Aurinkovoimala Naantalissa

Artikkeli on julkaistu Omavoiman asiakaslehdessä syksyllä 2021.
Kirjoittaja Marko Östman 
Kuvat Marko Östman ja ilmakuva Aleksi Rinne

Oma sähköntuotanto auringon voimalla on nykyaikainen tapa toimia vastuullisesti ja ympäristöystävällisesti. Naantalilaisen Jari Simpuran kotitalon katolle asennetut 18 aurinkopaneelia tuovat perheelle taloudellista säästöä ja nostavat myös omakotitalon arvoa. Omavoiman palvelukokonaisuus takaa helppouden.

Naantalin aurinko antaa elokuisessa aamupäivässä parastaan, ja mikä tärkeintä, se tuottaa sähköä Jari ja Katariina Simpuran kotitalouteen. Vuonna 2018 rakennetun modernin omakotitalon katolle asennettiin aurinkopaneelit kesäkuun 2021 aikana.

– Aurinkopaneelit ovat kiinnostaneet jo pitkään, sillä meillä on halu kantaa oma kortemme kekoon yhteisen ympäristömme huolehtimisessa. Olen ollut jo vuosia Omavoiman asiakkaana ja tiesin, että heidän kanssaan hommat toimivat. Otin yhteyttä myyjä Peter Kunzeen ja hän ajoi pihaan vain 15 minuuttia myöhemmin, Jari Simpura muistelee.

– Sehän se olikin hauska sattuma, kun kuvittelin Peterin tulevan Raumalta, mutta hän olikin vartissa meidän tontillamme. En tiennyt, että hän työskentelee täällä Naantalissa. Palvelu oli siis yllättävän nopeaa heti alusta alkaen.

Aurinkopaneeleihin liittyvät myytit murtuivat jo heti ensitapaamisella.

– Minulla oli väärä käsitys siitä, että luulin joutuvani asennuttamaan akkuja ja muita vastaavia laitteita, jotka vievät runsaasti tilaa. Asia olikin huomattavasti yksinkertaisempi, sillä riitti, että talon seinään asennettiin invertteri.

Omavoima tekee aina kohteeseen kartoituksen, jonka perusteella nähdään minkälaista hyötyä asiakas voi paneelien avulla saada. Kaikessa korostuu luotettavuus ja asiantuntijuus.

– Kartoitamme aina ensin sen, onko kohteeseen yleensäkään järkevää lähteä toteuttamaan paneelien asennusta. Käymme läpi kulutustiedot ja tilat sekä ilmansuunnat. Tämän jälkeen katsomme, minkä kokoisella järjestelmällä asennus olisi järkevä tehdä, ja esimerkiksi sen, mitä mahdolliset tulevat tarpeet voivat tuoda tullessaan, Omavoiman myyjä Peter Kunze kertoo.

Olen ollut jo vuosia Omavoiman asiakkaana ja tiesin, että heidän kanssaan hommat toimivat. Otin yhteyttä myyjä Peter Kunzeen ja hän ajoi pihaan vain 15 minuuttia myöhemmin.

Aurinkopaneelien avulla ennakointia tulevaisuuteen

Simpuroiden katolle asennettiin 18 aurinkopaneelia. Alunperin keskusteltiin 14 paneelista, mutta Simpura katsoi viisaasti jo tulevaisuuteen.

– On selvää, että taloudessamme energiankulutus tulee ajan myötä kasvamaan, kun sähkökäyttöisiä laitteita tulee koko ajan lisää. Mielestäni on parempi ennakoida ja asentaa enemmän kuin lähtötilanne vaatii. Näin on valmiudet laajempaan tarpeeseen jo valmiina, Simpura sanoo.

– Hinnan takia ei kannata alimitoittaa, vaan mieluummin laittaa hieman yli. Katollemme jäi vielä tilaakin, joten meillä on optio kuudelle lisäpaneelille. Olen aivan varma, että tulemme hyödyntämään tämän option jollain aikavälillä.

Simpuroiden talossa on lukkosaumapeltikatto. Yksi erittäin tärkeä tekijä oli, ettei kattoon tullut yhtään läpivientejä.

– Aurinkopaneelien visuaalinen puoli on asia, jota moni varmasti miettii. Se otetaan tarkoin huomioon ennen asennusta. Paneelit ovat ohuita ja hyvinkin huomaamattomia. Meillä vaimo on antanut palautetta siitä, että ne eivät näy, Simpura naurahtaa.

Ekologisuus on hänelle tärkeä asia, sillä mies työskentelee Finnlinesin laivoilla konepäällikkönä. Hän on merillä kahden viikon vuoroissa, joten sähköntuottoa tulee seurattua mobiilisovelluksen kautta.

– Olen sitten missä päin maailmaa tahansa, näen koko ajan paljonko sähköä tulee ja paljonko sitä kuluu. Olen yllättynyt siitä, että paneelit antavat hyvin tehoa pilviselläkin säällä.

Laitteistolla on myös hyvin vähäinen huoltotarve.

– Kun laitteet on kerran asennettu, ne voi käytännössä unohtaa, sillä ne tekevät sitä hiljaista työtään itsekseen. Näin ollen ei tarvitse omata edes vahvaa teknistä tietotaitoa. On hyvä huomioida myös paneelien pitkä takuuaika, joka joissain tapauksissa kattaa jopa 30 vuotta, Kunze kertoo.

Hinnan takia ei kannata alimitoittaa, vaan mieluummin laittaa hieman yli. Katollemme jäi vielä tilaakin, joten meillä on optio kuudelle lisäpaneelille. Olen aivan varma, että tulemme hyödyntämään tämän option jollain aikavälillä.

Kiinnostus heräsi myös lähipiirissä

Aurinkopaneelit ovat tuoneet Simpuroille jo nyt isoa taloudellista säästöä. Sähkölasku putosi vain 18 euroon kuukausitasolla ja luonnollisesti myös siirtomaksut pienenivät.

– Minulla on hyvin edullinen sähkösopimus Omavoiman kanssa ja paneelien avulla pystyn pudottamaan puolet vuodesta myös siirtomaksua. Toki on hyvä muistaa, ettei kannata tuijottaa kuukausittaista säästöä, vaan vuoden kokonaissäästöä. Kun saamme tuotettua itse sähköä, nostaa se samalla myös talon arvoa, Simpura painottaa.

Kiinnostus asiaan on herännyt myös naapurustossa ja työkavereissa. Simpura kertoo jutelleensa juuri edellisenä päivänä tonttinaapurin kanssa aurinkopaneeleista.

– Työkavereilla on parhaillaan uusien talojen rakentaminen kesken ja he ovat olleet erittäin kiinnostuneita paneelien asennuksesta. Olenkin vinkannut, että kannattaa laittaa aurinkopaneelit mukaan pakettiin jo heti rakennusvaiheessa.

Aurinkopaneelit asennettiin avaimet käteen -periaatteella ja luvatut asiat toteutuivat luvatussa aikataulussa. Muutaman kuukauden käyttökokemus on ollut kaikin puolin positiivinen.

– Palvelu toimi alusta loppuun täydellisesti. Asentajat tulivat aamukahdeksalta ja iltapäivällä kaikki oli valmista. Palvelukokonaisuuteen kuuluu myös joustava ja turvallinen rahoitusmahdollisuus. Ja saahan tästä myös kotitalousvähennykset ja valtiokin tukee ympäristöystävälliseen sähköntuotantoon siirtymistä, Simpura kiittelee.