Maaliskuu 2023 sähkömarkkinakatsaus
Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähköön kuuluvien hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.
Maaliskuun alussa korkeampia hintoja, Olkiluoto 3:n koekäytön jatkuminen madaltaa hintatasoja jatkossa
- Pitkään piilossa pysytellyt talvi näytti merkkejä olemassaolostaan maaliskuun alkupuolella. Tämä nosti kuukauden alkupuolen spot-hintoja korkeammalle kuin mihin tammi-helmikuussa ehdittiin tottua.
- Helmikuun spot-sähkön keskihinta Suomessa toteutui noin 8,8 snt/kWh tasolla (kaikki hinnat sis. alv 10%).
- Olkiluoto 3:n koekäytön jatkuminen madaltaa korkeampien hintojen riskiä kuukauden jälkimmäisellä puoliskolla.
Normaalia lämpimämpi ja tuulisempi säänkuva muuttui maaliskuun alkupuolella normaalia kylmemmäksi. Samaan aikaan myös tuulisuuden määrä madaltui. Näiden tekijöiden yhteisvaikutuksesta sähkön spot-hinnat nousivat korkeammalle kuin aiemmin tämän vuoden aikana. Maaliskuun alkupuolella nähtiin Suomessa myös tämän talven kulutushuippu, kun eräänä arkiaamuna sähkön kulutus oli korkeimmillaan 12192 MW.
Viime päivinä säänkuva on muuttunut takaisin lämpimämpään ja tuulisempaan suuntaan, vaikka lämpötilat eivät olekaan toistaiseksi nousseet samaan tapaan yli normaalilämpötilojen kuten aiemmin tänä vuonna. Tämä yhdessä OL3:n koekäytön jatkumisen kanssa pitää korkeiden hintojen riskiä aiempaa pienempänä. Loppukuun hintaennuste onkin matalampi kuin maaliskuun keskihinta tähän mennessä.
Euroopassa viime vuodelta tutut ongelmat ovat nostaneet päätään, kun Ranskan ydinvoimalaitoksista on löytynyt uusia korroosioepäilyjä. Mahdollisilla ja todennäköisillä lisäselvityksillä tulee olemaan pidemmällä aikavälillä vaikutusta käytössä olevaan ydinvoimakapasiteettiin. Lisäksi viime aikoina ydinvoimatuotantoa ovat pienentäneet työntekijöiden järjestämät lakot, joilla vastustetaan Ranskan eläkeiän nostosuunnitelmia.
Katsaus kiinnityshintojen kehitykseen
Vuoden 2023 hintajaksojen kiinnityshinnat ovat laskeneet merkittävästi viimeisen kuukauden aikana. Esimerkiksi lähimmän jakson hinta on laskenut yli 3 snt/kWh alaspäin. Ydinvoimatuotannon määrät kasvavat lähiaikoina, kun Ruotsin ydinvoimaloista huollossa olleita tai olevia yksiköitä tulee takaisin tuotantoon ja mikäli OL3:n koekäyttö pysyy suunnitelmassaan. Lähimmän jakson hinnanlaskua on vauhdittanut myös sääennusteiden muuttuminen takaisin lämpimämpään suuntaan, mikä toteuessaan laskee sähkön kulutusta lähiviikkoina.
Kauempana olevien hintajaksojen kiinnityshinnat ovat nekin alempana kuin kuukausi sitten. Esimerkiksi vuoden 2024 talven hinta on nyt noin 1 snt/kWh matalammalla. Erityisesti tälle jaksolle kohdistuu suurimmat riskit hintojen nousulle, jos vuoden päästä odottava talvi on kylmempi kuin normaalisti. Kauempana olevien hintajaksojen hinnat eivät ole laskeneet yhtä voimakkaasti kuin lähempänä olevien hintajaksot. Tähän syynä ovat aiemmin mainitut Ranskan ydinvoimaongelmat. Muuten kauempana olevien hintajaksojen hintoihin vaikuttavat tekijät osoittavat alaspäin. Toisaalta silloin kun markkinoilla on rauhallisempaa, voi olla hyvä hetki miettiä hintatasojen varmistamista joillekin hintajaksoille.
Muistathan, että Priima-sopimuksen hintakiinnityksillä voi pienentää tulevien kausien hintariskiä. Hintakiinnityksiä voi tehdä myös pidemmälle ajalle, esimerkiksi loppuvuodeksi 2023 tai kaikille avoimille kiinnitysjaksoille (21 kuukautta). Loppuvuoden kiinnityshinta esimerkkikuluttajalle on nyt noin 8,6 snt/kWh (alv 10 % eli noin 9,7 snt/kWh alv 24 %). Oman kohteen kiinnityshinnan näet suoraan Live-palvelusta.
Tutustu tästä Priima-sähkön Live-palveluun, minne olemme koonneet esimerkkiasiakkaiden sähkönkulutustietoja. Tarkastelemalla maalämpö- ja sähkölämmitysasiakkaan kulutustottumuksia, on helppo havaita, että pörssisähköasiakkaan laskutushinta riippuu voimakkaasti siitä, koska sähköä käytetään. Mitä enemmän kulutus painottuu kuukauden edullisemmille tunneille, sitä suurempi kulutusvaikutus on. Kulutuksen ajoittaminen edullisille tunneille ja kulutushuippujen välttely on järkevä teko myös koko Suomen sähkön saatavuuden ja tuotannon kannalta.