Helmikuu 2024 sähkömarkkinakatsaus
Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähköön kuuluvien hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.
Kevättä kohden laskevassa hintanäkymässä
- Helmikuun spot-keskihinta toteutui noin 6,3 snt/kWh (hinnat sis. alv 24 %) tasolla. Maaliskuun keskihinta tulee olemaan tätä hieman korkeampi.
- Kiinnityshinnat laskusuunnassa viime viikkoina.
- Maaliskuun jälkeen odotettavissa maltillisempia spot-hintoja Suomeen.
Talven selkäranka on maaliskuussa alkanut jo selkeästi taittumaan ja päivät tuntuvat lämpöisemmiltä sekä valoisammilta. Nämä ovat asioita, joista varmasti niin Priima-asiakkaamme kuin myös aurinkopaneeliasiakkaamme erityisesti iloitsevat!
Helmikuun spot-keskihinta oli n. 6,3 snt/kWh, mikä oli noin puolet tammikuun spot-keskihinnasta. Maaliskuun keskihinta on tähän mennessä toteutunut n. 9 snt/kWh tasolla. Helmikuuta korkeampi keskihinta selittyy OL3:n vuosihuollon ja Estlinkin siirtoyhteyden huollon lisäksi alkukuun normaalia heikompana tuulivoimatuotantona.
Tammikuun lopussa Suomen ja Viron välinen siirtoyhteys Estlink 2 vikaantui ja sähkönsiirto keskeytyi. Vian syyksi osoittautui lopulta oikosulku kaapelissa. Vika oli tekninen, eikä se tutkimuksen mukaan aiheutunut ulkoisista tekijöistä. Korjaustyöt on aloitettu, mutta arvio korjaustöiden valmistumisesta on siirtynyt syyskuun alkuun alkuperäisen maaliskuun lopun sijaan. Vaikka EstLink 2:n vaurioitumisella ei ole vaikutusta Suomen sähköjärjestelmän käyttövarmuuteen, näkyy vaurioituminen Suomen spot-hinnoissa.
Siirtoyhteyden puuttuminen vaikuttaa Suomen spot-hintoihin ja ennustettavuuden haastavuutta lisää se, että vaikutus voi olla joko spot-hintaa nostava tai laskeva. Maaliskuussa, kun Olkiluoto 3 on vuosihuollossa, saattaa siirtoyhteyden puuttumisella olla hintaa nostava vaikutus. Hinnat nousisivat erityisesti, jos lämpötila olisi reilusti pakkasen puolella ja tuulituotannon määrä maltillinen. Tästä on nähty esimerkkejä maaliskuun alkupuolella, kun Suomessa on paikoitellen ollut Pohjois-Euroopan kalleinta sähköä. Kunhan maaliskuu vaihtuu huhtikuuksi ja OL3:n huolto on ohitse, on todennäköistä, että siirtoyhteyden puuttumisella on Suomen spot-hintoja laskeva vaikutus. Näillä näkymin keväällä ja kesällä Suomen spot-hinnat ovat matalammat, kuin mitä vielä vuoden 2024 alkupuolella arvioitiin.
Maaliskuun jälkimmäinen puolisko on tämän hetken ennusteen mukaan alkukuuta lämpimämpi, sateisempi ja tuulisempi. Lähimmän reilun viikon ajan spot-hintaan vaikuttavat myös Suomessa meneillään olevat lakot. Lakkojen vaikutukset näyttäisivät kohdistuvan voimakkaammin sähkön kulutukseen kuin sähkön tuotantoon, joten korkeamman hinnan todennäköisyys laskee niiden seurauksena. Sääennusteen mukaan kevät tekee siis jo vahvasti tuloaan! Toivotaan edelleenkin paljon auringon valoa ja lämpöä myös loppukuulle, sillä ne tekevät hyvää niin mielelle kuin myös spot-hinnoille.
Katsaus kiinnityshintoihin – hinnat laskussa viime viikkoina
Tämän hetken arvioiden mukaan kuluvan vuoden keväällä ja kesällä nähdään maltillisia hintoja. Erityisesti siirtoyhteyshuollon pitkittyminen on laskenut kevään ja kesän 2024 kiinnityshintoja viime viikkoina. Myös myöhempien hintajaksojen kiinnityshinnat ovat laskeneet viime viikkoina, mutta ehtivät viime kuun loppupuolella nousta aiempaa korkeammalle. Kokonaisuudessaan tulevien jaksojen kiinnityshinnat ovat lähes samalla tasolla kuin kuukausi sitten.
Kaasun, hiilen ja päästöoikeuksien hinnat ovat olleet laskussa kuukauden aikana ja niiden lasku on osaltaan laskenut myös kiinnityshintoja. Euroopan kaasuvarastot ovat tällä hetkellä n. 61 % tasolla, joka on joitakin prosentteja korkeampi taso kuin millä oltiin viime vuonna vastaavaan aikaan. Lähiviikoille Eurooppaan on ennustettu selvästi tavanomaista korkeampaa lämpötilaa ja kaasuvarastoja päästään todennäköisesti täyttämään jo maaliskuun lopulla eli normaalia aikaisemmin. Tämä pienentää korkeamman hinnan riskejä myös talven 2025 osalta.
Myös pitkien kiinnitysten kiinnityshinnat ovat laskeneet viimeisten viikkojen aikana. Esimerkkiasiakkaamme kiinnityshinta jaksolle 1.4.2024 – 31.12.2025 on katsauksen kirjoitushetkellä noin 6,9* snt/kWh (alv 24 %).
*Kiinnityshintoihin lisätään asiakaskohtainen kulutusvaikutus sekä toimitusmaksu. Oman kohteen kiinnityshinnan näet suoraan Live-palvelusta. Kiinnitysjaksot sulkeutuvat ja kiinnitysmahdollisuus poistuu aina muutama vrk ennen hintajakson alkua.
Tutustu tästä Priima-sähkön Live-palveluun, minne olemme koonneet esimerkkiasiakkaiden sähkönkulutustietoja. Tarkastelemalla kerrostalo-, maalämpö- ja kahden sähkölämmittäjän kulutusvaikutuslukuja, on helppo havaita, että pörssisähköasiakkaan laskutushinta riippuu voimakkaasti siitä, koska sähköä käytetään ja kuinka suuria määriä. Mitä enemmän kulutus painottuu kuukauden edullisemmille tunneille, sitä suurempi kulutusvaikutus on. Kulutuksen ajoittaminen edullisille tunneille ja kulutushuippujen välttely on järkevä teko myös koko Suomen sähkön saatavuuden ja tuotannon kannalta.
Oiva Omavoiman video kulutusvaikutuksesta