Huhtikuu 2023 sähkömarkkinakatsaus
Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähköön kuuluvien hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.
Olkiluoto 3:n säännöllinen sähköntuotannon aloittaminen pienentää korkeiden hintojen riskiä jatkossa
- Maaliskuun spot-sähkön keskihinta Suomessa toteutui noin 8,2 snt/kWh tasolla (kaikki hinnat sis. alv 10%)
- Huhtikuun spot-keskihinta on tähän mennessä toteutunut noin 6,5 snt/kWh tasolla, vaikka paikoitellen ollaankin nähty korkeita päivähintoja
- Olkiluoto 3:n säännöllisen sähköntuotannon aloittaminen pienentää korkeiden hintojen riskiä jatkossa, vaikka laitos ei yksistään takaakaan Suomeen edullisia hintoja
Maaliskuun alkupuolella ja toisaalta ihan lopussa nähtiin normaalia viileämpiä lämpötiloja. Kokonaisuudessaan kuukausi oli kuitenkin lähellä normaalia. Maaliskuun alussa päiväkeskihinnat nousivat silti toistaiseksi korkeimmalle tasolleen vuoden 2023 osalta. Huhtikuussa päiväkeskihinnat ovat korkeimmillaan nousseet lähelle 13 snt/kWh tasoa, mutta vastaavasti on nähty paljon myös erittäin edullisia päiväkeskihintoja.
Huhtikuussa alkaneet ydinvoimaloiden vuosihuollot ovat osaltaan nostaneet hintatasoja hetkittäin. Kuluvalla viikolla Suomessa on kaikki ydinvoimalaitokset toiminnassa, mutta ensi viikon alussa Olkiluodon toinen reaktori jää parin viikon mittaiselle huoltotauolle. Tämä näkynee hinnoissa etenkin matalatuulisina aikoina. Hintaennusteen mukaan lähiviikkoina olisi luvassa samantasoista keskihintaa kuin huhtikuussa tähän mennessä on nähty.
Katsaus kiinnityshintojen kehitykseen
Vuoden 2023 hintajaksojen kiinnityshinnat ovat hieman korkeammalla kuin kuukausi sitten, mutta ovat edelleen merkittävästi alempana kuin tämän vuoden alkupuolella. Kehotamme asiakkaitamme miettimään tulevan talven hintakiinnityksiä hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta. Edelleenkin tulevaan syksyn ja talven hintoihin liittyy korkeamman hinnan riskejä, jos lämpötilat toteutuvat normaalina tai normaalia kylmempänä.
Euroopan kaasuvarastot ovat jopa historiallisen hyvällä tasolla ja tulevaa talvea varten varastojen täyttäminen on helpompaa kuin viime vuonna. On kuitenkin hyvin mahdollista, että Euroopassa ei koeta samanlaista erittäin lämmintä talvea kuin mennyt talvi oli. Tämä kasvattaa kaasun kysyntää, mikä todennäköisesti näkyy myös kaasun sekä sähkön hinnassa. Toinen mielenkiintoinen asia on Keski-Euroopan kevään ja kesän vesitilanne. Menneen talven aikana lunta satoi paikoitellen poikkeuksellisen vähän ja myös kevät on mennyt vähäisten sateiden merkeissä sekä Keski-Euroopassa että Pohjoismaissa. Nämä luovat haastetta kesän vesitilanteelle, mistä aiheutui viime vuonna suuria ongelmia sähköntuotannolle. Viime vuonna ydinvoimalaitosten tehoja jouduttiin laskemaan liian lämpimien jäähdytysvesien takia esimerkiksi Ranskassa ja Ruotsissa. Lisäksi hiiliproomut eivät päässeet liikkumaan normaaleissa painomäärissä, kun eurooppalaisten jokien veden pinnat olivat liian matalalla. Vähäiset vesivarannot laskevat luonnollisesti myös vesivoimatuotannon määriä. Nämä kaikki tulee korvata vaihtoehtoisella tuotantomuodolla, mikä voi hyvinkin olla kaasu. Tämä puolestaan lisäisi varastoihin hankittavan kaasun määrää.
Muistathan, että Priima-sopimuksen hintakiinnityksillä voi pienentää tulevien kausien hintariskiä. Hintakiinnityksiä voi tehdä myös pidemmälle ajalle, esimerkiksi loppuvuodeksi 2023, koko vuodelle 2024 tai kaikille avoimille kiinnitysjaksoille (21 kuukautta). Aikaisemmin tehdyt hintakiinnitykset otetaan huomioon pidempien jaksojen kiinnityshintoja muodostettaessa. Loppuvuoden kiinnityshinta esimerkkikuluttajalle on nyt noin 8,8 snt/kWh (alv 24 %). Oman kohteen kiinnityshinnan näet suoraan Live-palvelusta.
Tutustu tästä Priima-sähkön Live-palveluun, minne olemme koonneet esimerkkiasiakkaiden sähkönkulutustietoja. Tarkastelemalla maalämpö- ja sähkölämmitysasiakkaan kulutustottumuksia, on helppo havaita, että pörssisähköasiakkaan laskutushinta riippuu voimakkaasti siitä, koska sähköä käytetään. Mitä enemmän kulutus painottuu kuukauden edullisemmille tunneille, sitä suurempi kulutusvaikutus on. Kulutuksen ajoittaminen edullisille tunneille ja kulutushuippujen välttely on järkevä teko myös koko Suomen sähkön saatavuuden ja tuotannon kannalta.