Marras-joulukuu 2024 sähkömarkkinakatsaus

Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähkösopimuksen hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.

Spot-hinnoissa voimakasta vaihtelua loppuvuoden aikana 

Vuotta 2024 on jäljellä enää pari viikkoa. Loppusyksyä on leimannut tavanomaista lämpimämpi sää ja myös joulukuu on tähän mennessä toteutunut normaalia lämpimämpänä. Marraskuun keskihinta toteutui noin 5,7 snt/kWh (sis. alv 25,5 %) tasolla. Tämä oli noin puoli senttiä lokakuuta korkeampi. Joulukuun ensimmäinen puolikas on toteutunut suurin piirtein samalla tasolla marraskuun hinnan kanssa. Uusimpien sääennusteiden mukaan joulukuun jälkimmäinen puolikas olisi toteutumassa keskimäärin normaalia lämpimämpänä ja tuulisempana.

Yksittäisinä päivinä (esimerkiksi ti 17.12. ja ke 18.12.) hinnat voivat silti nousta korkealle, kun lämpötila menee pakkaselle ja tuulituotannon määrä laskee alle normaalin. Kuluvan viikon jälkeen alkavat arkipyhät pienentävät sähkön kulutusta ja todennäköisesti hinnat pysyvät maltillisella tasolla vuoden viimeisellä viikolla. Koko joulukuun keskihinta toteutunee marraskuun keskihinnan tasolla tai jonkin verran sitä matalammalla. Edullisimmat hetket kinkun paistamiselle ovat nykyisen ennusteen mukaan sunnuntaina 22.12. tai sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Talven aikana tullaan jatkossakin näkemään suuria hintavaihteluja. Talvella hinnat ovat alttiimpia säiden vaihtelulle kuin kesällä. Talvella pakkaset kasvattavat sähkön kulutusta suuremman lämmitystarpeen kautta, toisaalta tuulivoimalla on entistä suurempi vaikutus tuntihintoihin. Hyvää tässä on se, että talvella lähtökohtaisesti tuulee muita vuodenaikoja enemmän. Huonoa taas se, että aivan kovimmilla pakkasilla, on yleensä myös verrattain tyyntä.

Ydinvoimatuotannot toimivat Suomessa normaalisti pois lukien Olkiluoto 2:n tehorajoitus. Tuolla noin 150 MW pienemmällä tuotannolla ei normaaleissa talvioloissakaan ole suurta merkitystä hintoihin, mutta pitkittyvän kylmän ja tuulettoman jakson vallitessa jokainen puuttuva megawatti olisi hyvä olla käytettävissä. Olkiluoto 2:n tehorajoitus on voimassa aina voimalan seuraavaan vuosihuoltoon asti, joka on aikataulutettu ensi vuoden keväälle. Toinen sähköntuotantoihin liittyvä rajoitus on meneillään muutamissa suuremmissa vesivoimalaitoksissa. Näiden tuotantoja rajoitetaan ainakin meneillään olevalla viikolla jokien jääkansien tekemisen takia.

Myös Ruotsissa on ydinvoimaloiden tuotannon suhteen lähes normaali tilanne, Forsmark 3:n vuosihuolto on kuitenkin edelleen meneillään ja paluu tuotantoon on tapahtumassa vasta tammikuun lopulla. Tämä lisää osaltaan korkeamman hinnan riskiä myös Suomessa, mutta tällä on enemmän vaikutusta Ruotsin hintatasoihin.

Katsaus kiinnityshintojen kehitykseen

Talvi 2025 jakson kiinnityshinta on katsauksen kirjoitushetkellä samalla tai hieman matalammalla tasolla kuin kuukausi sitten. Myöhempien jaksojen kiinnityshinnat ovat laskeneet kuukauden aikana ja alkavat olla kiinnostavilla tasoilla.

Pohjoismaiden vesitilanne oli kesän puoleen väliin asti normaalia huonommalla tasolla. Viimeisten kuukausien runsaat sateet ovat muuttaneet tilanteen täysin ja hydrobalanssi on tällä hetkellä selkeästi normaalia korkeammalla tasolla. Tämä on suurin syy siihen, miksi myöhempien jaksojen hinnat ovat laskeneet. Talvijakson hintaa pitävät korkeammalla riskit mahdollisista ongelmista sähkön tuotannossa sekä maalis-huhtikuulle ajoittuva Olkiluoto 3:n vuosihuolto.

Euroopan kaasuvarastojen täyttöaste on tällä hetkellä noin 80 %, mikä on noin 10 % heikompi kuin viime vuonna tähän samaan aikaan. Kaasuvarastojen tasot ovat edelleen hyvät, mutta jos varastot tyhjenevät samaa vauhtia myös jatkossa, päädytään talven jälkeen selvästi matalammalle tasolle kuin parina edellisenä vuonna. Tämä lisää painetta kaasun hinnan nousulle lopputalvesta, mikä näkyisi osaltaan myös sähkön hinnassa.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid päivitti marraskuussa arviotaan sähkön riittävyydestä Suomessa meneillään olevan talven aikana. Arvion mukaan sähköjärjestelmän toimiessa normaalisti sähköstä ei synny pulaa ja keskimääräisenä talvipäivänä sähköpulan todennäköisyys on pieni. OL2 tehorajoitus ja osaltaan myös Ruotsin ydinvoiman tehovajaus nostavat sähköpulan todennäköisyyttä kylmänä ja tuulettomana jaksona, jos samalle ajalle kohdistuu myös siirtoyhteyden tai kotimaisen suurehkon sähköntuotantolaitoksen vikaantuminen. Mahdollisissa häiriötilanteissa sähkön käytön hintajouston merkitys kasvaa. Tällaiseen hinnan perusteella tapahtuvaan kulutuksen ajoittamiseen Priima-sopimus kannustaa toki muutenkin. Lähimpien jaksojen kiinnityshinnat eivät ennakoi äärimmäisten tilanteiden toteutumista, mutta vaikka todennäköisyys onkin pieni, on se edelleen olemassa.

Reilu viikko vielä ja sitten alamme itse kukin laskeutua joulun viettoon. Toivomme kaikille edullisia sähkön hintoja niin kinkun valmistukseen kuin joulusaunan lämmitykseenkin. Tiesithän, että voit tehdä hintakiinnityksiä* Live-palvelussa talvijaksolle 2025 tai koko ensi vuodelle 31.12.2024 kello 15.00 asti. Tammikuun alusta Live-palveluun tulevat kiinnitettäväksi jaksot helmikuu 2025, maaliskuu 2025 sekä syksy 2026.

*Kiinnityshintoihin lisätään asiakaskohtainen kulutusvaikutus sekä toimitusmaksu. Oman kohteen kiinnityshinnan näet suoraan Live-palvelusta. Kiinnitysjaksot sulkeutuvat ja kiinnitysmahdollisuus poistuu aina muutama vrk ennen hintajakson alkua.

Oiva Omavoiman ohjevideo 100% hintakiinnityksen tekemisestä

Ohjevideo on kuvattu lokakuussa 2023 ja kiinnityshinnat ovat olleet tarjolla kuvaushetkellä. Ajantasaiset kiinnityshinnat näet Liven esimerkkiversiosta. Kiinnityshintoihin (50% kiinnitykset tai 100% kiinnitykset) lisätään aina kuukausimaksu, toimitusmaksu eli marginaali ja kulutusvaikutus (profiilivaikutus).

Pörssisähkön kaveriksi aurinkovoimala tai latauslaite 

Demo-sivullamme pääset kokeilemaan kaikkia Priiman Live-palvelun toimintoja sekä katselemaan esimerkkiasiakkaiden kulutustietoja. Esimerkkiasiakkaista kahdella on katollaan aurinkovoimala, yhdellä sähköauto ja kahden kohteen kulutusta ohjataan energiaohjauspalvelulla. Oman aurinkovoimalan sähköntuotannolla voidaan vaikuttaa suoraan kulutusvaikutuslukuun. Myös sähköauton lataamisen ajoituksella on merkitystä kulutusvaikutuksen näkökulmasta. Tiesithän, että yhden laitteen ohjaaminen pörssihinnan mukaan (esim. lämminvesivaraaja) on maksutonta Omavoiman asiakkaille?

Kohteita vertailemalla pääsee havainnoimaan kulutusvaikutuksen muodostumista ja suuruutta sekä tehtyjen hintakiinnitysten vaikutusta erilaisissa asumismuodoissa ja kulutustottumuksilla. 

Oiva Omavoiman video kulutusvaikutuksesta