Ammattilaisten asentama aurinkosähköjärjestelmä tuottaa turvallisesti vuosikymmenien ajan

Oikein asennettu aurinkovoimala tuottaa kustannustehokkaasti ja turvallisesti puhdasta energiaa vuosikymmenien ajan. Sähkö- ja paloturvallisuusriskit minimoidaan huolellisella aurinkopaneelijärjestelmän suunnittelulla ja asennuksella.

Millaiselle katolle aurinkopaneelit sopivat?

Sopivilla kiinnikkeillä aurinkopaneelit voidaan asentaa turvallisesti minkälaiselle kattotyypille ja -materiaalille tahansa. Vain mineriittikatoille aurinkopaneeleita ei suositella asennettavan niiden mahdollisesti sisältämän asbestin takia. Jos kiinteistössä on tiilikatto, kannattaa aurinkovoimalan asennusta varten varata muutama ylimääräinen kattotiili. Näin toimien asennuksen aikana voidaan korvata yksittäisiä kattotiiliä, jos niitä joudutaan kiinnityksessä työstämään.

Katon kunto on hyvä tarkastaa ennen aurinkopaneeleiden asennusta. Huonokuntoinen katto on korjattava ennen aurinkopaneeleiden asennusta. Jos kattoremontti ei ole mahdollinen, paneelit voidaan myös asentaa ulkorakennuksen, kuten autotallin tai autokatoksen katolle. Jos aurinkovoimala asennetaan ulkorakennuksen katolle, kannattaa varautua myös maanrakennustöihin, jollei rakennusten välillä ole valmiiksi asennettu tarvittavaa sähkökaapelointia.

Miten aurinkopaneelit asennetaan?

Harjakatolle aurinkopaneelit asennetaan lappeelleen katon suuntaisesti. Aurinkopaneelit tulee asentaa katon kantavalle osalle tarpeeksi kauas räystäistä ja aurinkovoimalan asennuksessa pitää huomioida katon muut rakenteet kuten lumiesteet ja muut mahdolliset läpivientikohteet.

Aurinkopaneeleiden ja katon väliin tulee jättää tuuletusrako, sillä muutoin paneeleiden lämpötila voi kesän hellepäivinä nousta niin korkeaksi, että aurinkopaneelien sähköntuotanto laskee merkittävästi.

Tasakatolle aurinkopaneelit asennetaan erillisille asennustelineille, jotka voidaan vapaasti suunnata parhaimman tuotantotehon saamiseksi. Isoissa kiinteistöissä aurinkopaneelit voidaan myös integroida rakennuksen seinärakenteisiin.

Miten aurinkopaneelit tulisi suunnata?

Aurinkopaneelit pyritään suuntaamaan etelään, sillä silloin niistä saadaan suurin mahdollinen vuosituotto. Jos sähkön kulutus painottuu iltaan tai aamuun, voidaan aurinkopaneelit myös asentaa itään tai länteen viettävälle katolle. Itä-länsi-suunnassa oleva paneeliasennus taas on optimaalinen tilanteessa, jossa sähkön kulutus on tasaista pitkin päivää ja painottuu aamuun ja iltaan.

Tehokkain aurinkopaneeleiden kallistuskulma on 35–45 astetta, jolloin paneelit tuottavat sähköä tasaisesti koko kesän tuotantokauden ajan. Vuosituotanto pienenee, kun tästä ihannekulmasta poiketaan.

Miksi aurinkovoimalan omistajan kannattaa ohjata kulutustaan?

Aurinkovoimalan tuottama sähkö täytyy aina käyttää saman tunnin sisällä kuin sitä tuotetaan. Tästä syystä aurinkopaneelien asennuksen jälkeen solmitaan aurinkovoimalan ylijäämätuotannon osalta aina ylijäämätuotannon ostosopimus.

Ostosopimuksen hyvityshinta on sidottu tunneittain vaihtuvaan spot-hintaan. Näin ollen mitä korkeampi tuntihinta on, sitä hyödyllisempää se on myydä. Toisaalta taas tuntihintojen painuessa negatiivisiksi, on aurinkovoimalan omistajan järkevää hyödyntää aurinkovoimalan tuotanto mahdollisimman hyvin itse. Näin toimien hyvityshinta ei painu tällaisten tuntien ajaksi negatiiviseksi.

Omavoiman pörssisähkön ohjauspalvelussa valitaan haluttujen lämmitystuntien lukumäärä ja ohjataan sähkölaitteita joko päälle tai pois päältä sähkön tuntihinnan, omien käyttötottumusten ja aurinkovoimalan tuotannon mukaisesti.

Aurinkopaneelien asennus aina ammattilaisilta

Jos aiot kytkeä aurinkovoimalasi sähköverkkoon, asennuksen saa tehdä vain sähköurakoitsija, jolla on sähköasennusoikeudet. Voit tarkistaa, onko asennuksen tekevät urakoitsija Tukesin rekisteröimä ammattilainen Tukesin urakoitsijarekisteristä.

Järjestelmälle on verkkoon kytkettäessä myös tehtävä käyttöönottotarkastus. Vaadi asennuksesta ja käyttöönottotarkastuksesta tarkka dokumentaatio itsellesi. Näin asunnon mahdollinen seuraava haltija pääsee perille aurinkovoimalan asennuksen yksityiskohdista.

Vaikka et kytkisi aurinkovoimalaasi verkkoon, kannattaa paneeliasennuksessa käyttää ammattitaitoista asentajaa. Silloin aurinkopaneelit asennetaan asetusten mukaisesti ja turvallisesti. Virheellisesti asennetut aurinkopaneelit voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa tulipalon tai sähköiskun vaaran. Väärin asennetut aurinkopaneelit voivat myös rikkoa katon rakenteita, jolloin katto ei enää ole tiivis.

Kun käytät asennukseen ammattilaista, saat aurinkovoimalan asennukselle myös takuun. Aurinkovoimalan asennuksen osuuden voi vähentää verotuksessa kotitalousvähennyksenä. Usein myös kotivakuutuksessa on vaatimuksia sille, kuka voimala-asennuksen saa tehdä. Jos aurinkopaneelit rikkoutuvat tai niissä ilmenee ongelmia, et ehkä saakaan korvauksia vakuutusyhtiöltäsi. Korjauskulut voivat äkkiä ylittää itsetehdyn asennuksen tuoman säästön.

Laadi aurinkopaneelien huolto- ja kunnossapitosuunnitelma taloyhtiölle

Vaikka aurinkopaneelit ovat lähes huoltovapaita eikä niitä yleensä tarvitse erikseen puhdistaa, ne ovat vuodesta toiseen vaihtelevien sääolosuhteiden armoilla. Aurinkopaneeleita voi käyttää turvallisesti vuosikymmeniä, kun laadit aurinkosähköjärjestelmälle huolto- ja kunnossapitosuunnitelman. Suunnitelmaan on hyvä kirjata, miten aurinkopaneelit tarkastetaan säännöllisesti. Esimerkiksi myrskyt saattavat lennättää paneelien päälle oksia ja linnut tehdä niiden suojiin pesiä. Tällaisiin tilanteisiin on hyvä varautua etukäteen.

Aurinkopaneelit asennettuna kotiin

Aurinkopaneelit helppona avaimet käteen -aurinkosähköratkaisuna. Kartoitamme veloituksettomalla kotikartoituskäynnillä tarpeesi. Näin saat aina oikein mitoitetun aurinkovoimalan, josta on iloa vuosikymmeniksi. Pyydä kotikartoituskäynnille Pirkanmaan alueella Mikaa ja Varsinais-Suomen sekä Satakunnan alueella Peteriä.

Aurinkopaneelit asennettuna taloyhtiöön, yritykselle tai maatalouteen

Aurinkosähköratkaisut vaativiin yritys- ja taloyhtiökohteisiin Omavoimalta. Aurinkopaneelien asennussuunnitelman laatimisesta vastaa ammattilainen ja asennuksen valmistuttua sinulle toimitetaan siitä yksityiskohtainen raportti. Aurinkovoimalan ylläpito toteutetaan sovitulla laajuudella. Ota yhteyttä Markukseen taloyhtiö, yritys- ja maatilojen aurinkovoimaloiden osalta.

Mikarasa

Mika Rasa

Aurinkopaneelit, sähköautojen latausasemat – Pirkanmaa (mm. Tampere, Ylöjärvi, Nokia, Pirkkala, Valkeakoski)

puh. 045 782 01602

Peter Kunze

Aurinkopaneelit, sähköautojen latausasemat – Satakunta ja Varsinais-Suomi (mm. Rauma, Turku, Laitila, Kaarina, Raisio)

puh. 050 348 9990

Markus Malmberg

Markus Malmberg

Myyntipäällikkö – aurinkovoimalat – yritykset, maataloudet, taloyhtiöt

puh. 044 796 8002