Sähkön tuntihinnan seuraaminen
Sähköä kannattaa käyttää silloin, kun sitä tuotetaan Suomessa paljon ja vähäpäästöisesti ja se on edullista. Kulutusta fiksusti ajoittamalla saamme laskettua sähkön spot-hintoja, jotka taas edelleen vaikuttavat kaikkien sähkösopimusten hintaan. Sähkönkäytön ajallinen siirtäminen eli kulutusjousto on nyt tärkeää myös sähkön riittävyyden kannalta.
Yleisohjeena on sähkönkäytön pienentäminen arkisin aamulla klo 8-10 ja iltaisin 16-20, jolloin suurimmat kulutukset osuvat yleensä 16-17 ja 19-20 tietämille. Pyri tasaamaan sähkönkäyttöäsi. Käynnistä ja käytä suuritehoisia laitteita vuorotellen myös huippukulutustuntien jälkeen.
Tyypillisten kulutushuippujen lisäksi sähkön riittävyyden ja spot-hintojen tasaamisen vuoksi on hyvä välttää mahdollisuuksien mukaan sähkön käyttöä päivän kalliimpien tuntien aikaan. Päivän tuntihinnat näet mm. alla olevien sovellusten kautta:
1. Lataa älypuhelimeen Fingridin Tuntihinta -sovellus
Fingridin maksuttoman Tuntihinta -sovelluksen avulla voit helposti seurata sähkön tuntihintaa omasta puhelimestasi. Tuntihinta-sovelluksen voit ladata maksutta älypuhelimen sovelluskaupoista. Sovellukseen julkaistaan seuraavan vuorokauden tuntihinnat listana sekä kaavion iltapäivän tuntien aikana. Sovelluksen sisällä on mahdollista asettaa itselleen hintahälytyksiä, jolloin kalliit ja edullisemmat tunnit on helpompi havaita.
Tulevan talven aikana Fingrid varoittaa sovelluksen käyttäjiä myös mahdollisesta sähköpulasta. Fingrid on luokitellut varoitukset sähkön riittävyydestä kolmelle tasolle: sähköpula mahdollinen, sähköpulan riski suuri ja sähköpula. Sovellus lähettää viestin, kun aletaan lähestyä asteikon alinta tasoa. Varoituksien toivotaan jopa estävän todellista sähköpulaa. Varoitusta ei voida lähettää, jos sovelluksen push-ilmoituksia ei ole sallittu.
2. Priima-asiakas – tilaa hintatiedot tekstiviestinä tai sähköpostina Live-palvelusta
Priima-pörssisähköasiakkaat voivat tilata Live-palvelun Omat tiedot -osiossa voit tilata ilmoituksia spot-hinnoista tai hintakiinnitysjaksojen sulkeutumisesta. Jos spot-hinnan ilmoitusraja asetetaan tarpeeksi alas (esim. 0,01 snt/kWh), lähettää Live-palvelu päivittäin noin klo 15 tai 16 tekstiviestin tai sähköpostin seuraavan vuorokauden ennakkoon asetetun hintarajan ylittäneistä tunneista. Tuntihintakäyrä on nähtävissä myös Priiman Live-palvelun etusivulta kohdasta Tuntihinnat sähköpörssissä (7vrk).
3. Tuntihinnat haltuun Ylen teksti-TV:ltä tai Yle.fi:n etusivulta
Tuntihintoja listataan päivittäin Ylen teksti-tv:n sivulla nro 189 sekä Yle.fi-etusivulla Sähkön hinta ja kulutus -grafiikassa. Yle.fi-sivun grafiikasta näkyy myös Suomen toteutunut kulutus sekä sen ennustettu määrä. Myös monet isot mediatalot ja lehdet julkaisevat hintoja etusivuillaan.
4. Lisää ennakointia tuntihintoihin Ilmatieteenlaitoksen energiasäästä
Ilmatieteenlaitoksen Meteorologit-Twitter-tilillä julkaistaan kahdesti viikossa (maanantaisin ja torstaisin) energiasääennustetta, joka kuvaa säätilan vaikutusta energian tuotantoon ja kulutukseen. Energiansääennusteen avulla pörssisähkön käyttäjän on helpompi miettiä viikon parasta pyykkipäivää tai saunahetkeä. Ilmatieteenlaitoksen energiasääennusteen eri tasot on määritelty seuraavasti:
Hyvä energiasää
- Voimakasta tuulta ja vuodenaikaan nähden tavanomaista lämpimämpää
- Heikkoa tai kohtalaista tuulta ja vuodenaikaan nähden huomattavasti tavanomaista lämpimämpää
Tavanomainen energiasää
- Voimakasta tuulta ja vuodenaikaan nähden tavanomaista kylmempää
- Kohtalaista tuulta ja vuodenaikaan nähden tavanomainen lämpötila
- Heikkoa tuulta ja vuodenaikaan nähden tavanomaista lämpimämpää
Huono energiasää
- Heikkoa tuulta ja vuodenaikaan nähden tavanomaista kylmempää
- Kohtalaista tuulta ja vuodenaikaan nähden huomattavasti tavanomaista kylmempää
- Liian voimakas myrsky
Koko viikon sähkönkäytön suunnitteluun voi ottaa myös vinkkejä Forecan tarjoamasta Sähkön hintapuntari -ennusteesta. Hintapuntari kertoo ennustetun sään vaikutuksesta lähitulevaisuuden sähkön hintaan.