Sähkönostajan opas kuluttajille

Lataa opas pdf-muodossa:
Sähkönostajan opas.

Priima- Sähkönostajan opas omakotitaloasujalle

Maailma muuttuu ja myöskään sähkön ostaminen ei ole enää vain teknistä ja puuduttavaa sähkösopimusten vertailua pelkän hinnan perusteella. Sähkön tuntimittauksen myötä asiakkaiden rooli ja merkitys osana koko sähkömarkkinaa vahvistuu koko ajan. Voit ryhtyä tuottamaan sähköä itse aurinkopaneeleilla ja myydä ylijäämäsähkön verkkoon. Voit jatkossa osallistua helposti myös sähkön kulutushuippujen tasaamiseen, kun siihen liittyvät kysynnänjoustopalvelut yleistyvät. Sähköisen liikenteen kasvu tuo uusia vaatimuksia ja mahdollisuuksia sähköautojen lataamiseen ja entistä älykkäämmät kodin sähkölaitteet ovat entistä paremmin ohjattavissa sähkön hinnan ja kysynnän mukaan. Kaikki tämä on tuonut uusia vaatimuksia myös sille, millainen sähkösopimus vastaa parhaiten niin tämän päivän, kuin tulevaisuudenkin tarpeisiin.

Sähkön tarjoajista ei nykypäivänä sinänsä ole pulaa. Sähköä tarjotaan toinen toistaan houkuttelevimmin hintalupauksin niin puhelimessa, kauppakeskuksissa kuin eri tapahtumissakin siitäkin huolimatta, että kaikki sähkökauppiaat ostavat sähkönsä samasta paikasta ja täsmälleen samaan hintaan, eli sähköpörssistä.

Uuden sähkösopimuksen tekeminen on Suomessa teknisesti helppoa, sillä pelkkä vaisu “kyllä” riittää. Pian postiluukkuun kolahtaakin lasku uudelta myyjältä, ja olet parhaimmillaan sitoutunut kahdeksi vuodeksi sopimukseen, jonka kannattavuus ja myyjän palvelukyky sekä -halu selviävät vasta ajan myötä.

Lue millaisia mahdollisuuksia sähkömarkkinoiden muutos tuo asiakkaalle, miten pörssisähkö eroaa totutusta tavasta ostaa sähköä ja mitä hyötyä se tuo tullessaan! Saat myös vinkkejä oikean sähkösopimuksen valintaan sekä keinoja luotettavan myyjän tunnistamiseen.

Hyödyllisiä lukuhetkiä toivottaa Omavoima
 

Sähköä määräajaksi ja kiinteällä hinnalla

Sähkösopimuksen valinta - millainen sopimus minulle sopii?

Vaikka sähkösopimuksen ostaminen onkin helppoa, sen valinta ei välttämättä sitä ole, sillä vaihtoehtoja on paljon ja tarjoajia runsas joukko. Sopimuksen valintaa varten tärkeintä on tietää, paljonko sähköä käytät, mitä tällä hetkellä siitä maksat ja mitä sopimukseltasi odotat.

Sen jälkeen kaikki on paljon helpompaa! Asiasta ei kuitenkaan kannata tehdä mörköä, vaan on hyvä perehtyä erilaisiin vaihtoehtoihin. Lue lisää tästä oppaasta, millaisia vaihtoehtoja sähkösopimuksissa on, niin vältyt harmeilta ja saat itsellesi parhaiten sopivan ratkaisun.

Sähköä määräajaksi ja kiinteällä hinnalla

Perinteinen tapa solmia sähkösopimus on ollut määräaikaiseen sopimukseen sitoutuminen kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Sopimusta ei voi irtisanoa kesken sopimuskauden, vaan se päättyy vasta määräajan umpeutuessa – poikkeuksena tietysti esimerkiksi muutto, jolloin sopimus purkautuu.

Määräaikaisen ja kiinteähintaisen sähkösopimuksen myyjä joutuu hinnoitteluhetkellä arvioimaan sähkön hintakehitystä jopa kahdeksi vuodeksi tulevaisuuteen. Samalla myyjän on varmistettava, että hinnassa on mukana sen verran katetta, että jokainen myyty sähkösopimus pysyisi kannattavana koko sopimusajan. Muutoin ei kauppa kannata.

Asiakkaan etuna tässä sopimustyypissä on, että silloin tietää sähkön hinnan pysyvän samana koko sopimuskauden. Toisaalta se voi olla myös riski, sillä yleisen hintatason laskiessa voi sopimuksen hinta olla paljonkin markkinahintaa korkeampi.

Määräaikaisen sopimuksen kannattavuus riippuukin täysin sopimushetken ajoituksesta. Parhaassa tapauksessa sähkösopimuksen on onnistunut tekemään juuri oikealla hetkellä, kun sähkön hinta on ollut markkinoilla historiallisen alhaalla, mutta huonoimmassa tapauksessa silloin, kun hinnat ovat huipussaan. Väärällä hetkellä tehdyn sopimuksen kanssa joutuu silloin elämään vielä pitkään.

Määräaikaisen sähkösopimuksen haasteena on sopimuksen tekohetken sattuminen juuri halvimpien hintojen aikaan. Oikeaan aikaan tehtynä voi saada sähkönsä edullisesti, mutta korkeiden hintojen aikaan voi joutua sitoutumaan epäedulliseen sopimukseen pitkäksi aikaa.

Sähköpörssin hintoihin perustuva sopimus

Toinen vaihtoehto on ostaa sähköä jatkuvasti sähköpörssin hinnalla, eli toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Hinta muodostuu tunti tunnilta todellisen kysynnän ja tarjonnan mukaan, jolloin myös hinnat eri tunteina vaihtelevat. Esimerkiksi öisin sähkön hinta voi olla jopa lähellä nollaa, kun taas päivällä ja yksittäisten kulutuspiikkien aikaan se on usein keskimääräistä korkeampi. Yksittäiset päivät tai tunnit eivät kuitenkaan vuositasolla vaikuta sähkön keskihintaan merkittävästi.

Pörssisähkön hintatiedot ovat julkisia ja jatkuvasti kaikkien nähtävillä. Myyjät käyvätkin kilpailua lähinnä lisäpalveluilla ja toimitusmarginaalin suuruudella – tai paremminkin pienuudella. Pörssisähkösopimus on sen myötä myös asiakkaalle läpinäkyvä, koska kaikki hintakomponentit on eritelty laskussa. Hinnoittelu muistuttaakin pitkälti pankkilainojen hinnoittelumallia.

Pörssisähkösopimuksessa asiakas voi itse vaikuttaa sähkönsä hintaan esimerkiksi painottamalla sähkön käyttöä vuorokauden halvemmille tunneille. Tämän lisäksi pörssisähkön hinnassa ei ole sähkönmyyjän riskimarginaalia, kuten määräaikaisten sopimusten yksikköhinnassa. Siksi pörssisähkö on pidemmällä aikavälillä aina edullisin tapa ostaa sähköä.

Pössisähkö on halvinta yöaikaan kysynnän ollessa vähäisempää.

Uusilla sähkömarkkinoilla sähkösopimukselta vaaditaan älykkyyttä

Vielä vuosikymmen sitten sähkön tuotanto pystyi esimerkiksi talvipakkasilla vastaamaan nopeasti kasvavaan sähköntarpeeseen lisäämällä tuotantoa. Uusiutuvan ja sääriippuvaisen sähköntuotannon osuus Suomen sähkön tarpeesta on sittemmin nopeasti kasvanut tuulivoiman ja aurinkosähkön yleistymisen myötä. Tämä vaatii vuorostaan enemmän joustavuutta sähköjärjestelmältä, kun sähköä tulee tai ei tule säätilasta riippuen.

Uudentyyppinen Priima-sähkösopimus on uusien palvelujen mahdollistaja entistä älykkäämmän sähköverkon ja kodin välillä. Käyttämäsi sähkö on koko ajan valmiiksi kilpailutettua pörssisähköä, jolloin voit vaikuttaa itse sähkön hintaan ilman jatkuvaa kilpailuttamisen vaivaa. Voit myös vakauttaa sähkön hintaa tekemällä hintakiinnityksiä esimerkiksi talvikauden ajaksi. Jos omistat aurinkosähköjärjestelmän, saat itse tuottamastasi ja myymästäsi sähköstä parhaan mahdollisen hyödyn. Tuntikohtainen sähkön mittaus mahdollistaa lähitulevaisuudessa myös osallistumisen kysynnänjoustoon silloin, kun sähköstä on niukkuutta.

Määräaikaisen ja pörssisähkösopimuksen erot.
Määräaikaisen ja pörssisähkösopimuksen erot.

Hintakiinnitykset tuovat lisää varmuutta

Jos kaipaat tuntipohjaiseen hinnoitteluun enemmän vakautta, voit hyödyntää hintakiinnityksiä. Priima-sopimuksessa on mahdollista tehdä hintakiinnityksiä kolmelle kuukaudelle kerrallaan ja jopa kahdeksi vuodeksi tulevaisuuteen. Käytännössä voit siis päättää esimerkiksi tammikuussa, että haluat kiinnittää sähkön hinnan heinä-, elo- ja syyskuulle. Voit tehdä kiinnityksen joko kokonaan energian hinnasta, tai kiinnittää siitä vain puolet. Näin saat sähköä valitsemallesi ajanjaksolle kiinteään hintaan.

Esimerkiksi talvisin hinnankiinnitykset tuovat mielenrauhaa, kun pakkasten tai mahdollisten tuotantohäiriöidenkään aikana ei sähkön hintaa tarvitse sen kummemmin pohtia. Kiinnitysten etu on myös siinä, ettei samaan hintaan tarvitse sitoutua pitkäksi aikaa, vaan kiinnitykset ovat kolmen kuukauden jaksoissa. Määräaikaiset sopimukset ovat usein kahden vuoden mittaisia, jolloin minkäänlaista mahdollisuutta reagoida markkinoiden muutoksiin ei ole.

Hintakiinnitysten avulla voit halutessasi varmistaa kiinteän hinnan ennakkoon koko sähkönkäytöllesi tai osalle siitä esimerkiksi talvikaudella.

Kuusi vinkkiä valintaan vaikeuksien välttämiseksi

Vaikka suurin osa sähkönmyyjistä noudattaakin hyviä kauppatapoja, mahtuu joukkoon valitettavasti myös muunlaisia yrittäjiä. Myyjän ja hänen edustamansa yrityksen taustat kannattaa tarkistaa esimerkiksi vierailemalla yrityksen nettisivuilla. On myös syytä varmistaa, että luvattu tarjous on todellakin tarjous eikä sopimus ja miltä yhtiöltä tarjous tosi asiassa tulee.

Muutamat hyvin tyypilliset piirteet ja toimintatavat paljastavat epäluotettavan myyjän. Kiireisen oloinen ja epäselvästi itsensä ja yrityksensä esittelevä myyjä voi olla sellainen, mutta on myös muita merkkejä, joista voi tunnistaa epämääräisen sähkönmyyjän, jonka tavoitteena on ainoastaan saada kauppa nyt ja heti, eikä niinkään välittää siitä, mikä olisi asiakkaan etu.

  • Myyjän hoputukseen ei kannata alistua, vaan vaadi kuultavaksesi kaikki sopimuksen yksityiskohdat niin, että ymmärrät ne.

  • Tarkista, liittyykö hintaan mahdollisesti muita lisäkuluja tai onko sopimuksessa sellaista pykälää, jonka perusteella myyjä voi nostaa hintoja yksipuolisesti.

  • Älä suostu sellaiseen sopimukseen, jossa maksat sähköstä etukäteen. Se on hyvän markkinatavan vastaista ja vastoin lakia.

  • Varmista, että myyjällä on tarjota hyvin toimiva nettipalvelu, josta pystyt itse seuraamaan, mistä maksat ja paljonko sähköä kuluu.

  • Jos saat kotiisi vastoin pyyntöäsi valmiin tilausvahvistuksen, reklamoi siitä myyjäyhtiöön kirjallisesti pian. Jos sopimuksen peruuttaminen ei muutoin onnistu, vaadi kuultavaksesi kyseisen puhelun nauhoitus.

  • Kirjoita lopuksi ylös myyjän yritys, soittajan nimi ja yhteystieto, jos ne jäävät puhelun aikana vähänkään epäselviksi.

Haluatko lisätietoja?

Toivottavasti sait hyviä vinkkejä sähkösopimuksen valintaan! Sähköasioista ei tarvitse tietää kaikkea, vaan asiantunteva myyjä osaa auttaa sinua eteenpäin ja vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin mielellään.

Tutustu myös Priima-sähkösopimukseen, joka on pidemmän päälle aina edullisin tapa ostaa sähköä ja helpoin tapa hyödyntää uusia sähkön käytön mahdollisuuksia myös tulevaisuudessa.