Siirry sisältöön

Lämminvesivaraajan ohjaus sähkön hinnan mukaan

Harkitsetko lämminvesivaraajan ohjaamista tuntihintojen mukaan? Ajastamalla lämminvesivaraajan pörssisähkön edullisten tuntien ajaksi voi pörssisähkösopimuksella tai kulutusvaikutuksen sisältävällä yhdistelmä- tai hybridisähkösopimuksella säästää kuukausitasolla sähkölaskussa. Kodin lämpimän veden ajoittamiseen löytyy useampi eri vaihtoehto, alla esittelemme kolme tapaa ajastaa lämminvesivaraajaa.

Lämminvesivaraajan ajastus – kolme tapaa

1. Lämminvesivaraajan käsikäyttö

Käyttöveden lämmitystä voi ohjata käsikäyttöisesti sähkökeskuksesta. Lämminvesivaraajalle on yleensä kolme eri säätöä: pois päältä, päällä käsikäytöllä tai päällä sähkön jakeluverkkoyhtiön ohjauksen (esim. yö/kausisähkö) mukaisesti. Lämminvesivaraajan toimintaa voi ajoittaa laittamalla varaajan päälle manuaalisesti, kun tuntihinta on alhaalla tai kun oma aurinkovoimala tuottaa. Varaajan ohjaus käsipelillä edellyttää kotona olemista sekä ajastuksen päivittäistä muistamista, jotta lämmin vesi ei vahingossa lopu.

2. Lämminvesivaraajan ohjaus verkkoyhtiön palvelulla tai kellokytkimellä

Useimmat sähkön jakeluverkkoyhtiöt tarjoavat ohjauspalvelua, jonka avulla voi ohjata lämminvesivaraajan menemään päälle klo 01. Ohjaus pohjautuu sähköverkkoyhtiön yö/päivä-sähkön toimintaan ja lämmitys kytkeytyy viivästettynä perinteiseen klo 22 verrattuna. Verkkoyhtiön ohjaus ei mahdollista lämminvesivaraajan lämmittämisen keskellä päivää, jos sähkön hinta on esim. runsaan tuulivoiman vuoksi alhaalla tai oman aurinkovoimalan tuotantoa halutaan hyödyntää veden lämmitykseen.

Lämminvesivaraajan ohjausta voi helpottaa asennuttamalla sähkökaappiin kellokytkimen tai hidastinreleen, joka viivästyttää varaajan käynnistymistä suhteessa jakeluverkon yösähkö-ohjaukseen. Hidastinreleen asennuksen sijaan voi olla hyvä hetki harkita älykkäämpää ratkaisua, Shelly-älyrelettä. Shellyn laitteiden avulla kodin lämmityksen voi automatisoida Omavoiman energiaohjauspalvelulla.

3. Lämminvesivaraajan ohjaaminen ohjauspalvelulla

Jos tavoitellaan sähkönkulutuksen kokonaisvaltaista hallintaa, kannattaa ottaa käyttöön energiaohjauspalvelu. Palvelulla Omavoiman asiakas voi veloituksetta ohjata yhtä älyrelettä tai lämpötila-anturia eli esimerkiksi lämminvesivaraajaa. Palvelun käyttöönotto vaatii sähkökaappiin ammattilaisen asentaman Shelly-releen ja palvelun käyttöönoton Online-palvelussa. Ohjauspalvelussa valitaan haluttujen lämmitystuntien lukumäärä ja ohjataan sähkölaitteita joko päälle tai pois päältä sähkön tuntihinnan tai omien käyttötottumusten mukaisesti.

Pörssisähkön ohjauspalvelu

  • kodin lämmitysjärjestelmän ohjausratkaisu, perustuu Shelly-älyreleisiin
  • palvelulla voit ohjata esim. sähköauton latauslaitetta, lämminvesivaraajaa, lattialämmityskaapeleita tai hyödyntää paremmin omaa aurinkotuotantoa eli kasvattaa aurinkopaneelien omakäyttöastetta
  • perustuu sähkön hintavaihteluiden hyödyntämiseen – sähköä käytetään, kun se on edullisempaa tai ohjataan pois päältä, kun sähkö on kallista
  • ohjaus tapahtuu päivittäin automaattisesti, kunhan ohjausasetukset on aluksi laitettu kuntoon
  • Omavoiman pörssisähkön ohjauspalvelu eroaa verkkoyhtiöiden ohjauspalvelusta monipuolisuudellaan: palvelun kautta ohjaat sähkönkulutusta myös poikkeuksellisissa tuotantotilanteissa tai hyödynnät oman voimalan sähköntuotantoa
lämminvesivaraajan_ohjaus_pörssihinnan_mukaan_mob

Lämminvesivaraajan ohjaus – säästöjen suuruus

Lämminvesivaraajan käytön ajastaminen voi tuntua pieneltä teolta, mutta pienelläkin hienosäädöllä voidaan saavuttaa säästöjä sähkölaskulla. Esimerkkilaskelma on tehty vuoden 2023 verollisilla tuntikeskihinnoilla, jotka näkyvät kuvassa. Lämminvesivaraaja on teholtaan 3 kW ja varaaja on päällä joka yö 2 tunnin ajan.

Varaaja päälle klo 22, tuntikeskihinta 6,58 snt/kWh

Jos lämminvesivaraaja käynnistyy joka yö perinteiseen tapaan klo 22 yösähköohjauksella, olisi veden lämmitys maksanut kuukaudessa 11,80 euroa.
3 kW x 2h x 30 = 180 kWh
180 kWh x 6,58 snt/kWh = 11,84 euroa

Varaaja päälle klo 01, tuntikeskihinta 4,60 snt/kWh

Jos lämminvesivaraajan käynnistymistä oltaisiin viivästytetty klo 01, olisi veden lämmitys maksanut kuukaudessa pörssisähkösopimuksella 8,28 euroa.
3 kW x 2h x 30 = 180 kWh
180 kWh x 4,60 snt/kWh = 8,28 euroa

Lämminvesivaraajaa on helppo ohjata esimerkiksi verkkoyhtiöiden palveluilla. Jakeluverkkoyhtiöiden palvelut eivät kuitenkaan mahdollista lämmityksen ohjaamista poikkeuksellisissa tilanteissa, kuten esimerkiksi pörssisähkön hinnan painuessa päiväsaikaan negatiiviseksi eli miinusmerkkiseksi. Omavoiman energiaohjauspalvelulla voidaan poikkeukselliset tuotanto- tai kulutustilanteet huomioida tuntikohtaisesti.

Lämminvesivaraajan ohjaus tuntihinnan mukaan – usein kysytyt kysymykset

Kyllä voit. Lämminvesivaraaja on täydellinen sähkökuorma energiaohjauspalveluun kytkettäväksi. Lämminvesivaraaja on lisäksi yleensä kytketty jonkin kellon tai ajastimen taakse, joten korvaava ohjauskytkentä on tyypillisesti suoraviivainen tehtävä eli edullinen ja nopea asentaa.

Koska aurinkovoimalan tuottama sähkö täytyy käyttää saman tunnin sisällä kuin sitä tuotetaan, solmitaan aurinkovoimalan ylijäämätuotannon osalta aina erillinen ylijäämätuotannon ostosopimus.

Ostosopimuksen hyvityshinta on sidottu tunneittain vaihtuvaan spot-hintaan. Näin ollen mitä korkeampi tuntihinta on, sitä hyödyllisempää se on myydä. Toisaalta taas tuntihintojen painuessa negatiivisiksi, on aurinkovoimalan omistajan järkevää hyödyntää aurinkovoimalan tuotanto mahdollisimman hyvin itse. Näin toimien hyvityshinta ei painu tällaisten tuntien ajaksi negatiiviseksi.

Omavoiman ohjauspalvelussa valitaan haluttujen lämmitystuntien lukumäärä ja ohjataan sähkölaitteita joko päälle tai pois päältä sähkön tuntihinnan ja omien käyttötottumusten mukaisesti.

Kulutusvaikutus eli sähkönkulutuksen ajoitus vaikuttaa tietyillä sähkösopimuksilla laskutushintaan. Pienempien pörssisähkölaskujen lisäksi fiksusta sähkönkäytön ajoituksesta hyötyy myös ympäristö. Kun sähkö on edullista, sitä tuotetaan yleensä Suomessa paljon ja vähäpäästöisesti. Mitä suurempia määriä sähkönkulutusta voidaan ohjata pörssisähkön edullisille tunneille, sitä negatiivisemmaksi eli laskutushintaa alentavaksi saadaan myös kuukauden kulutusvaikutusluku.

Energiaohjauspalvelu on kodin energiankäytön ohjaamiseen tarkoitettu palvelu, jolla voit ohjata helposti sähkönkäyttöäsi pörssisähkön edullisemmille tunneille.

Sähkön kulutusvaikutus eli profiilivaikutus tai käyttövaikutus määräytyy sähkönkäyttösi ja pörssisähkön hintavaihteluiden mukaan. Voit muokata energiaohjauspalvelun avulla sähkönkäyttöäsi sinulle edullisempaan suuntaan ja säästää sähkönmyyntilaskussasi saamalla kulutusvaikutuslukusi negatiiviseksi eli laskun loppusummaa alentavaksi. Yksinkertaisuudessaan kyse on siitä, että kotiautomatiikan avulla on helppo vältellä kalliita pörssitunteja ja hyödyntää spot-sähkön halpoja tunteja.