Sähkönhinta uusi musta
Teksti on julkaistu joulukuussa 2024 Vakka-Suomen Voiman ja Rauman Energian asiakaslehdissä.
Teksti Oskari Hiipakka & kuva Anna Liukas Photography
Elettiin syksyä 2021, kun istuin ystävieni kanssa illallispöydässä vaihtaen kuulumisia. Keskustelun siirtyessä töihin, ainoa niihin liittyvä kysymys minulle oli: ”Mistä saan halvimman kaksivuotisen sähkösopimuksen?”.
Luonnollisesti olen päässyt käymään syvällisempiäkin keskusteluja sähkömarkkinasta, erilaisista sähkösopimuksista ja sähkön hinnasta, mutta mielestäni tuohon kysymykseen tiivistyy melko hyvin, miten sähkösopimuksiin ja sähkön hintaan yleisesti suhtauduttiin. Sähkö, on hyödyke, joka tulee samanlaisena töpselistä riippumatta siitä, keneltä sen ostaa.
Nyt kolme vuotta myöhemmin tuntuu surrealistiselta, että tuosta kaikesta on niinkin vähän aikaa. Surrealistiselta siksi, että tilanne on muuttunut merkittävästi. Keskusteluiden määrä on noussut sekä niiden laatu on muuttunut. Halvimman hinnan sijaan nyt pohditaan mikä voisi olla paras sopimustyyppi, mitä toimia voi tehdä energiansäästön nimissä, miten sähkönkäyttöään voisi ajoittaa paremmin tai minkälaiset investoinnit lämmitysmuodon vaihtamiseen tai omaan pientuotantoon olisivat kannattavia.
Miten tähän tilanteeseen päädyttiin? Vuonna 2022 alkanut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan oli alkusysäys Euroopassa alkavalle energiakriisille, joka nosti sähkönhinnat vuoden loppuun mennessä ennennäkemättömille tasoille ja tämä asetti niin sähkönkäyttäjät kuin sähkönmyyjätkin täysin uuden tilanteen eteen. Tämä myös toi energiaan sekä sähkönmyyntiin liittyvät keskustelut kaikkien huulille.
Mikäli energiakriisistä tulisi löytää jokin hopeareunus, sanoisin sen olevan kasvanut mielenkiinto energiaan liittyviä kysymyksiä kohtaan. Kriisi ja sen jälkeinen aika on saanut loppukäyttäjät pohtimaan enemmän omaa sähkönkäyttöään, mikä on puolestaan saanut sähkönmyyjät kehittämään uudenlaisia tuotteita ja palveluita, jotta voitaisiin vastata paremmin asiakkaiden laajentuneisiin tarpeisiin.
Onko sähköstä tullut uusi musta? Vaikea sanoa, mutta toivon että sähkönkäyttöön, hintavaihteluihin ja oman kulutuksen optimointiin liittyvät keskustelut pysyvät yllä. Näiden keskustelujen kautta syntyy dialogeja yhtiöiden ja loppukäyttäjien välillä, mikä puolestaan toimii erinomaisena ajurina uuden kehittämiselle.