Syyskuu 2023 sähkömarkkinakatsaus
Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähköön kuuluvien hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.
Säänkuvan käänne ja kaasumarkkinan epävarmuudet nostavat hintoja
- Kuluvalla viikolla korkeimmat spot-hinnat nähdään tiistaina ja keskiviikkona, kun tuulituotannon määrä laskee selvästi tavanomaista alemmaksi. Spot-hinnoissa suuret vaihtelut ovat jatkuneet myös lokakuussa ja säällä yhä suurempi vaikutus hintatasoon syksyn ja talven aikana.
- Syyskuun spot-keskihinta toteutui noin 4,1 snt/kWh (kaikki hinnat sis. alv 24 %) tasolla, kuukauden loppupuolella nähtiin erittäin matalia hintoja.
- Konfliktit Lähi-Idässä ja kaasumarkkinan epävarmuudet nostaneet kiinnityshintoja.
Spot-hinnat ovat lokakuussa jatkaneet vaihteluaan. Pääsääntöisesti hinnat ovat toteutuneet matalalla, mutta yksittäiset päivät ja näiden päivien sisällä yksittäiset tuntihinnat ovat nousseet jopa erittäin korkealle. Lokakuun alussa korkeimmat tuntihinnat olivat jopa 40 snt/kWh tasolla, mutta vastaavasti jopa suurimman osan tuntien hinnat ovat painuneet lähelle nollaa tai negatiiviseksi. Viime viikkoina korkeimmat spot-hinnat ovat toteutuneet maanantaisin. Tämä on vain sattumaa, vaikka teollisuuden ja palvelusektorin kulutukset viikon alussa ovatkin korkeammalla kuin muina arkipäivinä. Edeltävinä maanantaipäivinä tuulituotannon määrät ovat olleet heikkoja ja tällä on suurempi vaikutus hintatasoihin kuin kulutuksen nousulla.
Kuluvalla viikolla korkeimmat spot-hinnat nähdään tiistaina ja keskiviikkona, kun tuulituotannon määrät jäävät tavanomaisen alapuolelle. Näillä näkymin päivätuntien hinnat nousevat jopa yli 20 snt/kWh tasolle, mutta sähkön käyttöä ajoittamalla voit säästää huomattavasti, koska esimerkiksi illalla ja yöllä hinnat ovat lähellä nollaa. Uusimmissa ennusteissa myös loppuviikolla on luvassa tavanomaista matalampaa tuulituotantoa ja samaan aikaan lämpötilat laskevat normaalia matalammalle. Näin ollen koko viikon keskihinta tulee olemaan edellisiä viikkoja korkeampi.
Viikon alun sääennusteissa kylmempi ja kuivempi jakso on jäämässä toistaiseksi vain kuluvan viikon mittaiseksi. Ensi viikon aikana lämpötila nousee näillä näkymin jo tavanomaista korkeammalle.
Lokakuun aikana Suomessa ja myös energiamarkkinoilla on riskitekijöitä ovat kasvattaneet kaksi tapahtumaa maailmalta. Lähi-Idässä alkanut konflikti on näkynyt energiamarkkinoilla öljyn, hiilen ja kaasun hinnan nousuna. Pitkittyessään konfliktilla ja esimerkiksi tästä seuraavilla pakotteilla voisi olla vaikutusta globaaleihin kuljetusketjuihin tai polttoaineiden saatavuuteen. Euroopan kannalta mielenkiinto kohdistuu erityisesti LNG-toimitusten jatkuvuuteen, vaikka kaasuvarastot ovatkin talveen lähdettäessä erittäin hyvässä asennossa.
Suomen ja Viron välisessä kaasuputkessa havaittiin lokakuun alussa vuoto. Suht pian selvisi, että vauriot ovat todennäköisesti seurausta ulkopuolisesta tekijästä. Suomessa eri viranomaiset ovat tulleet julki kommenteilla, että sähkön tai kaasun saatavuus on turvattu talven aikana putken rikkoontumisesta huolimatta. Näin varmasti onkin ja sähkön hintaan tällä ei ole suurta vaikutusta, mikäli talvesta tulee normaali. Erittäin korkean kulutuksen tilanteissa kaasua saatetaan tarvita myös sähkön tuotannossa, mutta nämä hetket eivät ole kovin todennäköisiä normaalitilanteessa. Suomen sähköntuotannon tilanne on parempi kuin viime talvena OL3:n ja kasvaneen tuulivoimakapasiteetin ansiosta.
Kuitenkin molemmat viime viikkojen tapahtumat ovat nostaneet energiamarkkinoiden riskikertoimia ylöspäin. Vuoden aikana Euroopan energiainfrassa on tapahtunut kaksi vakavaa vikaantumista ja markkinoilla arvioidaan voisiko vastaavia tulla vielä lisää. Mahdollisilla seuraavilla tapahtumilla olisi aikaisempia suurempi merkitys Euroopan kaasunsaannin osalta ja tästä johtuen kaasumarkkinoilla lähijaksojen hinnat ovat nousseet voimakkaasti. Edellä mainitun lisäksi myös Lähi-Idän konfliktin seuraukset hermostuttavat energiamarkkinoita.
Katsaus kiinnityshintojen kehitykseen – hinnat noususuunnassa
Sähkön johdannaishinnat (joihin myös Priima-sopimukset hintakiinnitykset perustuvat) ovat nousseet viimeisen kuukauden aikana. Säänkuvan muuttuminen kuivempaan ja kylmempään suuntaan jopa poikkeuksellisen sateisten kuukausien jälkeen, on suurin syy hintojen nousulle. Toinen hintoja nostanut tekijä on energiamarkkinoiden riskitasoja nostaneiden kahden tapahtuman toteutuminen viime viikkoina. Lyhyellä tähtäimellä hinnat ovat todennäköisesti edelleen noususuunnassa, mutta jos kaasumarkkinaan liittyvät epävarmuudet hälvenevät voisi hinnat tulla takaisin alemmas vielä ennen talven alkamista. Toisaalta jos tapahtuu jotain uutta ja yllättävää, voi hinnat myös nousta, koska kaasumarkkina on aikaisempia vuosia herkempi erilaisille häiriöille niukemman tuontikapasiteetin seurauksena.
Vuoden 2024 talvijakson kiinnityshinta on tällä hetkellä noin 11 snt/kWh* eli kiinnityshinta on samalla tasolla kuin heinäkuun alussa. Vieläkään ei ole liian myöhäistä miettiä, voisiko kiinnityshinnat olla sopivalla tasolla varmistaakseen tulevan talven hintatasoa oman kohteensa osalta.
*Kiinnityshintoihin lisätään asiakaskohtainen kulutusvaikutus sekä toimitusmaksu. Oman kohteen kiinnityshinnan näet suoraan Live-palvelusta. Kiinnitysjaksot sulkeutuvat ja kiinnitysmahdollisuus poistuu aina muutama vrk ennen hintajakson alkua.
Tutustu tästä Priima-sähkön Live-palveluun, minne olemme koonneet esimerkkiasiakkaiden sähkönkulutustietoja. Tarkastelemalla maalämpö- ja sähkölämmitysasiakkaan kulutustottumuksia, on helppo havaita, että pörssisähköasiakkaan laskutushinta riippuu voimakkaasti siitä, koska sähköä käytetään. Mitä enemmän kulutus painottuu kuukauden edullisemmille tunneille, sitä suurempi kulutusvaikutus on. Kulutuksen ajoittaminen edullisille tunneille ja kulutushuippujen välttely on järkevä teko myös koko Suomen sähkön saatavuuden ja tuotannon kannalta.