Artikkeli on julkaistu Omavoiman asiakaslehden vuoden 2024 kolmannessa numerossa syyskuussa 2024.
Teksti Ari J. Vesa, Adaton viestintä.
Vuotava vesi on kallista
Vettä ei kannata tuhlata. Varsinkin vesivuodot tuovat helposti melkoisen lisän vesi- ja lämmityslaskuun, samoin kuin pitkät suihkut ja muu suurpiirteinen vedenkulutus. Kiinnitä huomio vesikalusteisiin ja veden käyttötapoihin.
Pienetkin vesivuodot aiheuttavat turhia kuluja. Taloyhtiöissä kustannukset kertautuvat omakotitaloon verrattuna, jos useampi vessanpönttö tai hana tiputtaa hiljalleen. Kun vesi ostetaan vesiyhtiöltä, maksetaan yleensä joka tipasta sekä vesimaksua että jätevesimaksua. Pieni, lähes huomaamaton vuoto voi kerryttää kustannuksia runsaastikin. Siksi on tärkeää korjata vuotavat hanat ja vessanpöntöt viipymättä sekä tarkkailla vesikalusteita säännöllisesti.
Vessanpöntön huomaamattoman vuodon voi paljastaa vessapaperitestillä. Aseta pala vessapaperia pöntön sisäpuolelle seinämää vasten. Mikäli paperi kastuu, on se merkki säiliön vuotamisesta. Vesihanan vuodon huomaa yleensä helpommin. Taloyhtiölle on kehitelty erilaisia seurantakeinoja, kuten vuotovahtipalvelut. Nämä kertovat, jos vesimittari pyörii tauotta, jopa öisin asukkaiden nukkuessa. Taloyhtiöissä asukkaita on hyvä muistuttaa ilmoittamaan huoltoliikkeelle tai isännöitsijälle pienistäkin vuodoista.
Energiansäästöä uusilla kalusteilla
Uudet vesikalusteet, hanat, suuttimet ja vessanpöntöt kuluttavat vähemmän vettä kuin vanhat. Niillä saadaan säädettyä paineita alemmas, jottei esimerkiksi hanan avaaminen ja suihku kuluta liikaa vettä.
Taloyhtiöissä osa toimista vaatii enemmän suunnittelua ja esimerkiksi yhtiökokoukselta valtuutuksen investointiin. Tällaiset merkittäviä säästöjä tuovat investoinnit ovat kuitenkin kannattavia, ja ne saavat hyvin selvitettyinä yleensä yhtiökokouksessa riittävän kannatuksen. Omakotitalossa säästöpäätöksen voi tehdä heti.
Paineet kuriin venttiilillä
Vesiverkoston paineen tarkastaminen on hyvä säästökeino. Monessa kohteessa käyttövesiverkoston paineet ovat liian korkeita taloyhtiöiden tai kotien tarpeisiin. Kun paine ja virtaamat ovat liian kovat, tulee hanoista liikaa vettä. Tämä nostaa käsienpesuun tai suihkuun käytetyn vesimäärän turhan korkeaksi. Peseytyminen kuluttaa lähes puolet ihmisen käyttämästä vedestä. Vesijohtoverkon korkeaa painetta voi hillitä talon käyttövesiputkistoon lisättävällä paineenalennusventtiilillä. Jo pelkkä venttiilin asennus vähentää vedenkulutusta, mutta jos investoidaan myös vesikalusteisiin, vedensäästö vain kasvaa.
Käyttötottumuksilla iso merkitys
Astioiden peseminen juoksevan veden alla tai 10 minuutin lämmin suihku nostavat veden ja lämmityksen kulukäyrät
ylös. Järkevällä vedenkäytöllä saavutetaan merkittäviä säästöjä. Asialla on yhtä suuri merkitys niin omakotitalossa kuin taloyhtiössä. Jokainen meistä maksaa vesi- ja lämmityskuluja joko suoraan, vastikkeessa tai vuokrassa.
Huolellinen vedenkäyttö on myös ekologisuutta. Suomessa ei ole toistaiseksi ollut puutetta puhtaasta vedestä, mutta jo Euroopasta löytyy alueita, joissa vedestä on ajoittain pulaa. Veden käyttö on myös energiakysymys ja sitä myötä osa energiankulutustamme.