Artikkeli on julkaistu Omavoiman asiakaslehden vuoden 2024 ensimmäisessä numerossa 13.3.2024. Teksti & kuva Omavoiman viestintä
Viisi myyttiä – aurinkopaneelit kotiin
Aurinkopaneelit kotiin ovat hyvä hankinta, kunhan aurinkosähkön perustiedot ovat hallussa. Aurinkopaneelien hankintaan ja toimintaan liitetään erilaisia myyttejä, nyt murramme viisi aurinkosähkömyyttiä.
1. Aurinkopaneelipakettien vertailu on hankalaa
Aloita tiedustelemalla omalta sähkönmyyjältä, myyvätkö he aurinkopaneeleja kotiin. Voit laajentaa aurinkovoimaloiden hakua etsimällä Googlesta tietoa hakusanoilla ”aurinkovoimala tai aurinkopaneelit kotiin”. Lisäämällä oman asuinpaikkakuntasi hakutermeihin, saat esille aurinkopaneelimyyjät, jotka tarjoavat asennusta asuinalueellesi. Turvallisinta on tutustua energia-alan yrityksiin, joista olet ennestään kuullut. Käy saamastasi aurinkovoimalatarjouksesta läpi takuuajat, asennuspakettien laajuus sekä mahdolliset rahoitusehdot.
Omavoimalta aurinkopaneelit mm. seuraaville paikkakunnille
2. Aurinkopaneeleiden mitoitus on vaikeaa
Tärkeintä aurinkovoimalan koossa on, että aurinkopaneelit riittävät kattamaan oman sähköntarpeesi. Voit haarukoida sopivaa ratkaisua sitoumuksetta aurinkovoimalalaskurilla. Voit varata myös ilmaisen aurinkopaneelien kartoituskäynnin, jonka aikana Omavoiman asiantuntijat auttavat löytämään juuri sinun tarpeisiisi sopivan ratkaisun. Kartoituskäynnillä Omavoiman aurinkosähköasiantuntijat tekevät tarkan arvion aurinkovoimalan hyödyistä ja sopivasta kokoluokasta niin nyt kuin kymmenen vuoden kuluttua.
3. Aurinko ei paista Suomessa riittävästi
Aurinkovoimalat ovat parhaimmillaan viileässä ilmastossa. Suomessa paneelit tuottavat sähköä vuosittain jopa yhdeksän kuukauden ajan. Aurinkosähköä tuotetaan eniten touko-elokuun välisenä aikana, mutta olosuhteista riippuen paneelit voivat tuottaa sähköä myös helmikuusta joulukuulle. Hyvän tuoton mahdollistaa kesäaikaan auringon paistaminen pitkälle aamusta iltaan ja muina aikoina hajasäteilyn voimakkuus. Paneelien tuotto ei ole kiinni ainoastaan suorasta auringonpaisteesta.
4. Aurinkopaneelien käyttö on monimutkaista
Aurinkopaneeleita myydään pääosin avaimet käteen -toimituksina. Omavoimalla ammattilaiset hoitavat aurinkopaneelien asennuksen sekä opastavat niiden käytössä. Aurinkopaneelien huoltotarve on erittäin vähäinen. Suosittelemme, että aurinkosähköjärjestelmälle
tehdään vuosittain silmämääräinen tarkastus. Jos paneelien pinnalla on näkyvää pölyä tai likaa, voi ne pestä vedellä, mutta ne puhdistuvat myös vesisateella.
5. Aurinkopaneelit eivät ole kannattavia
Kun aurinkovoimala on mitoitettu oikein, on hankinta kannattava. Aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin käytön myötä. Itse tuottamasi sähkö on suoraan pois sähkönmyyntilaskusi loppusummasta. Jos et pysty itse hyödyntämään kaikkea tuotettua sähköä, voit myydä niin kutsutun ylijäämäsähkön sähkönmyyjällesi. Ylijäämäsähkön ostosopimuksen edellytyksenä on, että aurinkopaneelisi on liitetty paikalliseen jakeluverkkoon. Sähkönmyyjäsi ostaa sinulta käyttämättä jääneen sähkön ja vähentää hyvitystä vastaavan määrän suoraan sähkön kulutuslaskulla. Muista siis mainita aurinkovoimalasta sähkönmyyntisopimusta tehdessäsi.
Aurinkopaneelien hankintaa on järkevää tarkastella pitkän aikavälin investointina. Laadukkaiden aurinkopaneelien käyttöikä on pitkä ja huollon tarve vähäinen. Omavoima tarjoaa asiakkailleen edullista rahoitusta, jolloin hankintahinta on mahdollista pilkkoa osiin. Aurinkovoimalan asennustyön osuudesta saat myös kotitalousvähennystä.