Annamme verkkosivuillamme vinkkejä, mihin tavallisen kotitalousasiakkaan tai yrittäjän kannattaa kiinnittää erityistä huomiota silloin, kun sähkösopimuksen solmiminen on ajankohtaista.
Sähkösopimuksen solmiminen puhelimessa
Sähkösopimuksia solmitaan nykyisin pääosin jonkin sähköisen viestintäkanavan kautta. Tällaista verkkosivujen kautta tai puhelimessa tapahtuvaa kaupankäyntiä kutsutaan etämyynniksi. Etämyynnissä sopijaosapuolet eivät ole yhtä aikaa fyysisesti läsnä ja sähkösopimus tehdään ns. etäviestimen välityksellä eli puhelimessa, verkkosivuilla tai postin välityksellä. Etämyyntitilanteissa kuluttajalla on yleensä 14 vuorokauden peruutusoikeus ja peruuttamisen syytä ei tarvitse ilmoittaa. Sopimuksen voi silti purkaa myös 14 vrk perumisoikeuden jälkeen, jos myyntitilanteessa ei ole kerrottu kaikkia sähkösopimuksen solmimisen kannalta oleellisia ennakkotietoja kuten kuluttajansuojalaki säätelee.
Sähkösopimuksen solmiminen puhelimessa - neljä vinkkiä
Olemme koonneet esimerkkitapauksia meille vastaantulleista myyntitilanteista, joissa on hyvä olla tarkkana puhelimessa. Muun muassa alla listattuihin asioihin huomiota kiinnittämällä tulee varmasti käyneeksi läpi tarjotun sähkösopimuksen kaikki oleelliset ominaisuudet, jolloin ostopäätös on helppo tehdä.
Erikoistarjous tarjolla tietyllä asuinalueella - nykysopimusta edullisempi hinta uudelle sopimukselle
Sähkönmyyjä aloittaa puhelun kertomalla, että juuri nyt meillä on tarjolla tälle asuinalueelle hinnanalennuskampanja. Suostuttelukeinona voidaan käyttää vakuutteluita siitä, kuinka nyt esitelty tarjous on taatusti halvempi kuin paikallisen sähkönmyyjän hinta.
Kuinka toimia? On tärkeää muistaa, että toisen sähkönmyyjän edustaja ei voi mitenkään tietää tai edes saada selville, mistä tällä hetkellä sähköä ostat ja mihin hintaan. Ennen uuden sopimuksen solmimista on hyvä tarkastaa nykymyyjältä tai sähkölaskulta nykyinen sopimushintasi. Hintavertailussa on hyvä huomioida, että puhelimessa sähköä myyvä taho voi käyttää nykyisen yhtiön vanhaa hintaa tai sopimustyyppiä, joka ei välttämättä ole käytössä sinulla. Tietyissä tilanteissa voi siis käydä niin, että vaihdat tietämättäsi kalliimpaan sopimukseen.
Teemme yhteistyötä paikallisen sähköyhtiön tai verkkoyhtiön kanssa
Myyjä saattaa viitata puhelussa paikalliseen verkkoyhtiöön ja johdatella keskustelua siten, että puhelu soitetaan yhteistyössä paikallisen toimijan kanssa. Voidaan myös todeta, että asiakkaan sähköntoimitus jatkuu edelleen paikallisen yhtiön kanssa, vaikka sähkösopimus nyt tehtäisiinkin soittajan edustaman yhtiön kanssa.
Miten toimia? Verkkoyhtiöt kuten Rauma Energia Sähköverkko, Vakka-Suomen Voima, Leppäkosken Sähkö tai Valkeakosken Energia eivät tee suoraan markkinointiyhteistyötä sähkönmyyjien kanssa. Verkkopalvelusopimus määräytyy aina asuinpaikkasi eli kiinteistön sijainnin mukaan eikä verkkoyhtiötä voi itse valita. Sähkömyyntisopimuksen voit solmia haluamasi toimijan kanssa, mutta verkkoyhtiöillä ja sähkönmyyjillä ei ole suoria yhteistyösopimuksia keskenään. Puhelimessa voidaan siis viitata vain verkkosopimuksen jatkumiseen ennallaan vaikka se jatkuisi nykyisellään joka tapauksessa.
Tarjouksen sijaan lähetetään sopimusvahvistus puhelun jälkeen
Puhelimessa voidaan antaa ymmärtää, että asiakas suostuu ainoastaan ottamaan vastaan tarjouksen, ei sitovaa sähkösopimusta. Todellisuudessa postin mukana saapuukin kuitenkin sopimusvahvistus, ei kirjallinen tarjous. Sopimusvahvistus saattaa lisäksi viipyä matkalla niin kauan, että harkinta-aikaa sopimuksen suhteen on käytännössä jäljellä enää hyvin vähän tai ei ollenkaan.
Toimi näin: Sähkösopimuksen solmimiseen etämyynnissä, eli esimerkiksi puhelimessa kuuluu 14 vrk täysi peruutusoikeus sekä sopimuksen vahvistusilmoitukseen liittyvä kolmen viikon huomautusaika. Jos olet kuitenkin sitä mieltä, että myyntitilanteessa ei kerrottu kaikkea sopimuksen teon kannalta oleellisia seikkoja tai oletkin saanut sopimuksen pyytämäsi tarjouksen sijaan, voit aina vaatia sopimuksen purkua. Helpoin tapa kiistää sähkösopimus tällaisessa tilanteessa on olla yhteydessä paikalliseen verkkoyhtiöön.
Pörssisähkösopimuksen hinta ei ollutkaan se, mistä puhelimessa sovittiin
Pörssisähkösopimukset ovat tutkitusti pitkällä aikavälillä tarkasteltuna edullisin tapa ostaa sähköä. Puhelimessa saatetaan kertoa pörssisähkösopimuksesta esimerkiksi edellisen vuoden keskiarvohinta (vuonna 2020 3,47 snt/kWh) tai mainita edellisten kuukausien keskihintoja. Laskulla pörssisähkö onkin maksanut enemmän tai joissain tapauksissa vähemmän kuin puhelimessa esiteltiin.
Mistä on kyse: Pörssisähkösopimuksilla sähkön hinta vaihtuu tunneittain pohjoismaisen sähköpörssin SPOT-hinnan mukaan. Omavoiman pörssisähkösopimuksissa sähkönhinta laskutetaan kuukausittain. Jos sähkönkäyttö on painottunut kuukauden keskihintaan suhteutettuna kalliimmille tunneille, on sähkölaskulla näkyvä hinta kuukauden keskihintaa kalliimpi. Jos taas sähköä on käytetty edullisemmilla tunneilla, on laskutushinta usein keskihintaa alempi. Pörssisähkön tuntihinnat ovat yleensä öisin edullisempia, minkä vuoksi sähkölämmittäjän on usein järkevä valita pörssisähkösopimus. Pörssisähkösopimuksen valinnassa on hyvä myös ymmärtää myös sijoitusmaailmasta tuttu lausahdus siitä, että menneet hinnat (tai tuotot) eivät ole tae tulevasta. Tästä huolimatta olemme koonneet spot-hintojen hintahistoriaa sivuillemme vuoden 2018 tammikuusta tähän päivään asti.