiilivaikutus).

Pörssisähkön kaveriksi aurinkovoimala tai latauslaite 

Demo-sivullamme pääset kokeilemaan kaikkia Priiman Live-palvelun toimintoja sekä katselemaan esimerkkiasiakkaiden kulutustietoja. Esimerkkiasiakkaista kahdella on katollaan aurinkovoimala, yhdellä sähköauto ja kahden kohteen kulutusta ohjataan energiaohjauspalvelulla. Oman aurinkovoimalan sähköntuotannolla voidaan vaikuttaa suoraan kulutusvaikutuslukuun. Myös sähköauton lataamisen ajoituksella on merkitystä kulutusvaikutuksen näkökulmasta.

Kohteita vertailemalla pääsee havainnoimaan kulutusvaikutuksen muodostumista ja suuruutta sekä tehtyjen hintakiinnitysten vaikutusta erilaisissa asumismuodoissa ja kulutustottumuksilla. 

Oiva Omavoiman video kulutusvaikutuksesta