Määräaikainen ja Priima-pörssisähkö vertailussa
Vertailimme määräaikaista sähkösopimusta ja Priima-pörssisähköä taulukkomuodossa sekä tekstinä. Neljän kysymyksen sähkösopimustestin voit tehdä alareunan vihreää Tee testi -painiketta painamalla.

Sähköä määräajaksi ja kiinteällä hinnalla OMA 24 kk
Perinteinen tapa solmia sähkösopimus on ollut määräaikaiseen sopimukseen sitoutuminen kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Sopimusta ei voi irtisanoa kesken sopimuskauden, vaan se päättyy vasta määräajan umpeutuessa – poikkeuksena esimerkiksi muutto, jolloin sopimus purkautuu.
Määräaikaisen ja kiinteähintaisen sähkösopimuksen myyjä joutuu hinnoitteluhetkellä arvioimaan sähkön hintakehitystä kahdeksi vuodeksi tulevaisuuteen. Samalla myyjän on varmistettava, että hinnassa on mukana sen verran katetta, että jokainen myyty sähkösopimus pysyisi kannattavana koko sopimusajan, riippumatta sähkömarkkinan muutoksista.
Asiakkaan etuna määräaikaisessa sopimustyypissä on vakaa ja sama sähkönhinta koko sopimuskauden ajan. Toisaalta sama hinta voi olla myös riski. Jos määräaikaisen sopimuksen solmii, kun hintataso on korkealla ja yleinen hintataso laskee, voi oman sopimuksen hinta olla paljonkin markkinahintaa korkeampi.
Määräaikaisen sopimuksen kannattavuus riippuukin täysin sopimushetken ajoituksesta. Parhaassa tapauksessa sähkösopimuksen on onnistunut tekemään juuri oikealla hetkellä, kun sähkön hinta on ollut markkinoilla historiallisen alhaalla, mutta huonoimmassa tapauksessa silloin, kun hinnat ovat huipussaan. Väärällä hetkellä tehdyn sopimuksen kanssa joutuu silloin elämään vielä pitkään.
Sähköpörssin hintoihin perustuva Priima-sopimus
Toinen vaihtoehto on ostaa sähköä jatkuvasti sähköpörssin hinnalla toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Hinta muodostuu tunti tunnilta todellisen kysynnän ja tarjonnan mukaan, jolloin myös hinnat eri tunteina vaihtelevat. Esimerkiksi öisin sähkön hinnat ovat olleet alhaisempia, kun taas päivällä ja yksittäisten kulutuspiikkien aikaan se on usein keskimääräistä korkeampi. Yksittäiset päivät tai tunnit eivät vuositasolla vaikuta sähkön keskihintaan merkittävästi.
Pörssisähkön hintatiedot ovat julkisia ja jatkuvasti kaikkien nähtävillä. Myyjät käyvätkin kilpailua lähinnä lisäpalveluilla ja toimitusmarginaalin suuruudella – tai paremminkin pienuudella. Pörssisähkösopimus on sen myötä myös asiakkaalle läpinäkyvä, koska kaikki hintakomponentit on eritelty laskussa. Hinnoittelu muistuttaakin pitkälti pankkilainojen hinnoittelumallia.
Pörssisähkösopimus eroaa muista sopimustyypeistä, sillä asiakas voi itse suoraan säästää sähkönhinnassa käyttämällä sähköä vuorokauden halvemmille tunneille. Tämän lisäksi pörssisähkön hinnassa ei ole sähkönmyyjän riskimarginaalia, kuten määräaikaisten sopimusten yksikköhinnassa.
Priima-pörssisähkössä on lisäksi mahdollista tehdä hintakiinnityksiä 1-3 kk ajaksi kerrallaan ja jopa kahdeksi vuodeksi tulevaisuuteen. Käytännössä voit siis päättää esimerkiksi tammikuussa, että haluat kiinnittää sähkön hinnan heinä-, elo- ja syyskuulle. Voit tehdä kiinnityksen joko koko energian osalta (100%) tai kiinnittää siitä vain puolet (50%). Näin saat sähköä valitsemallesi ajanjaksolle ja määrälle kiinteään hintaan.
Huomaathan, että vaikka sähkönhinta on kiinnitetty, vaikuttaa oma käyttäytyminen silti kuukauden laskutushintaan kulutusvaikutuksen verran. Kulutusvaikutus laskee laskutushintaa, jos sähköä käytetään edullisemmilla tunneilla ja vähennetään käyttöä kalliimmilla tunneilla. Jos taas sähköä kulutetaan kuun kalleimmilla tunneilla, nousee laskutushinta.
Talvisin hinnankiinnitykset tuovat mielenrauhaa, kun pakkasten tai mahdollisten tuotantohäiriöidenkään aikana ei sähkön hintaa tarvitse sen kummemmin pohtia. Kiinnitysten etu on myös siinä, ettei samaan hintaan tarvitse sitoutua pitkäksi aikaa, vaan kiinnitykset ovat oman valinnan mukaan 1-3 kk jaksoissa. Määräaikaiset sopimukset ovat usein kahden vuoden mittaisia, jolloin minkäänlaista mahdollisuutta reagoida markkinoiden muutoksiin ei ole.
Lataa pdf-muotoinen sähkönostajan opas kotitalouksille täältä >>