Sähköauton lataaminen ja sähkösopimus

Täyssähköautot ja ladattavat hybridit yleistyvät kovaa vauhtia ja viime vuosina niiden määrä Suomessa on keskimäärin kaksinkertaistunut vuosittain. Vaikka sähköautojen julkinen latausverkosto paranee koko ajan, osoittavat tutkimukset sähkö- ja hybridiautojen lataamisen tapahtuvan usein kotona. Kotona sähköautoa tai hybridiä voi ladata tietyin edellytyksin suoraan tarkoitukseen soveltuvasta ulkopistorasiasta tai hankkia erillisen latauslaitteen. Eri lataustavoista ja tavallisten pistorasioiden paloturvallisesta soveltuvuudesta sähköauton lataamiseen annetaan lisätietoa STEK:in sivuilla.

Millainen sähkösopimus sähköautoilijalle?

Edullista pörssisähköä sähköauton lataamiseen

Sähköauton hitaan lataamisen kannalta otollista latausaikaa ovat luonnollisesti illat ja yöt, jolloin autoa ei tarvita liikkumiseen. Iltaisin, viikonloppuisin ja öisin pörssisähkön hinta on yleensä arkipäivän tunteja edullisempaa, joten sähköauton lataajan kannalta tunneittain hinnoiteltava pörssisähkö on hyvä vaihtoehto. Pörssisähkö on Ylen tutkimuksen mukaan pitkällä aikavälillä tarkasteltuna edullisin tapa ostaa sähköä, erityisesti jos sähkön käyttöä on mahdollista ajoittaa vuorokauden edullisille tunneille, juuri kuten sähköauton lataamisessa toimitaan.

Hiilidioksidivapaata ja uusiutuvaa sähköä

Sähköautoilijan kannattaa hinnan lisäksi miettiä valitun sähkösopimuksen sähkön tuotantotapaa. Jos lataa sähköautoa kotona ja oman sähkösopimuksen energia on tuotettu uusiutuvasti, ei sähköautolla ajelusta synny tällöin päästöjä. Ympäristöystävällisesti tuotettu sähkö maksaa yleensä hieman tavallista sähköä enemmän, mutta vuositasolla ero jää pieneksi. Esimerkiksi Priima-sähkösopimuksella lisämaksu sähkön vaihtamisesta vihreään vaihtoehtoon maksaa suurin piirtein 5 % tavallista sähköä enemmän.

Muistathan myös, että voit valita Omavoiman minkä tahansa sähkösopimuksen lisäominaisuudeksi OMA Vihreä -tuotteen, jolloin sähkösopimuksen sähkö on tuotettu uusiutuvasti.